Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwijndrech­t kan alleen maar hopen

- Patrick Van de Perre Journalist brieven@gva.be

Een flink deel van de inwoners van Zwijndrech­t moet zich voorbereid­en op een aantal jaren van drukte en ergernis. Om de met PFAS vervuilde grond uit hun tuinen te verwijdere­n, gaat vervuiler 3M ingrijpend saneren. En dat is niet zo simpel als het lijkt. De meeste tuinen van de gedupeerde Zwijndrech­tenaars liggen er nu nog netjes aangeharkt bij. Bomen die vaak al decennia voor koelte en extra groen zorgen, staan in volle bloei. Met het blote oog is niet te zien dat deze tuinen zwaar vervuild zijn met het giftige PFAS.

Eind dit jaar wil het chemiebedr­ijf 3M met een concreet plan komen om in een eerste fase 950 tuinen af te graven tot op een diepte van zeventig centimeter. Eens die klus geklaard is, worden de tuinen met schone grond gevuld en opnieuw aangelegd.

Hoe die operatie precies gaat verlopen, is dus nog niet duidelijk. Maar specialist­en noemen het nu al een gigantisch­e klus. Zeker in woonwijken waar mensen hun dagen en nachten doorbrenge­n. Er zouden minstens 20.000 vrachtwage­ns nodig zijn om grond af en aan te brengen. En dat uitgereken­d in Zwijndrech­t, een gemeente waar de aanleg van de Oosterweel­verbinding voor minder doorgaand en vrachtverk­eer moet zorgen doorheen het centrum en de woonwijken. Cynischer kan bijna niet. Hopelijk beseft 3M dat het als vervuiler verantwoor­delijk is voor de vele jaren van ellende die veel mensen in Zwijndrech­t te wachten staat. En hopelijk is dat voor 3M ook een reden om de onvermijde­lijke overlast voor deze mensen tot een absoluut minimum te beperken. Ondertusse­n is er nog altijd geen oplossing voor de met PFAS vervuilde grond op een deel van de werven van de Oosterweel­verbinding. Nadat de Raad van State in april voor een tweede keer na een eveneens tweede klacht van een aantal actiegroep­en het grondverze­t liet stilleggen, wordt er nog steeds niet gewerkt op deze werven. De Vlaamse regering wil nog voor het zomerreces, dat half juli begint, met een oplossing komen zodat er op de werven na de bouwvakant­ie opnieuw gewerkt kan worden. Maar van witte rook is er voorlopig nog geen sprake. Het dossier is dermate complex dat een goede oplossing niet voor de hand ligt.

Zeker omdat de Vlaamse regering vanzelfspr­ekend wil vermijden hun oplossing na de zomer opnieuw van tafel geveegd wordt door de Raad van State. Zowel de Zwijndrech­tenaars als de bouwheer van de Oosterweel­verbinding zijn voorlopig nog niet klaar met de onzichtbar­e gesel die PFAS is.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium