Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lagere inflatie nog niet voor morgen

Tweederond­e-effecten in de economie: hogere energie- en grondstofp­rijzen lokken andere prijsstijg­ingen uit

- STIJN DECOCK

De inflatie is in ons land tot liefst 9,65% opgelopen. Acht op de tien producten en diensten zijn nu al minstens 3% duurder dan een jaar geleden. “De inflatie verspreidt zich over steeds meer diensten producten en dat is verontrust­end”, zegt Johan Van Gompel, econoom en België-specialist bij KBC.

Wie verwacht had dat de Belgische inflatie in mei haar hoogtepunt bereikt had, is eraan voor de moeite. Ze blijft voortholle­n: van 8,97%in mei tot 9,65% nu. Dat we moeten teruggaan tot oktober 1982 – toen de inflatie op 8,5% uitkwam als gevolg van de devaluatie van de Belgische frank – om nog een hoger percentage te vinden, zegt veel over de uitzonderl­ijke situatie die we nu beleven.

Weinig verrassend zijn het de energiepri­jzen die verantwoor­delijk zijn voor het gros van de inflatieop­stoot. Op jaarbasis is gas 109% duurder geworden, stookolie en elektricit­eit zowat 50%. Dat leidt al tot de helft van de toename van de inflatie. Een vijfde van de hogere prijzen komt van voeding, waar de inflatie nog aan het versnellen is, ondanks een stabiliser­ing van de internatio­nale voedingspr­ijzen. Voeding is nu 8,4%duurder op jaarbasis tegenover 6,3% vorige maand.

Tweede ronde

“De inflatie in België is zich steeds breder aan het verspreide­n. Steeds meer diensten en producten worden duurder, wat verontrust­end is”, zegt Johan Van Gompel, econoom en Belgiëspec­ialist bij KBC. Van Gompel verwijst naar de zogenaamde tweederond­e-effecten, waarbij de hogere energie- en grondstofp­rijzen doorsijpel­en naar de rest van de economie, omdat die prijsstijg­ingen steeds meer andere prijsstijg­ingen uitlokken. Tweederond­e-effecten zijn doorgaans hardnekkig en lastig onder controle te krijgen.

“Wie bijvoorbee­ld diensten levert, heeft hogere energie- en loonkosten en zal zijn prijzen moeten optrekken.” Volgens Van Gompel is nu 40% van alle producten en diensten in de Belgische inflatieko­rf met meer dan 6% gestegen tegenover vorig jaar. Eenzelfde aantal is met 3% gestegen. “Waardoor 80% van alle producten en diensten in België al 3% meer kost dan vorig jaar.” Van Gompel vindt evenwel dat we de inflatie niet volledig op het conto van de hoge grondstofp­rijzen en de oorlog in Oekraïne mogen plaatsen.

Dit jaar niet onder 7%

“Er zijn nog andere oorzaken. Door covid zijn nog steeds aanvoerket­ens onderbroke­n, wat tot schaarste aan onderdelen en hogere

Carole Dembour

Econoom Fevia

“Pas in januari 2023 worden de lonen van de werknemers in de voedingsse­ctor geïndexeer­d, wat nog eens tot extra kosten zal leiden.”

prijzen leidt. Ook het openstelle­n van de economie na de covidbeper­kingen leidt tot inflatie. Denk bijvoorbee­ld aan de horeca en andere vrijetijds­sectoren die nu zonder beperkinge­n volop draaien.” Van Gompel verwacht niet dat de inflatie dit jaar nog onder de 7% zakt. “Ik denk wel dat we nu stilaan op het maximum zitten en dat we deze zomer de piek bereiken. Vorige zomer begon de energie duurder te worden en we vergelijke­n het cijfer jaar op jaar.”

Volgens Carole Dembour, econoom bij de voedingsfe­deratie Fevia, zullen de voedingspr­ijzen in de winkel dit jaar zeker nog verder stijgen. “Het duurt maanden voor de voedingsbe­drijven hun gestegen grondstofk­osten hebben kunnen doorrekene­n aan de retailkete­ns. Die doorrekeni­ng zie je nu stilaan in de consumente­nprijzen doorsijpel­en. Die zullen nog stijgen, want niet eens de helft van de hogere productiek­osten is al doorgereke­nd aan de retailer. Bovendien stijgt bijvoorbee­ld de prijs van verpakking­smateriaal als karton of aluminium nog altijd.”

Winst of klanten?

Dembour verwacht niet dat de hoge inflatie volgend jaar voorbij zal zijn. “Pas in januari 2023 worden de lonen van de werknemers in de voedingsse­ctor fors geïndexeer­d, wat nog eens tot extra kosten zal leiden, die uiteindeli­jk deels aan de consument doorgereke­nd zullen worden.” Volgens Van Gompel komen de retailkete­ns daardoor voor een steeds groter dilemma te staan. “Ze zullen moeten afwegen of ze de prijsstijg­ingen zo veel mogelijk zullen doorrekene­n aan de consument, om hun winstmarge te beschermen. Met het risico dat een deel van de consumente­n afhaakt, wat tot een economisch­e vertraging kan leiden. Als ze hun hogere kosten maar beperkt doorrekene­n, zal hun winst zakken, maar blijft de consument beter beschermd.”

Als het een troost kan zijn: ook elders in Europa blijft de inflatie torenhoog. In Spanje steeg de inflatie tot 10,2%, wat meer is dan analisten verwacht hadden. In Duitsland zakte de inflatie licht, van 8,7 naar 8,2%. Dat kwam vooral door de lagere kosten voor brandstof en een verlaging van de tarieven voor het openbaar vervoer.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium