Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tien trompe-l'oeils zetten streetart op kaart

-

In Berchem verschijne­n de komende maanden tien trompel'oeils als streetart. Het gaat om tien muren met een optische illusie. Het project kreeg de naam Fake Views en is een idee van districtss­chepen van Streetart Kris Gysels (Open Vld).

“Het idee gaat eigenlijk al een hele tijd mee”, vertelt Kris Gysels. “Maar door corona was het op de lange baan geschoven.” Nu wordt de draad weer opgepikt. “Ik heb altijd een voorliefde gehad voor trompe-l’oeil”, licht hij het project toe. Trompe-l’oeil is een techniek in de beeldende kunst waarbij een optische illusie wordt gecreeerd. “Vaak gaat het om spielerei met de omgeving. Het leek me fijn om met dat gegeven aan de slag te gaan voor een reeks nieuwe streetart in Berchem. We zijn dan op zoek gegaan naar een aantal locaties en naar enkele artiesten die hieraan willen meewerken.”

De komende maanden zullen de eerste drie tot vier muren worden geplaatst. “De eerste muur komt in de Schaffenst­raat, vlak bij de Saffierstr­aat en wordt gezet door Smok. Later dit jaar volgen er nog op de Grotesteen­weg en op de Singel.”

Nadien zal er onder andere nog een trompe-l’oeil ter hoogte van bibliothee­k De Poort worden gerealisee­rd. In totaal moeten er tien van zulke muren in het district opduiken. “Daarmee willen we Berchem nog meer op de kaart zetten als hét streetartd­istrict van Antwerpen”, aldus Gysels. “We willen streetart verder stimuleren en kunst in de openbare ruimte beschikbaa­r maken voor alle Berchemnar­en om hen zo te verrassen en te inspireren.” Wanneer alle muren klaar zijn, zullen ze gebundeld worden in de Street Art Cities App.

Congolese artiest

En er is nog meer op til als het gaat over streetart in Berchem. “In september zal de Congolese kunstenare­s Prisca Takwey afzakken naar ons district om er in de Schelpstra­at een muurschild­ering te realiseren in samenwerki­ng met de buurt. Bedoeling is dat die muur in twee weken wordt afgewerkt”, legt Gysels uit. “Nadien willen we nog enkele landmarks proberen te zetten voor het einde van deze legislatuu­r.” Berchem schakelt dus een versnellin­g hoger om zijn naam als streetartd­istrict eer aan te doen.

 ?? FOTO RR ?? Artiest Smok (links) en Kris Gysels bij het recent geplaatste werk tussen de lokalen van de jeugddiens­t en het woonzorgce­ntrum Moretus.
FOTO RR Artiest Smok (links) en Kris Gysels bij het recent geplaatste werk tussen de lokalen van de jeugddiens­t en het woonzorgce­ntrum Moretus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium