Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Groene ammoniak uit Oman maakt België minder afhankelij­k van gas”

Jean-Baptiste (42) is projectlei­der in haven van Duqm

-

Deme is mede-eigenaar van de haven van Duqm in Oman. “We willen daar groene waterstof produceren”, zegt Jean-Baptiste De Cuyper. “Vandaag staan er al vier grote meteo-masten, die de windsnelhe­id meten. En er staan ook zonnerecep­toren, die meten wat de intensitei­t van de zon is. Op basis van die metingen kunnen we bepalen hoeveel energie we in de haven van Duqm kunnen opwekken met de meer dan honderd windmolens en meer dan een miljoen zonnepanel­en die we daar gaan installere­n.”

Met al die energie wordt waterstof gemaakt. Omdat die met groene energie wordt opgewekt, wordt het groene waterstof genoemd. “We gaan in Oman ook stikstof uit de lucht halen”, zegt Jean-Baptiste De Cuyper. “De waterstof en stikstof gaan we dan onder hoge druk en temperatuu­r omvormen tot ammoniak. Die groene ammoniak gaan we met schepen naar de hele wereld vervoeren, ook naar Antwerpen. Ik verwacht dat die groene ammoniak onder meer

België veel minder afhankelij­k kan maken van aardgas. Vandaag haalt de meststoffe­nindustrie zijn waterstof bijvoorbee­ld uit aardgas. De meststofko­rrels komen dus uit fossiele brandstoff­en. Groene ammoniak is daar een klimaatvri­endelijker basisprodu­ct voor.”

Spurtjes trekken

Jean-Baptiste De Cuyper reist veel voor zijn job. “Ik ben maandelijk­s in Oman, telkens voor ongeveer een week”, zegt hij. “De manier van leven is er heel anders dan bij ons. In de zomer sluit iedereen zich op, omdat de temperatuu­r er dan tot meer dan veertig graden oploopt. In de winters doen de inwoners allerlei uitstapjes met hun familie, zoals wij dat in de zomer doen. Of ik zelf last heb van de hitte? Voorlopig staan we nog niet op een werf. Als ik in Oman ben, is het spurtjes trekken van de ene vergaderin­g naar de andere. Gelukkig is er airco in de gebouwen waar wij werken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium