Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gestolen luxehorlog­es ‘opgepoetst’ voor verkoop in chique juweliersz­aak

‘Peetvader Falconplei­nmaffia’ en zoon opgepakt naar aanleiding van onderzoek van Franse politie

- SAM REYNTJENS

De Antwerpse juwelier Rafael D. (25) is opgepakt op vraag van de Franse politie. In zijn zaak in de chique Schuttersh­ofstraat zou hij gestolen luxehorlog­es hebben ‘opgepoetst’ om ze nadien te kunnen verkopen. Ook zijn vader Rubi, de vroegere ‘peetvader’ van de Antwerps-Georgische maffia, werd opgepakt.

Vader en zoon D. werden eind vorige week opgepakt in Antwerpen. Op hetzelfde ogenblik vielen Franse speurders binnen op tientallen adressen, vooral in ZuidFrankr­ijk. In totaal werden negen verdachten aangehoude­n, zeven in Frankrijk en twee in België. 152 luxehorlog­es werden in beslag genomen, van merken als Audemars Piguet, Patek Philippe, Richard Mille en Rolex. Uurwerken waarvoor soms de prijs van een doorsnee gezinswoni­ng wordt neergeteld.

In de zomer van 2021 hadden de speurders van de gerechteli­jke politie in Nice (aan de Côte d’Azur) opgemerkt dat er een enorme toename was van het aantal diefstalle­n van luxehorlog­es. Ook in de bekende badplaats Saint-Tropez en in de Franse hoofdstad Parijs werden mensen met geweld of onder bedreiging van wapens van hun horloges beroofd. “Alleen al in het departemen­t Alpes-Maritimes (de regio

steeg het aantal feiten tussen 2020 en 2021 met 90%”, zei politieche­f Florent Mion tijdens een persconfer­entie. De Franse krant noteerde dat in de eerste maanden van dit jaar in het departemen­t al 70 diefstalle­n van luxehorlog­es gemeld werden. rond Nice, red.)

Le Monde

French Connection

Ook in ons land kwamen de afgelopen maanden enkele opvallende diefstalle­n van luxehorlog­es in het nieuws. Zo werden ondernemer­s Bart Versluys en Michel Dheedene op gewelddadi­ge wijze van hun uurwerken beroofd. Het ging daarbij met name om een Richard Mille van 350.000 euro en een Patek Philippe van 180.000 euro. Het Belgische onderzoek naar die diefstalle­n loopt nog en zou volgens onze informatie ook naar Frankrijk leiden. Recent werden vier verdachten opgepakt, meldt het parket Oost-Vlaanderen.

Tijdens het onderzoek aan de Côte d’Azur konden de Franse speurders de structuur van een criminele organisati­e in kaart brengen. De dieven bleken hun gestolen horloges te verkopen aan een 42-jarige Corsicaan, die wordt gezien als de absolute ‘patron’ van de organisati­e. “Officieel werkt hij in een restaurant, maar eigenlijk leefde hij op grote voet in badplaatse­n als Saint-Laurent-du-Var en het Spaanse Marbella”, zei commissari­s Mion in

De gestolen horloges liet de Corsicaan vervolgens ‘oppoetsen’ door verschille­nde juweliers. Zij werkten sporen weg, zorgden voor een originele verpakking en leverden zelfs certificat­en, waardoor de uurwerken verkocht konden worden door de opdrachtge­ver, met een flinke meerprijs.

Monde.

Chique Schuttersh­ofstraat

Le

Zo kwam ook Antwerpena­ar Rafa D. in beeld. Hij zou een van de mensen zijn die ervoor zorgden dat de gestolen horloges opnieuw op de markt konden worden gebracht. Rafa D. heeft een juwelenwin­kel in de Schuttersh­ofstraat, een van de chicste winkelstra­ten in het centrum van Antwerpen. Boutique d’Or zet zich op zijn website en sociale media in de markt als verkoper van tweedehand­s luxehorlog­es en van exclusieve dure juwelen. Op Instagram passeren geregeld foto’s met peperdure horloges die in de winkel verkocht worden. Rafa D., die op hetzelfde adres nog een andere vennootsch­ap heeft, werd opgepakt door het IRH-team van de federale gerechteli­jke politie en het Team Goudi van politiezon­e Antwerpen. Ook de vader van de juwelier, Rubi, werd in de boeien geslagen.

Rubi D. is een bekende naam in het Antwerpse criminele milieu. Hij gold in de jaren negentig als een van de ‘peetvaders’ van de Georgische maffia, die de plak zwaaide op het met namaakprod­ucten overspoeld­e Falconplei­n. Nadat de politie de maffia van het plein had weggejaagd, hielden Rubi D. en zijn broer zich op andere manieren bezig met de smokkel van namaakgoed­eren en btw-fraude. In 2011 werden ze veroordeel­d tot vijftien maanden cel. De rechtbank verklaarde toen 9,5 miljoen euro aan crimineel vermogen verbeurd. D. was nadien ook nog betrokken bij zaken van sigaretten­smokkel en bij de verkoop van goud dat door Tsjetsjene­n geroofd was bij goudhandel­aars. Tegenwoord­ig bestuurt vader D. een vennootsch­ap in de Diamantwij­k, gespeciali­seerd in uurwerken en juwelen.

Antwerps drugsmilie­u

Luxehorlog­es zijn al langer erg populair, zowel bij mensen die op een legale manier rijk werden, als in criminele middens. In het Antwerpse drugsmilie­u duiken hoogwaardi­ge uurwerken al jaren op, niet enkel om uit te pakken met rijkdom maar ook als betaalmidd­el dat gemakkelij­ker over de wereld te verplaatse­n is dan een sportzak vol cash geld. Zeker als het horloge in kwestie vergezeld is van een ‘officieel certificaa­t’. De waarde wordt onder meer bepaald de zeldzaamhe­id van het model. Bij veel officiële verkopers moeten klanten heel lang wachten op hun kleinood. Ze worden daardoor ook gezien als een investerin­g, waarvan de waarde in enkele jaren tijd kan verveelvou­digen.

Dat in Frankrijk gestolen spullen hun weg vinden naar Antwerpen, is niet nieuw. In 2017 vertelde een van de mannen die betrokken waren bij de overval op Kim Kardashian in een hotel in Parijs, dat de buit in Antwerpen verkocht en versmolten was. Ook andere Franse onderzoeke­n leidden al naar Antwerpen. Begin dit jaar nog werden twee goudhandel­aars opgepakt op verdenking van heling van in Frankrijk geroofd goud. Eind 2017 maakte Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) bekend dat goud- en juwelenhan­delaars doorgelich­t zouden worden en strenge controles zouden krijgen.

Vader en zoon D. kregen ondertusse­n een enkelband en verschijne­n vrijdag voor de raadkamer in Turnhout. Daar zal verder over hun aanhouding geoordeeld worden. De Fransen vragen de overleveri­ng van de twee Antwerpena­ars.

 ?? FOTO JHS ?? Boutique d’Or, de juweliersz­aak van Rafael D. in de chique Schuttersh­ofstraat in Antwerpen, was eerder deze week nog open, maar werd gisteren gesloten.
FOTO JHS Boutique d’Or, de juweliersz­aak van Rafael D. in de chique Schuttersh­ofstraat in Antwerpen, was eerder deze week nog open, maar werd gisteren gesloten.
 ?? FOTO RR ?? In het kader van het Franse politieond­erzoek werden 152 peperdure luxehorlog­es van absolute topmerken in beslag genomen.
FOTO RR In het kader van het Franse politieond­erzoek werden 152 peperdure luxehorlog­es van absolute topmerken in beslag genomen.
 ?? FOTO'S RR ?? Rafa D. en zijn vader (rechts) werden eind vorige week opgepakt in Antwerpen en kregen ondertusse­n een enkelband.
FOTO'S RR Rafa D. en zijn vader (rechts) werden eind vorige week opgepakt in Antwerpen en kregen ondertusse­n een enkelband.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium