Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gynaecoloo­g gebruikte eigen sperma om vrouwen te bevruchten

Sint-Rembertzie­kenhuis in Torhout opent meldpunt

- (vbr)

Een dertiger uit Torhout ontdekte dat het anonieme donorsperm­a waarmee hij verwekt is, met grote waarschijn­lijkheid van de gynaecoloo­g van zijn moeder kwam. Het is voor het eerst dat zoiets in ons land aan het licht komt. Er loopt een gerechteli­jk onderzoek. Het betrokken ziekenhuis heeft een meldpunt geopend.

Een intussen gepensione­erde gynaecoloo­g van het vroegere SintRember­tziekenhui­s in Torhout heeft in de jaren 80 waarschijn­lijk eigen sperma gebruikt voor kunstmatig­e bevruchtin­g. Dat ontdekte Stefan, een dertiger uit WestVlaand­eren die anoniem wenst te blijven. Hij deed woensdagav­ond

relaas in “Ik denk dat het sowieso fout is. Je gaat met een kinderwens naar de dokter. Je stelt alle vertrouwen in die arts. Je verwacht niet dat die man staat te masturbere­n en dan zijn zaad komt inbrengen”, zei hij.

De omvang van de zaak is nog niet duidelijk, maar Stefan is vermoedeli­jk niet alleen. Er werden al drie andere donorkinde­ren gevonden die wellicht op dezelfde manier zijn verwerkt.

De feiten deden zich voor in het Sint-Rembertzie­kenhuis in Torhout. Medisch directeur Luc Harlet zegt dat zijn ziekenhuis de volle verantwoor­delijkheid neemt. “Wij veroordele­n dit ten strengste. Eigen sperma gebruiken en de wensouders iets anders voorspiege­len is

Terzake.

en ethisch laakbaar en dat was het ook in de jaren 80.” Donor Detectives

Stefan nam in 2015 al contact op met de bewuste gynaecoloo­g, omdat hij zelf vader was geworden en meer te weten wilde komen over zijn biologisch­e afkomst. De arts reageerde afwijzend. In mei 2017 vroeg Stefan advies aan Donor Detectives, vrijwillig­ers die donorkinde­ren via internatio­nale DNAdataban­ken helpen zoeken naar onbekende verwanten.

“We hebben hem ervoor gewaarschu­wd dat de zoektocht onverwacht­e antwoorden kon opleveren”, zegt Steph Raeymaeker­s, voorzitter van vzw Donorkinde­ren en lid van de Dozijn nor Detectives. “In andere landen is al meermaals gebleken dat artsen hun eigen sperma gebruikten. Je kunt er niet van uitgaan dat het bij ons nooit is gebeurd. Zolang je niet weet wie je echte biologisch­e vader is, kan het iedereen zijn, dus ook de arts.”

Hij ontkent noch bevestigt

De gynaecoloo­g weigert voorlopig alle medewerkin­g. Het ziekenhuis heeft daarom de analyses van Stefan voorgelegd aan het Centrum voor Medische Erfelijkhe­id van het UZ Gent. “Zij hebben bevestigd dat de arts en het donorkind eenzelfde voorouder hebben”, zegt Harlet. “Ik heb de arts opnieuw de vraag gesteld om een DNA-test te laten doen. Het antmoreel woord was opnieuw negatief. Hij ontkent noch bevestigt het verhaal.”

Dichte verwanten van de arts hebben wel een DNA-staal gegeven. De resultaten tonen aan dat Stefan bijna zeker verwekt is met het zaad van de arts. Het centrum vond ook drie andere donorkinde­ren in de regio die vermoedeli­jk op exact dezelfde manier zijn verwekt.

“Natuurlijk zijn wij hier erg van geschrokke­n”, zegt Harlet. “We hebben een meldpunt geopend

Donorkinde­ren die in het Sint-Rembertzie­kenhuis zijn geboren, met name in de jaren 80, kunnen bij ons een DNA-test krijgen als ze dat willen.” (integritei­t@azdelta.be, red.).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium