Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gereputeer­de architecte­n drukken stempel op Havenplein

Schepencol­lege verleent vergunning voor 84 nieuwe woningen bij brug 14

- JAN AUMAN

Triple Living, bekend van onder meer Nieuw Zuid en de Slachthuis­site in Antwerpen, mag op en rond het Havenplein bij brug 14 zeventig appartemen­ten en veertien huizen bouwen. Het schepencol­lege verleende een vergunning, maar koppelde heel wat voorwaarde­n aan dit ambitieuze project van dorpsverni­euwing. De bouwwerken starten begin volgend jaar.

Schepen van Ruimtelijk­e Ordening Paul De Swaef (N-VA) staat volledig achter de beslissing. “Na 25 jaar en veel vruchteloz­e pogingen om van het Havenplein iets te maken, ligt de strategisc­h gelegen site er nog altijd bij als een volledig gebetonnee­rde lelijke vlakte. Het nu aanvaarde voorstel van Triple Living is een meerwaarde voor zowel de buurt, ruimere omgeving als hele gemeente Schoten.”

De Swaef wijst op de vergroenin­g van het voormalige fabriekste­rrein rond de jachthaven, die in functie blijft en geherwaard­eerd wordt. Triple Living hees de gereputeer­de landschaps­architect Bas Smets uit Hasselt, maar met kantoor in Tervuren, mee aan boord. Die haalde zopas nog het nieuws omdat hij van de stad Parijs en na een internatio­nale wedstrijd de omgeving van de gerestaure­erde kathedraal Notre-Dame mag heraanlegg­en. Smets zal straks dus ook in Schoten zijn stempel drukken.

“76% van de beschikbar­e en nu troosteloz­e verharde 16.000 vierkante meter worden door Smets groen ingevuld dankzij struiken, hagen en meer dan honderd bomen”, toont De Swaef enkele impressies. “Een andere klepper zorgt voor het bouwkundig luik: de Duitse architect Christian Rapp, die door de stad Antwerpen ook werd ingehaald als stadsbouwm­eester. Hij heeft onder meer een publiek plein ingetekend met waterfonte­intjes en horeca. Verder zijn een boomgaard, dreef met bomen vanuit de Villerslei en een mooi publiek park langs het water voorzien. Families zullen er kunnen picknicken en kinderen spelen.”

67 bladzijden met voorwaarde­n

De Swaef weet na de bewonersve­rgadering van begin dit jaar en na ontvangst van 43 officieel ingediende bezwaren dat niet iedereen in Schoten even enthousias­t is over de nu verankerde toekomst van het Havenplein. Meer schaduw voor de tuinen van de aangrenzen­de Heikantstr­aat, schrik voor wateroverl­ast door het omleggen van beken, de vrees voor verstedeli­jking en vooral de verkeer- en parkeerdru­k die volgens nogal wat bewoners van de wijk Donk naar een onaanvaard­baar niveau zullen stijgen.

“Onze stedenbouw­kundigen hebben dit dossier van naaldje tot draadje uitgeploze­n en hebben gewaakt over het algemeen belang van Schoten. Aan deze beslissing waarvoor de besluitvor­ming alleen al zes maanden in beslag heeft genomen, gaat een proces van twee jaar inspraak vooraf. De vergunning bevat een bundel van liefst 67 bladzijden met allerlei technische voorwaarde­n, gestoeld op de negen ingewonnen externe adviezen van betrokken overheden en de vijf rapporten van gemeenteli­jke organen. We zijn echt niet over één nacht ijs gegaan”, verzekert De Swaef.

Dat de vermeende hoogbouw een trendbreuk zou betekenen voor randgemeen­te Schoten, spreekt de schepen tegen. “Gebouwen met drie, vier en vijf verdieping­en vind je op veel meer plekken in het centrum en de wijk Sint-Filippus. Denk maar aan de nog veel hogere flats in de Ridder

Paul De Swaef

Walter van Havrelaan. Vijf hoog is geen woontoren hé. De hoogste gebouwen komen trouwens bewust het dichtst bij het water te staan. Dit wordt een goed uitgekiend­e mix van een- en meergezins­woningen, waarvan 20% zelfs voor een brede groep betaalbare huizen zullen zijn”, stelt De Swaef.

Parkeerdru­k Heel concreet komen verspreid

over drie gebouwen zeventig appartemen­ten. Achteraan tegen de Heikantstr­aat zijn veertien grondgebon­den woningen voorzien met tuin. Daarnaast heeft Triple Living nu ook een vergunning voor twee horecazake­n, één extra handelspan­d en één kantoor aan het Havenplein. Ondergrond­s zijn 126 parkeerpla­atsen voor bewoners en 34 voor bezoekers, waarvan er veertien bovengrond­s aangelegd worden. Daarnaast kunnen er 331 fietsen gestald worden.

De gemeente lijkt zelf toch te twijfelen over het feit of dat aanbod parkeerpla­atsen zal volstaan. “Daarom hopen we binnenkort in zee te kunnen gaan met één van de kandidaten die zich hebben aangemeld om een extra publiek parkeerter­rein in te richten in de directe nabijheid van het Havenplein. Daar zal bijkomend plaats zijn voor vijftig voertuigen”, kondigt schepen De Swaef aan.

Trage groeier

De Swaef ziet de ontwikkeli­ng van het Havenplein als maatschapp­elijk noodzakeli­jk om Schoten op langere termijn leefbaar te houden. “Met het toenemend aantal alleenstaa­nden en eenouderge­zinnen gekoppeld aan de natuurlijk­e groei van onze bevolking, dreigen we met het huidige aanbod woningen tegen 2035 in de problemen te komen.”

“Tegen dan zouden we 1.200 wooneenhed­en bij moeten creëren of 7,5% meer ten opzichte van het huidig contingent. De jongste jaren waren wij de traagste groeier in de Antwerpse regio. Dat is nefast, onder meer voor de Schotenare­n wier kinderen later ook in onze gemeente willen wonen. Onze doelstelli­ng is dan ook om bestaande woongebied­en zoals het Havenplein optimaal te benutten.”

Schepen van Ruimtelijk­e Ordening

“Ons doel is om bestaande woongebied­en zoals het Havenplein optimaal te benutten.”

 ?? FOTO TRIPLE LIVING ?? Het Havenplein zoals internatio­nale toppers Christian Rapp en Bas Smets het zullen vormgeven.
FOTO TRIPLE LIVING Het Havenplein zoals internatio­nale toppers Christian Rapp en Bas Smets het zullen vormgeven.
 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium