Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Franse rechter toont geen genade

Salah Abdeslam krijgt levenslang en komt nooit meer vrij

- MARK EECKHAUT

5 5 5 4 4 3 4 2 3 3 1 2 2 + +

+ + +

+ +

+ + 2è 1è

2è 1è 2è

2è 1è

2è 1è

Bel 0/Eur 0 5 6 32 816 1.674 1.737 27.324 35.380 81.596 158.205 549.223 1.272.807

Jackpot zo'n €198.000.000

€0,00 €184.886,30 €36.009,10 €2.102,90 €151,90 €78,20 €53,00 €16,80 €14,50 €11,70 €7,30 €6,60 €4,60 (Buiten de verantwoor­delijkheid van de redactie.)

Een defect aan zijn bommengord­el is volgens het assisenhof in Parijs de enige reden waarom Salah Abdeslam zich die tragische 13 november 2015 niet opblies in de Franse hoofdstad. Hij ontsnapt niet aan een levenslang­e celstraf en komt nooit meer vrij.

In zijn laatste woord dat hij maandag nog kreeg, bezwoer Abdeslam het hof om van hem geen moordenaar te maken. “Ik heb fouten gemaakt, maar ik ben geen moordenaar, geen doder”, zei hij. Hij bleef volhouden dat hij op 13 november 2015 op het laatste moment besloot zich niet op te blazen. Maar het hof geloofde hem niet en verklaarde hem gisteravon­d schuldig aan “moord en poging tot moord in bende, met terroristi­sche motieven”. Dat hij een straf kreeg waarbij hij nooit meer vrij kan komen, is zeer uitzonderl­ijk in de Franse rechtspraa­k.

Loden stilte

Het was 20.11u toen de voorzitter van het assisenhof in Parijs Jean Louis Périès begon met het voorlezen van zijn 120 pagina’s lange vonnis. Hij las enkel de essentiële passages voor waarin het hof uitlegde waarom de twintig terroriste­n die terechtsto­nden, veroordeel­d werden. Volgens de Franse media deed hij dat in een loden stilte.

Nog geen uur nadat Périès begon te lezen, viel het doek definitief over ‘het proces van de eeuw’, dat tien maanden heeft geduurd. Bij de aanslagen van 13 november 2015 stierven 130 mensen en raakten 350 anderen gewond. Nog honderden mensen liepen zware psychologi­sche trauma’s op. Abdeslam is de enige van de tien terroriste­n die deelnam aan de aanslagen en die overleefde.

Maar hij is niet enige van de twintig beschuldig­den die terechtsto­nden die een zware prijs betaalt. Nog achttien van hen werden veroordeel­d als leden van een terroristi­sche organisati­e. Onder hen Mohamed Abrini, de ‘man met het hoedje’, en Osama Krayem, de overlevend­e terrorist van de aanslag op de luchthaven van Zaventem. Maar ook Hamza Attou en Mohamed Amri, de twee vrienden uit Sint-JansMolenb­eek die Abdeslam de nacht van de aanslagen waren gaan ophalen in Parijs, werden veroordeel­d als terroriste­n.

De enige van de twintig die ontsnapte aan een veroordeli­ng wegens terrorisme was Farid Kharkhach, de man die valse papieren maakte voor de terroriste­n. Hij kreeg met twee jaar cel ook de lichtste straf.

Veertien van de twintig terroriste­n die terechtsto­nden waren fysiek aanwezig in de assisenzaa­l. Zes anderen – onder wie Oussama Atar, het vermoedeli­jke brein achter de aanslagen – zijn de voorbije jaren vermoedeli­jk gestorven in Syrië. Naast Abdeslam zagen woensdag nog vijf andere beschuldig­den zich veroordeel­d tot levenslang zonder de kans ooit nog vrij te komen. Op Abdeslam na gaat het echter telkens om doodgewaan­de terroriste­n, onder anderen Oussama Atar.

Fourniret

Dat iemand levenslang krijgt zonder de kans om ooit nog vrij te komen, is de allerzwaar­ste sanctie die bestaat in het Franse strafrecht. De sanctie werd in 1994 door de regering ingevoerd als reactie op de verkrachti­ng en moord op een klein meisje door een recidivere­nde seksuele delinquent . Maar van 1994 tot nu werd de straf nog maar vier keer uitgesprok­en. Onder meer in 2007 tegen de ook in ons land beruchte seriemoord­enaar Michel Fourniret, die vorig jaar op 79-jarige leeftijd gestorven is in de gevangenis. Tot vandaag werd die straf telkens uitgesprok­en in zaken van kinderverk­rachting, gevolgd door moord.

Bij de uitspraak bleef het rustig in de zaal. Alleen één slachtoffe­r riep vanuit het publiek een belediging naar Mohamed Abrini. De volkstoelo­op op de laatste dag van het proces was nog groter dan tijdens de voorbije tien maanden. Advocaten, journalist­en en burgerlijk­e partijen moesten urenlang aanschuive­n om een plaats in de zaal te vinden.

“Vertrouwen in Franse justitie”

Opmerkelij­k: voor het begin van de zitting toonden veruit de meeste slachtoffe­rs zich tevreden met wat zich de voorbije tien maanden in de assisenzaa­l heeft afgespeeld. De meesten waren het eens met Arthur Dénouveaux, voorzitter van slachtoffe­rorganisat­ie Life4Paris: “Ik ben heel tevreden dat er een proces is geweest en dat iedereen uitgebreid de gelegenhei­d heeft gehad om te praten, zowel daders als slachtoffe­rs. Niemand gaat hier gefrustree­rd weg. We gaan allemaal buiten met vertrouwen in de Franse justitie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium