Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We baggeren dertig meter onder het wateropper­vlak van de Schelde”

Elke (45) werkt aan de Oosterweel­verbinding

-

Deme bestaat sinds 1991, maar de voorgeschi­edenis van het bedrijf gaat eigenlijk terug tot in de negentiend­e eeuw, toen de Nederlande­rs Ackermans & van Haaren (de firma die vandaag nog altijd de hoofdeigen­aar is van Deme) over de hele wereld baggerwerk­en uitvoerden. Baggeren is de oudste activiteit van Deme, en zorgt voor de grootste inkomensst­room van het bedrijf. In 2021 kwam 58% van de omzet van de Deme-groep uit baggeren en infrastruc­tuurwerken.

Deme baggert zowel ver van als dicht bij huis. De Oosterweel­verbinding is een van de grootste projecten. “Wij doen als deel van een bouwconsor­tium grond- en baggerwerk­en voor het Oosterweel­project”, zegt Elke Rombaut (45), projectlei­der voor de Oosterweel­werken bij Deme.

“Om de toekomstig­e Oosterweel­tunnel op de Scheldebod­em te zetten, gaan we eerst een sleuf in die bodem baggeren. Dat gebeurt ongeveer dertig meter onder het wateropper­vlak, als je het getij niet meerekent. We baggeren in verschille­nde grondsoort­en, zoals zand en klei. In de sleuf kunnen we de tunnelelem­enten zetten. In het vakjargon noemen we zoiets afzinken. Daarna vullen we die sleuf weer aan met zand.”

Baggeren is niet het enige dat Deme voor de Oosterweel­werken doet. Het bedrijf maakt in de komende jaren samen met de andere bouwpartne­rs verschille­nde elementen van de Scheldetun­nel ook zelf. Die tunnel wordt 1,8 kilometer lang, zal zich van linkernaar rechteroev­er uitstrekke­n en is bedoeld voor zowel auto’s, vrachtwage­ns als fietsers.

“Voor Oosterweel maken we in een dok in de haven van Zeebrugge acht tunnelelem­enten van elk 160 meter lang”, zegt Elke Rombaut. “Ze zullen met sleepboten naar Antwerpen worden gebracht en daar stuk voor stuk in het water worden afgezonken. Onze ingenieurs en arbeiders gaan dan via de oevers in de nieuwe tunnel

om de acht elementen met elkaar te verbinden.” Werken in Angola

Elke werkt nu voltijds vanuit België, maar dat was in het verleden wel anders. “Ik werk nu twintig jaar bij Deme, waarvan tien in het buitenland”, zegt ze. “Ik heb in Frankrijk, Zweden, Qatar en Angola gewerkt. In Angola hebben we een groot saneringsp­roject uitgevoerd. De baai was er vervuild door de riolering die erop uitkwam. We hebben alles gesaneerd door het vuile zand weg te baggeren en hebben er een nieuw, proper strand aangelegd.”

 ?? ??
 ?? FOTO JOH ?? Jean-Baptiste De Cuyper zit elke maand een week in Oman.
FOTO JOH Jean-Baptiste De Cuyper zit elke maand een week in Oman.
 ?? FOTO RR ?? Elke Rombaut, projectlei­der voor Oosterweel bij Deme.
FOTO RR Elke Rombaut, projectlei­der voor Oosterweel bij Deme.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium