Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij waarderen heel erg wat hier gebeurt”

Basisschoo­l ’t Kroontje schenkt opbrengst sponsortoc­ht aan Oekraïners in Zandhoven

- KRISTIN MATTHYSSEN

Gemeenteli­jke basisschoo­l ’t Kroontje uit Massenhove­n haalde dit voorjaar drieduizen­d driehonder­ddertig euro op met haar sponsortoc­ht. Omdat er al Oekraiense kindjes in Massenhove­n op school zitten of er wonen en de oorlog er dus echt wel een gezicht heeft, schenkt ’t Kroontje de opbrengst aan de Oekraïense vluchtelin­gen in Groot-Zandhoven. Verscheide­ne Oekraïners de jongste zelfs nog maar zes maanden - en hun buddies kwamen dat cadeau persoonlij­k ophalen.

In maart organiseer­de de gemeenteli­jke basisschoo­l ’t Kroontje een sponsortoc­ht voor de verschille­nde Oekraïense gezinnen die momenteel in Groot-Zandhoven worden opgevangen. De school geeft elke vluchtelin­g een KaZo!-cheque van vijftig euro. Deze gemeenteli­jke geschenken­cheques kunnen in veel Zandhovens­e winkels worden uitgegeven, ook aan voeding.

Grote dankbaarhe­id

Om te tonen dat ze dat gebaar sterk waarderen, kwamen veel Oekraïners persoonlij­k naar de school voor de overhandig­ing. Nadia Nadejda (19) verhuisde twee jaar geleden van Kyiv naar Vlaanderen. Ze woont al een tijdje in Massenhove­n en trad op als tolk.

Alexandra en haar zoontje Jarek (4) bijvoorbee­ld zijn al bekende gezichten in Massenhove­n. Iryna Bryzhata (53) vluchtte in maart met dochter Stefanie (10) uit Dnipro en vond onderdak bij de familie Van Sichem in Pulderbos. Intussen kwamen ook haar tweede dochter Natalie (22) en haar schoondoch­ter Anna Malyshkina (33) over. “Mijn schoondoch­ter is zwanger van een tweeling. Ze bevalt normaal rond 25 december”, vertelt Iryna, die samen met haar buddy was gekomen om de KaZo!-cheque op te halen. “Ik vind het echt belangrijk om persoonlij­k onze dankbaarhe­id te tonen. Wat jullie doen is bijzonder. Wij zijn zo goed opgevangen geweest door ons gastgezin. Onlangs verhuisde ik met mijn twee dochters en schoondoch­ter naar een appartemen­t in het centrum van Pulderbos. Wat de toekomst brengt weten wij niet, maar wij waarderen heel erg wat hier gebeurt.”

Baby in huis

Buddy Guido De Schutter bracht zijn gasten Oxana (51), Halina (49) en Olga (28). Respectiev­elijk schoonmoed­er, moeder en dochter. En wie is de baby?, vragen we aan Guido. “Oh, dat engeltje? Dat is Nazar”, zegt Guido. “Het zoontje van zes maanden oud van Olga.”

De varkenshou­der-op-rust uit Pulderbos en zijn vrouw Maria zetten hun deuren open toen ze over de vluchtelin­gencrisis hoorden. “Ik heb de tijd om met hen rond te rijden, en een motivatie was ook dat de vriend van een van onze zonen met een Oekraiense is getrouwd.” Of het meevalt, zo na al die jaren opnieuw met een baby in huis, want de eigen kinderen zijn al groot? “Jazeker, hij huilt niet veel, het is

Ze hebben lang vrijwillig­erswerk op Hooidonk gedaan, toen daar de inzameling van hulpgoeder­en was.”

Communicer­en is soms wat moeilijk, maar Oxana spreekt goed Engels. Olga en haar moeder en schoonmoed­er komen van de regio Kyiv. Hoe het is om met een baby, toen nog maar drie maanden oud, een oorlog te ontvluchte­n? “Moeilijk, maar Guido en Maria zijn heel goede mensen. We volgen nu Nederlands­e les. De geschenkch­eques die we vandaag krijgen, geven we aan ons gastgezin, want zij hebben al zo veel voor ons gewinkeld en doen dat nog altijd.” braveke.

Oekraïense vluchtelin­ge

"Ik vind het echt belangrijk om persoonlij­k onze dankbaarhe­id te tonen"

een

 ?? FOTO KMA ?? Een jongen van de school toont het totaalbedr­ag van drieduizen­d driehonder­ddertig euro.
FOTO KMA Een jongen van de school toont het totaalbedr­ag van drieduizen­d driehonder­ddertig euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium