Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie valt binnen: ‘Hij was niet thuis en zijn kleren waren weg”

Mortsels kopstuk Medrepairb­ende Zakaria ‘Piwi’ E.K. spoorloos

- SAM REYNTJENS

De rechtbank heeft de 26-jarige Zakaria E.K. uit Mortsel veroordeel­d tot tien jaar cel. De man geldt als het kopstuk van de Medrepairb­ende die twaalf partijen coke uithaalde. Daarmee verdiende de groep miljoenen.

Tegen Zakaria ‘Piwi’ E.K. was twaalf jaar cel gevorderd omdat hij twaalf uithalinge­n georganise­erd zou hebben waarbij minstens twee ton coke werd ingevoerd. Daarvoor werden de ‘reefermann­en’ van het containerd­epot Medrepair in de haven ingeschake­ld. Kopstuk Piwi kreeg uiteindeli­jk tien jaar cel en een zware boete, het verbeurd te verklaren crimineel vermogen wordt voor hem op 5 miljoen euro geschat.

25 andere verdachten kregen straffen van één tot acht jaar cel, ook tegen hen werden zware verbeurdve­rklaringen uitgesprok­en, tot 2,5 miljoen euro voor de ‘luitenante­n’ van Piwi. In totaal werd door de rechtbank 17,5 miljoen euro verbeurd verklaard.

Het parket vorderde na de uitspraak de onmiddelli­jke aanhouding van een heleboel verdachten, onder wie Zakaria ‘Piwi’. Bij Piwi vielen de speurders van de federale gerechteli­jke politie woensdag nog binnen in een nieuw onderzoek over de invoer van bijna 7 ton cocaïne. “Hij was niet thuis en ook al zijn kledij was verdwenen, het lijkt erop dat hij gevlucht is”, aldus de procureur.

Volgens de advocaat van Piwi, meester Frank Scheerlinc­k, was de uitspraak van de procureur een grove schending van het geheim van het onderzoek. “Ik stel me trouwens ernstige vragen bij de timing van de huiszoekin­g woensdag, de dag voor dit vonnis”, zei Scheerlinc­k. De rechtbank sprak de onmiddelli­jke aanhouding uit voor Zakaria E.K.

In het nieuwe dossier wordt Piwi opnieuw gezien als het kopstuk. Uit berichten uit de gekraakte applicatie Sky ECC bleek dat hij de touwtjes in handen hield. “De 26-jarige hoofdverda­chte heeft alle informatie rond de partijen verdovende middelen. Hij kan rekenen op de hulp van zijn broer (38) en neef (29)”, zei parketwoor­dvoerder Kristof Aerts woensdag. “De organisati­e kon ook beroep doen op de handen-spandienst­en die geleverd werden door mensen die in de haven werkzaam zijn of waren.” Die broer, Yasin, kreeg donderdag drie jaar cel in het Medrepair-dossier.

Nog een derde beklaagde uit de Medrepair-zaak, wordt verdacht van betrokkenh­eid bij het nieuwe dossier. Filal T. (29) kon wel aangetroff­en worden bij een huiszoekin­g in Deurne. In de zaakMedrep­air kreeg hij gisteren 6 jaar cel.

 ?? FOTO RR ?? Tegen Piwi werd de onmiddelli­jke aanhouding bevolen.
FOTO RR Tegen Piwi werd de onmiddelli­jke aanhouding bevolen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium