Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Weekje hulp aan ex-collega’s in de zorg kost me 3.000 euro”

Jonge vrouw uit Kalmthout moet RVA en Vlaamse Gemeenscha­p terugbetal­en na inkorten tijdskredi­et

- KARIN VANHEUSDEN

De 25-jarige Maria Nuijten uit Kalmthout heeft net een nieuwe job als apotheekas­sistente, maar echt gelukkig is ze niet. De RVA en de Vlaamse Gemeenscha­p vorderen 3.000 euro aan premies terug, omdat ze het tijdskredi­et voor haar opleiding met een week heeft ingekort. “Ik wilde nog een weekje gaan helpen in het woon-zorgcentru­m waar ik vroeger werkte, maar dat had ik beter niet gedaan.”

Maria Nuijten heeft drie jaar als zorgkundig­e gewerkt bij het woon-zorgcentru­m Villa ter Molen in Stabroek, maar eigenlijk wilde ze apotheekas­sistente worden. “Ik deed mijn job in het rusthuis heel graag, maar mijn grote droom kon ik niet zo maar opbergen”, zegt ze. “In overleg met mijn werkgever heb ik er dan voor gekozen voltijds tijdskredi­et op te nemen om de opleiding apotheekas­sistent bij Volwassene­nonderwijs Kisp in Antwerpen te volgen. Een opleiding van vijftien maanden.”

Tijdens die hele periode heeft Maria van de RVA een maandelijk­se premie van 418 euro gekregen, aangevuld met een aanmoedigi­ngspremie van de Vlaamse Gemeenscha­p van nog eens 582 euro. “Mijn inkomen bedroeg dus slechts 1.000 euro per maand, maar met de steun van mijn vriend, zijn ouders en mijn familie heb ik die tijd financieel kunnen overbrugge­n. Wel met de belofte dat ik alles zou terugbetal­en zodra ik opnieuw aan het werk zou gaan.”

Vervroegde stage

Maria begint haar opleiding in februari 2021. Omdat de opleiding in trimesters is ingedeeld, moet ze om de drie maanden bij de RVA haar tijdskredi­et opnieuw aanvragen. Aan het einde van het laatste trimester loopt Maria stage bij een apotheek. “Bij de apotheek waren ze heel tevreden over mijn werk. Ze hebben me meteen een vast contract aangeboden”, vertelt Maria. “Omdat ik mijn stage tijdens de paasvakant­ie heb laten doorlopen, was ik op 23 april, een week voor het einde van dat laatste trimester, al klaar met mijn opleiding.” Maria laat de RVA meteen weten dat ze haar tijdskredi­et een week eerder dan gepland wil stopzetten.

“Niemand aan de telefoon heeft me gewezen op de consequent­ies van het voortijdig­e stopzetten van die laatste drie maanden tijdskredi­et. Ik was er vast van overtuigd dat ik alleen die laatste week van april geen uitkering zou krijgen. Maar het was veel erger dan dat. De RVA heeft me laten weten dat ik mijn uitkering van de laatste twee maanden moest terugstort­en. De maand april kreeg ik helemaal niet betaald. In totaal ben ik 1.288 euro aan RVA-premies kwijtgespe­eld. Daarboveno­p moest ik ook de aanmoedigi­ngspremies

van die periode, in totaal 1.800 euro, terugstort­en aan de Vlaamse Gemeenscha­p.” Geen vooropzeg

“Ik had dat weekje vakantie kunnen nemen, net voor ik definitief bij de apotheek aan de slag zou gaan, maar dat heb ik niet gedaan”, vertelt Maria. “In de plaats daarvan ben ik nog een weekje in het woon-zorgcentru­m gaan werken. Men was daar zo enthousias­t over mijn nieuwe job dat ik zelfs mijn vooropzeg niet moest doen. Maar omdat het personeels­tekort ook in Villa ter Molen erg groot is en ik wist dat mijn ex-collega’s het zo moeilijk hadden, vond ik het maar normaal dat ik die week nog ging werken. Achteraf bekeken had ik dat beter niet gedaan.”

Omdat ze helemaal de kluts kwijt is, laat Maria haar schoonmoed­er contact opnemen met de

RVA. “Ik had me beter moeten informeren, klonk het. De minimumduu­r voor tijdskredi­et is drie maanden, en omdat ik die heb ingekort, worden de premies teruggevor­derd. ‘Als je door het rood rijdt, moet je een boete betalen’, werd er ook nog gezegd. Ik begrijp het niet: ik word dus gestraft omdat ik goed wilde doen voor het woon-zorgcentru­m. Dat weekje hulp aan mijn ex-collega’s in de zorg kost me 3.000 euro.”

Beroep bij arbeidsrec­htbank

Maria wil in beroep bij de arbeidsrec­htbank haar gelijk halen. “Omdat ik verder wil met mijn leven, heb ik anderhalf jaar van een inkomen van 1.000 euro geleefd. Maar ik heb direct werk gevonden, en nu word ik gestraft. Omdat ik dit zo oneerlijk vind, ben ik bij de arbeidsrec­htbank tegen de beslissing van de RVA in beroep gegaan. Ik werk sinds 3 mei bij de apotheek, maar door deze boete zal ik twee maanden gratis moeten werken. En het terugbetal­en van mijn vriend en familie zit er ook niet meteen in. Ik weet echt niet hoe ik me hieruit moet redden.”

Om privacyred­enen wil de RVA niet in detail op het dossier van Maria Nuijten ingaan. “Wanneer de vereiste minimumduu­r van het tijdskredi­et niet is nageleefd, worden de premies in principe teruggevor­derd”, klinkt het. “We raden mevrouw Nuijten aan om contact op te nemen met het regionale kantoor van de RVA. Daar zal worden bekeken of er een foute beslissing is genomen. Als de beslissing toch correct was, kan mevrouw bij de arbeidsrec­htbank in beroep gaan.”

“In plaats van vakantie te nemen ben ik nog een weekje in het woonzorgce­ntrum gaan werken. Achteraf bekeken had ik dat beter niet gedaan.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium