Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mooiste zege uit mijn loopbaan”

Kempense veegt Muguruza van het gras en bereikt tweede ronde

- (mv)

De Belgische uitschiete­r tot dusver komt op naam van Greet Minnen (WTA 88), die met straffe cijfers (6-4, 6-0) Garbine Muguruza wandelen stuurde. De 28-jarige Spaanse won Wimbledon in 2017, is een voormalige nummer één en staat tiende op de WTA-ranking.

Het eerste sloopwerk was al dinsdagavo­nd verricht, toen Minnen net voor de invallende duisternis de eerste set naar zich had toegehaald. Meteen na die 6-4 verdaagde de superviser de kamp naar woensdagmi­ddag. Een cadeau leek dat niet voor Minnen, aan de winnende hand. “Het kon toen beide kanten op. Zij kwam van 5-2 terug naar 5-4, maar dat laatste game kon ik toch nog winnen. Ik heb snel nog iets gegeten op de club, om nadien naar ons huurhuis te trekken en daar het einde van de match van Serena Williams mee te maken. Natuurlijk zit je dan vol adrenaline, maar zelfs in die extreme omstandigh­eden ben ik een goede slaapster.“

Wat een dag later volgde, bleek nog een stuk straffer. In amper negentien minuten – er zijn games op Roland Garros bij de mannen die meer tijd vragen – veegde Minnen haar tegenstand­ster met 6-0 weg. De 24-jarige Kempense gaf daarbij slechts zeven punten uit handen. “Ik wilde haar direct naar de keel grijpen. En dat is uitstekend gelukt, met het agressieve tennis dat ik wil spelen.”

Mysterie

Zelfs naar de normen van het onvoorspel­bare vrouwencir­cuit is Garbine Muguruza een compleet mysterie. Als geen ander wisselt zij topperiode­s af met diepe dalen. “Natuurlijk is zij ooit al beter in vorm geweest, maar ze staat nog altijd in de top tien én ze heeft hier ooit gewonnen. Dat ze veel fouten maakte, lag ook aan mijn spel.”

Minnen kende nochtans een lastige lente, die onder meer getekend werd door buikgriep, corona en een schouderbl­essure. “Het was in die periode moeilijk om ritme van matchen en training te onderhoude­n, wat me de jongste weken wel gelukt is. Ook als afsluiter van die donkere periode is dit mijn mooiste overwinnin­g ooit. En het decor – mijn favoriete toernooi Wimbledon – helpt eveneens.

Mooier kan niet.”

Vriendin

In de coulissen van het prachtige Court 2 viel Minnen in de armen van intimi. “Dat zij kunnen delen in de vreugde, maakt dit nog eens zoveel mooier. Mijn papa heeft me altijd heel hard gesteund tijdens mijn carrière. Helaas kon mijn vriendin hier niet zijn, al heeft ze superhard gesupporte­rd vanuit België. Omdat ze nog de hele week moet werken, moet ik maar zien dan ik nog een ronde overleef. In het weekend kan ze wel komen kijken.”

Minnen staat momenteel 88ste op de ranking, maar mikt aanzienlij­k hoger. Top 30, top 20: dat is de ambitie. “Ik heb het potentieel om mijn voet naast speelsters van dat niveau te zetten. Een paar keer is het in wedstrijde­n al nipt geweest. Ook op training voel ik dat het kan. Op mijn 24ste heb ik nog veel progressie­marge. Binnen twee à drie jaar wil ik pieken.”

Yanina Wickmayer (WTA 603) kon in haar tweede ronde het flipperkas­t-tennis van Jelana Ostapenko (WTA 17) alleen maar ondergaan: 6-2, 6-2 na 1u12’. “Ze zette me voortduren­d onder druk en ik kreeg geen controle over de match. Alle krediet voor haar.” Toch een knap toernooi van de 32-jarige Antwerpse, die vijf maanden geleden na een babybreak terugkwam. De wedstrijd van Elise Mertens (WTA 31) tegen de Hongaarse Panna Udvardy (WTA 100) werd bij een 1-1 stand in sets door de invallende duisternis naar vandaag verschoven. Mertens overleefde wel twee matchballe­n en dwong de af door winst in de tiebreak van de tweede set.

Goffin morgen tegen Humbert

decider

David Goffin (ATP 58) knalt doorheen de eerste dagen van Wimbledon. In zijn tweede ronde stopte hij de jonge Argentijn Sebastian Baez (ATP 31) onder de zoden: 6-1, 6-2, 6-4 in 1u39’. Goffin bekampt vrijdag de Fransman Ugo Humbert.

Vandaag treden twee Belgen aan. Greet Minnen krijgt in haar tweede ronde Qinwen Zheng (52) tegenover zich, een 19-jarige Chinese. Kirsten Flipkens (WTA 190) probeert tegen voormalig winnares Simona Halep (WTA 18) haar loopbaan nog wat te rekken.

 ?? FOTO BELGA ?? Wat een stunt! Greet Minnen schakelde de Spaanse topper Garbiñe Muguruza uit. “Ik heb het potentieel om mijn voet naast speelsters uit de top twintig te zetten.”
FOTO BELGA Wat een stunt! Greet Minnen schakelde de Spaanse topper Garbiñe Muguruza uit. “Ik heb het potentieel om mijn voet naast speelsters uit de top twintig te zetten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium