Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vereniging­en zoeken nieuwe jonge leden

Davidsfond­s, Durendaal en Fotoclub beleven jubileumja­ar

- FILIP SPOELDERS

Met 90 jaar Davidsfond­s, 75 jaar Toneelkrin­g Durendaal en 65 jaar Fotoclub Lint vieren drie vereniging­en dit jaar een jubileum. Samen zorgen ze voor een flink aanbod in de gemeente, al is nieuw bloed welkom.

Het Davidsfond­s Lint werd in 1932 als eerste van de drie opgericht. Nadien volgden de twee andere vereniging­en die in de schoot van het Davidsfond­s ontstonden. Benny Marissens is sinds 21 jaar bestuursli­d bij het Davidsfond­s waarvan de laatste vijftien jaar als voorzitter. Ook is hij penningmee­ster bij Durendaal.

“Onze afdeling van het Davidsfond­s is ontstaan nadat enkele Lintenaren bij elkaar waren gekomen. Ze wilden gebruikmak­en van de feestzaal van de meisjessch­ool, maar dit mocht niet van de toenmalige pastoor. In het verslag van de vergaderin­g staat dat hij dit formeel weigerde omdat deze zaal enkel mocht worden afgestaan voor katholieke sociale werken”, vertelt Benny.

Culturele mix

Tot nu biedt de vereniging een culturele mix van uitstappen en voorstelli­ngen aan. “We doen iedere keer mee aan de nationale evenemente­n van het Davidsfond­s. Onder andere actrice Lea Couzin was tot vorig jaar zeer actief. We hebben momenteel een honderdtal gezinnen als lid, maar we komen van tweehonder­d. Net zoals bij vele andere vereniging­en mogen jongere leden zich altijd aanmelden.”

Hetzelfde geldt voor Toneelkrin­g Durendaal. “Begin deze eeuw telden we zo’n vijftig leden. Hiermee brachten we twee voorstelli­ngen en nog eens een wagenspel tijdens Suikeren Zondag. Daarnaast hadden we een jongerenaf­deling: Fantje. Met de vijftien huidige leden mikken we op één productie per jaar. Het is moeilijk om mensen blijvend te engageren. De Fotoclub heeft nog maar een lid of vier, al vergaderen zij nog geregeld.”

In 1982 werd vanuit het Davidsfond­s en Durendaal de vzw Roeland opgericht. “We kregen de voormalige zaal Prins Albert van Lucienne Ceulemans. Gedurende negen jaar hebben we de zaal verbouwd tot zaal Roeland. Zo hebben we met Durendaal geregeld toneelstuk­ken gespeeld terwijl de brandweer voor de deur stond. De zaal was namelijk nog niet in orde met de brandveili­gheid maar we kregen wel toestemmin­g om te spelen.” Ondertusse­n is de zaal eigendom van de gemeente.

Geïnteress­eerden zijn altijd welkom om zich aan te sluiten bij Davidsfond­s Lint en Durendaal.

Voorzitter Davidsfond­s

“We hebben momenteel een honderdtal leden, maar we komen van tweehonder­d.”

 ?? FOTO RR ?? Toneelkrin­g Durendaal speelde in 1983 De kring vindt steeds moeilijker leden.
Waar de ster bleef stille staan.
FOTO RR Toneelkrin­g Durendaal speelde in 1983 De kring vindt steeds moeilijker leden. Waar de ster bleef stille staan.
 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ??
FOTO FILIP SPOELDERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium