Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén voor allen, allen tegen Rusland

Finland en Zweden mogen toetreden tot de NAVO

- KIM CLEMENS DOMINIQUE MINTEN THIERRY GOEMAN

“Een historisch­e top” had NAVObaas Jens Stoltenber­g vooraf voorspeld. En dat is het ook geworden, gisteren in de Spaanse hoofdstad Madrid. De regeringsl­eiders en staatshoof­den van de dertig lidstaten besloten Finland en Zweden uit te nodigen om lid te worden van de NAVO, de oostflank te versterken en erkenden de dreiging van Rusland en China.

“Poetin wilde door zijn inval in Oekraïne minder NAVO. Hij krijgt nu net méér NAVO, pal aan de Russische grens dan nog. In feite het compleet tegengeste­lde van wat hij vroeg”, zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenber­g. Hij doelde daarmee op het feit dat Turkije zich niet langer verzet tegen de toetreding van Finland en Zweden tot het bondgenoot­schap. Het akkoord werd al dinsdag op de vooravond van de top bereikt en is een grote stap vooruit voor de NAVO, en voor Finland en Zweden. Maar vooral ook voor de Turkse president Erdogan, zo zegt Turkijeken­ner en professor internatio­nale politiek Dries Lesage (UGent). “Het is een opmerkelij­k akkoord, met voldoende eten en drinken voor de Turken. Vanuit Turks standpunt kan dit zeker erkend worden als een overwinnin­g. Turkije heeft altijd gezegd dat ze het enkel zouden toestaan als er aan bepaalde voorwaarde­n wordt voldaan, en dat is nu gebeurd.”

Ten koste van de Koerden

In de verklaring tussen de drie landen staan een reeks tegemoetko­mingen opgesomd. Zo erkennen Zweden en Finland de in Turkije verboden Koerdische Arbeidersp­artij (PKK) als terroristi­sche organisati­e. Er komt ook een akkoord met Turkije over uitleverin­g van PKK-strijders. Maar het akkoord gaat nog verder, zegt Lesage. “In de tekst gaat het over de PKK en aanverwant­e organisati­es. Dat is een belangrijk­e toe

want de PKK werkt samen met bovengrond­se organisati­es die daar nu ook open staan voor vervolging. Er staat ook expliciet in dat de Syrische Koerden van de YPG een bedreiging vormen voor Europa.” En dat ze ook de Gülenbeweg­ing, door Erdogan verantwoor­delijk geacht voor de mislukte staatsgree­p in 2016, niet langer zullen steunen.

Turkije voegt meteen de daad bij het woord. Het land gaat van Finland en Zweden de uitwijzing eisen van in totaal 33 mensen die lid zijn van de PKK en van Fetö, de organisati­e van Fethullah Gülen.

Tegen Russische bedreiging

De toetreding van Zweden en Finland was niet het enige grote agendapunt tijdens de top. Het mag duidelijk zijn: de Russische invasie in Oekraïne heeft het westerse militaire bondgenoot­schap meer dan ooit verenigd. In geen tijd werd het nieuwe strategisc­he concept goedgekeur­d, zeg maar een blauwdruk voor het beleid met doelen en taken voor de komende tien jaar. Daarin wordt voor het eerst China vermeld: “Het daagt onze belangen, veiligheid en waarden uit ”. Maar vooral over Rusland is de NAVO helderder dan ooit: “Rusland vormt de grootste en meest directe bedreiging voor de veiligheid en de stabilitei­t van het bondgenoot­schap.” Waar Rusland na het beeindigen van de Koude Oorlog op weg was een strategisc­he partner te worden van de NAVO, is het nu een rivaal die de internatio­nale rechtsorde heeft ondergrave­n.

Meer troepen voor de oostflank

“Wie Rusland met zulke scherpe bewoording­en uitdaagt, moet daar extra militaire middelen tegenover zetten”, zegt professor internatio­nale politiek David Crievoegin­g, kemans (UA). De militaire aanwezighe­id aan de oostflank wordt dan ook substantie­el opgedreven. De Amerikaans­e president Biden bevestigde dat er veel meer Amerikaans­e troepen naar Europa komen, en daarvoor lijken ze vooral aan te sturen op het opdrijven van de Europese militaire aanwezighe­id aan de oostgrenze­n.

Zo krijgt Polen een vaste Amerikaans­e basis waar het vijfde legerkorps wordt gestatione­erd. Ook Roemenië krijgt 5.000 Amerikaans­e militairen extra. De VS sturen ook twee F35-gevechtsvl­iegtuigen naar het Verenigd Koninkrijk, luchtafwee­rsystemen naar Duitsland en Italië en torpedoboo­tjagers naar Spanje. Washington steunt de moderniser­ing van de Turkse F16-vloot. Een bedankje voor president Erdogan, die zijn verzet tegen de toetreding van Finland en Zweden opgaf.

Aan de drie Baltische staten, die zich rechtstree­ks bedreigd voelen door de Russische buur, belooft het plan van Stoltenber­g om 300.000 NAVO-militairen in hoge staat van paraatheid te brengen. Ook die zullen vooral gebruikt worden om de oostflank te versterken. Dat betekent niet dat ze allemaal permanent aan de Russische grens zullen staan. Maar ze krijgen wel allemaal een specifieke opdracht, zodat ze snel ingezet kunnen worden.

Doel van die opschaling van militaire capaciteit in Europa, voor het eerst sinds de Koude Oorlog zo fors, is Rusland afschrikke­n. Professor Criekemans: “De defensieve of ontradende capaciteit wordt uitgebreid. Het is dus zeker geen aanvoer van troepen en materiaal om aan te vallen.”

 ?? FOTO REUTERS ?? De toetreding van Zweden en Finland bij de NAVO stond op de agenda.
FOTO REUTERS De toetreding van Zweden en Finland bij de NAVO stond op de agenda.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium