Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Én de burger”

-

Karel

Landbouwer

De Kempense boeren trokken in kleine groepjes met tractors en met spandoeken naar bruggen over de E34 en de E19. De rest van Vlaanderen volgde hun voorbeeld. De boeren uit het Turnhoutse Vennengebi­ed kwamen eerst samen aan het gemeentehu­is van Ravels, een van de gemeenten die gekenmerkt is door landbouw en waar veel inwoners zich grote zorgen maken.

Opvallend veel jonge mensen

Opvallend: aan het gemeentehu­is waren veel jonge mensen te vinden, uitgerust in zwarte T-shirt met slogans om de boeren te steunen. “Mijn ouders hebben een melkvee- en kalverbedr­ijf. Ik zou er graag mee instappen, maar weet niet meer of dat nog haalbaar is”, vertelt de 16-jarige Britt. Of haar generatie de ernst van de zaak begrijpt, betwijfelt ze. “Nochtans is het niet moeilijk. Op deze manier wordt het vers voedsel in de winkel een pak duurder, dus ook mensen zonder achtergron­d in landbouw zouden de ernst moeten inzien”, zegt ze.

“We hebben echt schrik voor onze toekomst. Ook over de manier waarop de landbouw in de kijker wordt gezet. Neem nu de protesten in Nederland, dat is bijna relschoppe­n. In zo’n daglicht willen wij niet staan, dat is niet de juiste manier”, zegt ook de 18-jarige Emma.

Danny Hereijgers vult aan: “We kiezen er bewust voor om in kleine groepjes naar de bruggen te rijden. We hinderen het verkeer niet en houden ons kalm. Niemand heeft er baat bij als we protestere­n zoals in Nederland.” De man is een boerenzoon en heeft veel ervaring in de sector: hij werkte onder andere in rundveegen­etica, in de land- en tuinbouwse­ctor en bij een loonwerkbe­drijf. Het stikstofdo­ssier kent hij tot in de puntjes.

“De boodschap die we vandaag willen duidelijk maken, is dat niet alleen de boeren maar ook de consument slachtoffe­r zal worden van dit stikstofbe­leid. De Belgische landbouw heeft een van de strengste wetten qua voedselvei­ligheid wereldwijd. Mensen moeten beseffen dat binnenkort de deuren wagenwijd open worden gezet voor voedsel van mindere kwaliteit, terwijl de prijs omhoog zal gaan. Met de huidige inflatie denk ik niet dat er iemand op nog hogere voedselpri­jzen zit te wachten. Minister Demir geeft er een draai aan, maar wij hebben met de stuurgroep al dikwijls bewezen dat er fouten staan in het stikstofdo­ssier. Maar ze blijft haar kop in het zand steken. Er moet een correct akkoord komen, in het belang van de boer én de burger.” Hij benadrukt dat de kwestie hard leeft op het platteland, maar dat de grootstede­n nog moeten volgen.

Karel, een andere landbouwer, zucht. “In de stad begrijpen ze niet waarom wij protestere­n. Ze denken dat vlees, melk, fruit en groenten uit het niets in de winkelrekk­en ligt. Je wil niet weten hoeveel kleuters en jonge kinderen mijn boerderij komen bezoe

“In de stad begrijpen ze niet waarom wij protestere­n. Ze denken dat vlees, melk, fruit en groenten uit het niets in de rekken komt te liggen.”

ken en niet beseffen dat melk van de koe komt” Hij stoort zich ook aan de manier waarop de kwestie in de media komt. “Als we aan het woord komen, is het steeds eenzijdig, en ongenuance­erd. En ondertusse­n speelt minister Demir steeds hetzelfde cassetteba­ndje af. Ook de laatste keer toen ze in Merksplas op bezoek kwam, werd nog maar eens duidelijk dat ze niet op onze vragen kan antwoorden. Triestig vind ik dat. Met de nulbemesti­ng in het vizier, kunnen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium