Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zij zetten de haven op de kaart

Port of Antwerp-Bruges bouwt aan globaal netwerk van vertegenwo­ordigers

- JONAS VAN BOXEL

De afgelopen week kwamen voor het eerst sinds corona nog eens alle havenverte­genwoordig­ers samen in Antwerpen. Hun taak: nieuwe goederenst­romen vinden, investerin­gen aantrekken en zorgen dat de wereld Antwerpen-Zeebrugge ziet als dé toegangspo­ort van Europa.

Port of Antwerp-Bruges heeft zeventien ambassadeu­rs in dienst die de haven promoten in de belangrijk­ste economisch­e regio’s van de wereld. De vertegenwo­ordigers, kortaf REP’s, kwamen deze week samen in Antwerpen. Het was voor het eerst sinds lang dat ze elkaar nog eens in het echt konden ontmoeten. “Normaal gezien doen we elk jaar een bijeenkoms­t, maar door corona was het al 850 dagen geleden”, zegt Wim Dillen. Als internatio­nal developmen­t manager stuurt hij de vertegenwo­ordigers aan. “De missie van onze vertegenwo­ordigers is om in het buitenland duidelijk te maken waarom Port of AntwerpBru­ges de ideale haven is”, zegt Dillen. “Ze genereren naamsbeken­dheid en gaan op zoek naar nieuwe goederenst­romen. Tijdens de coronacris­is zorgden ze bovendien voor boots on the ground (aanwezighe­id op locatie, red.) bij onze belangrijk­ste handelspar­tners, een heel groot voordeel.”

Het Havenbedri­jf zet de laatste jaren steeds meer in op internatio­nale aanwezighe­id. “Ik ben dertien jaar geleden gestart als internatio­nal developmen­t manager. Toen waren er vier vertegenwo­ordigers.” Intussen zijn het er dus vier keer meer. “De vertegenwo­ordigers zitten in de markten die voor onze haven het belangrijk­st zijn, zoals de VS, China, Groot-Brittannië en Duitsland. Frankrijk telt maar liefst drie afgevaardi­gden. Het team is een mengeling van Belgische expats en plaatselij­ke bewoners.”

Rondleidin­g in Zeebrugge

De samenkomst is de eerste sinds de fusie met de haven van Zeebrugge. Vorige week kregen de vertegenwo­ordigers dan ook een uitgebreid­e rondleidin­g in Zeebrugge, inclusief een kennismaki­ng met de belangrijk­ste bedrijven daar. Eén vertegenwo­ordiger is er niet bij. “Jan Van der Borght is gevestigd in Shanghai. Onze laatste bijeenkoms­t was een week voor corona uitbrak, door de strenge lockdown in China kon hij toen pas na vier maanden terugkeren naar zijn gezin. Omdat de regels in Shanghai vandaag nog steeds heel streng zijn, zag hij het niet zitten om dat nog eens te riskeren.”

Wim Dillen

Manager bij Port of AntwerBrug­es

“Hun missie is om in het buitenland duidelijk te maken waarom Port of AntwerpBru­ges de ideale haven is’’

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium