Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minister Brouns omsingeld door Limburgse landbouwer­s

- BRITT PEETERS (pabr)

Tientallen boeren, vergezeld door familie en hun tractors, zakten gisterenav­ond af naar het Limburgse Kinrooi, de woonplaats van minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V). Ze uitten hun zorgen over de toekomst van hun beroep.

De minister werd letterlijk omsingeld door de boeren en hun in slogans gehulde landbouwvo­ertuigen, maar antwoordde kalm op alle vragen die hij kreeg.

“Ik denk dat we op een kruispunt staan voor de landbouw en de uitdaginge­n zijn bekend. Ik heb altijd gezegd en zal blijven herhalen dat we de toekomst voor de landbouw samen zullen maken. De stikstofui­tstoot in Vlaanderen is na die van Nederland de grootste van Europa. We dragen daar allemaal de verantwoor­delijkheid voor. Ook de landbouw.” De minister pleitte voor de dialoog. “We moeten naar een evenwicht zoeken. We wij toch onmogelijk onze job nog uitoefenen? Ze zet alles op slot voor ons.”

“Puur pestgedrag”

Het vreedzame protest was in ieder geval een succes: op vrijwel alle bruggen van de E34, van Arendonk tot Zoersel, stonden tractors en boeren. Zelf waren ze stil, al konden ze wel rekenen op getoeter van de auto’s die onder hen passeerden. Ook langs de kant van de weg, in Ravels en zijn maar een zakdoek groot en op die zakdoek willen we veel dingen doen. Én landbouw én natuur én industrie én mobiliteit én wonen én toerisme, op dat klein stukje. Dat is een grote uitdaging. Maar ik wil dat samen met jullie doen.”

Ook in Hechtel-Eksel uitten jonge boeren hun protest door met een colonne van een twintigtal tractors op een brug boven de Noord-Zuidverbin­ding post te vatten.

Arendonk, waren zwarte vlaggen te zien. De lokale politie was ter plaatse aan de bruggen, maar greep niet in omdat de tractors de op- en afritten niet versperden.

“De landbouw zal uitsterven, in de toekomst zullen we naar een museum moeten om een boer te zien”, zegt Danny nog. “De boeren doen al jarenlang inspanning­en, maar plots veranderen de spelregels. Dat is puur pestgedrag, met grote gevolgen.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De minister van Landbouw antwoordde kalm op alle vragen die hij kreeg.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De minister van Landbouw antwoordde kalm op alle vragen die hij kreeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium