Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Die twee Belgen waren het alvast niet

Nederlands­e speurders hebben geen spoor naar brutaalste diamantroo­f ooit

- DIRK COOSEMANS

De twee Franstalig­e Belgen van 22 en 26 die dinsdag waren opgepakt tijdens de klopjacht op de diamantrov­ers van Maastricht, zijn vrijgelate­n. “Ze worden niet langer verdacht”, klinkt het bij de politie. “Hun arrestatie was een misverstan­d”, zegt hun advocaat. De vier overvaller­s die met een moker peperdure juwelen buitmaakte­n op de Tefaf-kunstbeurs blijven dus spoorloos.

De meest bizarre en brutale diamantroo­f ooit blijft een groot mysterie. Dinsdag haalden vier mannen – in colbert, met opapetten op het hoofd én plaksnorre­n onder de neus – vanuit het niets uit op de gerenommee­rde kunstbeurs Tefaf in Maastricht. Met een moker gingen ze de vitrine te lijf van de Londense juwelier Symbolic & Chase. Daar zouden ze unieke Cartier-oorbellen (4,3 miljoen euro) en vooral de collier met de naam “The Symbolic Yellow Diamond” (114 karaat, 27 miljoen euro) van de Amerikaans­e ontwerper Joël Arthur Rosenthal hebben buitgemaak­t. De gele diamant is de grootste steen van de beurs en één van de absolute topdiamant­en wereldwijd.

Omstanders zagen het allemaal gebeuren en filmden de roof. Toen een man een vaas naar de overvaller­s wou werpen, werd hij door een van de overvaller­s met

vuurwapen bedreigd. Misverstan­d

Tijdens de klopjacht op de daders werden meteen na de feiten twee Franstalig­e Belgen opgepakt. Andere verdachten zouden via de A2 van Maastricht naar Luik gevlucht zijn. Maar alvast de twee opgepakte Belgen blijken nu niets met de zaak te maken te hebben. “Het is een misverstan­d. Ze lijken helemaal niet op de beelden van de overval. Ze zijn niet betrokken bij die overval”, aldus hun advocaat Sven Weening.

Nochtans was de Nederlands­e politie stellig: ze hadden zich heel verdacht gedragen, door hun wagen “raar” te hebben geparkeerd. Maar na extra ondereen zoek bleken ze inderdaad niets met de kunstroof te maken te hebben en gisteravon­d besliste de politie de twee te laten gaan. “Ze worden in vrijheid gesteld en worden niet langer verdacht.”

Daarmee lijkt het onderzoek terug naar af en blijven de overvaller­s voorlopig spoorloos. Dat de roof ondanks het opzichtige vertoon goed was voorbereid, is wel

Sven Weening

Advocaat verdachten

“Het is een misverstan­d. Ze lijken helemaal niet op de beelden van de overval. Ze zijn niet betrokken bij die overval.”

duidelijk. De vier zouden tussen 11.22 uur en 11.35 uur allemaal apart het beursgebou­w zijn binnengest­apt. Ze mengden zich onder de bezoekers en bleven onder de radar tot ze plots hun handschoen­en, moker en vuurwapen tevoorschi­jn haalden.

Waar kwam hamer vandaan?

Waar ze die spullen precies vandaan haalden, blijft een raadsel. Volgens camerabeel­den zouden ze die zaken niet bij hebben gehad toen ze de beurs binnenwand­elden. De vier ontsnapten overigens langs het terras van het restaurant, om zo de bewaakte ingangen te vermijden.

Om het onderzoek terug vlot te krijgen doet de politie nu een oproep aan mensen die een dashcam hebben om de beelden over te maken. Ook omwonenden met een veiligheid­scamera wordt hetzelfde gevraagd.

 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE
 ?? ?? De overvaller­s blijven spoorloos.
De overvaller­s blijven spoorloos.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium