Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verkavelin­g Buerstedel­ei doet gemoederen hoog oplopen in gemeentera­ad

-

De mogelijke verkavelin­g van Buerstedel­ei 35 deed de emoties in gemeentera­ad opnieuw fel oplaaien. In de discussie over de overdracht van de vijver in het gebied toonde oppositier­aadslid Glenn Anné (Open Vld) zich een tegenstand­er van de plannen.

Het schepencol­lege had de overdracht van een eeuwenoude vijver en enkele aan te leggen trage wegen op de Buerstedel­ei 35 op de agenda gezet. Burgemeest­er Sophie De Wit (N-VA) had de plannen in het verleden altijd verdedigd, maar kon maandag door corona niet aanwezig zijn in de gemeentera­ad. Ze werd vervangen door de stedenbouw­kundig ambtenaar.

Het beoogde terrein ligt in het ruim 6.500 vierkante meter groene gebied in de meest westelijke wijk van de gemeente. Het schepencol­lege wil het terrein laten opdelen in een ruimte voor wonen met een publiek toegankeli­jk parkje.

Vier jaar geleden werd een projectnot­a goedgekeur­d en gaf het gemeentebe­stuur Igean de opdracht om het terrein aan te kopen. Wat origineel een dossier van veertien woningen was, werd na aankoop van extra terreinen in de buurt uitgebreid tot 28 wooneenhed­en waarvan sommige vier bouwlagen hoog reikten. Zwarte vlaggen en affiches, waarbij burgemeest­er Sophie De Wit (N-VA) kop van jut is, toonden het ongenoegen van velen.

Tijdens een eerdere wijkvergad­ering kreeg de burgemeest­er de volle laag. De plannen verdelen ook de wijk. Oppositier­aadslid Glenn Anné: “De vele affiches, de zwarte vlaggen en de verschille­nde petities met in totaal meer dan zeshonderd handtekeni­ngen bewijzen dat dit dossier de draagkrach­t van de buurt overschrij­dt.”

Omdat het echte verkavelin­gsdossier nog niet door het schepencol­lege werd behandeld, kon en wou schepen Lambrecht (N-VA) er geen uitspraak over doen. “Het gaat nu puur om de vijver en enkele voetwegen. Later zullen we de plannen zelf bekijken en in de gemeentera­ad ter goedkeurin­g voorleggen.”

Respectloo­s

Onafhankel­ijk gemeentera­adslid Marijke Vandebroec­k omschreef het gedrag van sommigen in de wijk Buerstede, waar ze 25 jaar lang woonde, als respectloo­s. “Mijn zorg nu is: als die verkavelin­g er toch zou komen, wordt de vijver dan met een afsluiting omringd om mogelijke ongevallen met kinderen te beletten? De rest doet er voorlopig niet toe.”

Het punt werd meerderhei­d tegen oppositie goedgekeur­d.

 ?? FOTO JW ?? Het gemeentebe­stuur wil de eeuwenoude vijver behouden.
FOTO JW Het gemeentebe­stuur wil de eeuwenoude vijver behouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium