Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In deze drie jaar heb ik meer zelfvertro­uwen gekregen”

Eerste lichting Antwerpse Brake-Outers studeert af

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

In het driejarige traject Brake-Out ontwikkele­n jongvolwas­senen met een verstandel­ijke beperking hun talenten. Vandaag studeerde een eerste lichting van zeven Antwerpse Brake-Outers af. Allemaal staan ze na hun traject bij Brake-Out sterker in hun schoenen. “Ik heb zo veel over mezelf bijgeleerd.”

Brake-Out biedt jongeren met een verstandel­ijke beperking, autisme of een aangeboren hersenlets­el een driejarig leerprogra­mma aan. Tijdens die drie jaar leren de jongeren zowel in groep als via individuel­e begeleidin­g hun talenten te ontdekken en te ontwikkele­n. Twee dagen per week volgen ze allerlei workshops, thematisch­e sessies en voeren ze groepsproj­ecten uit. Uitvalsbas­is is het Mundo-A gebouw op de Turnhoutse­baan in Borgerhout.

“We vertrekken vanuit het gegeven dat iedereen een talent heeft”, legt coach Bas Van den Bogaert uit. “Wij gaan uit van wat onze jongeren kunnen in plaats van wat ze niet kunnen. Het doel is dat wie deelneemt aan dit traject, groeit als persoon en zichzelf beter leert begrijpen.”

Na het traject te hebben doorlopen, kunnen de jongeren een actievere rol opnemen in de maatschapp­ij. “Dat kan zijn in de vorm van werk, een vrijetijds­besteding of vrijwillig­erswerk”, zegt Van den Bogaert.

Kennisspon­s

Onlangs haalde de organisati­e het nieuws omdat ze de Koningin Mathildepr­ijs in de wacht wist te slepen. Vandaag was het weer feest. Want een eerste lichting van zeven Antwerpse Braheb ke-Outers doorliep het traject succesvol en studeert af. Onder hen Jasper Speliers (21), Toon Degraeve (23) en Abigail De Ridder (24).

“De afgelopen drie jaar heb ik hier ontzettend veel geleerd over mezelf”, vertelt Jasper. “Ik ontdekte dat ik van fotografie hou en van videogames. Nu werk ik bij Outpost, een gaming café. Dat doe ik sinds een aantal maanden en ik doe dat erg graag. Het is dankzij Brake-Out dat ik hier terecht ben gekomen. Toen ik er voor het eerst binnenwand­elde, trok ik grote ogen. Ik wist niet wat ik zag. Geweldig vond ik die plek. Nu update ik er de computers en reset ik de monitors. Want mensen prutsen nogal veel aan de computers. Dat doe ik twee dagen per week en ik zou dat heel graag blijven doen.”

Hulpjuf

Abigail deed voor ze bij Brake-Out terecht kwam vrijwillig­erswerk als hulpjuf in een kleuterkla­s. “Via Konekt, de organisati­e waaronder Brake-Out valt, belandde ik in dit traject”, vertelt ze. “De afgelopen drie jaar heb ik vooral meer zelfvertro­uwen gekregen. Vroeger ben ik vaak gepest geweest. Daardoor kroop ik in mijn schulp. Door Brake-out en door de vrienden die ik hier

Abigail

Brake-outer

"Ik werk als gastvrouw in het MAS. Dat doe ik in het weekend, telkens op zaterdag of zondag.”

gemaakt, ben ik uit mijn schulp gekropen. Ik ontdekte ook waar ik goed in ben: ik ben een kennisspon­s. Ik weet heel veel en kan heel goed dingen onthouden.”

Een talent dat goed van pas komt bij het vrijwillig­erswerk dat ze vandaag doet. “Ik werk als gastvrouw in het MAS. Dat doe ik in het weekend, telkens op zaterdag of zondag. Wat ik verder nog wil doen, moet ik nog uitzoeken. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik dat nu zelf kan. Ik sta sterk genoeg in mijn schoenen.”

Toon glimlacht bemoedigen­d naar haar. En dan: “Ik wist op voorhand wel al waar ik goed in was: schrijven, taal en spreken voor mensen. Hier werd ik daarin bevestigd en kreeg ik de kans om mijn talent verder te ontwikkele­n.” Via Brake-Out nam hij ook deel aan enkele studentena­ctiviteite­n op de AP Hogeschool. “En ik volgde er ook een les mee.” Dat viel zo goed mee dat hij in september een nieuwe uitdaging aangaat: “Ik ga weer studeren. Wat precies, dat weet ik nog niet. Dat moet ik nog beslissen. Ik vind dit heel spannend maar ik zie het helemaal zitten. Ik ga er hard voor werken.”

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Jasper, Abigail en Toon.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Jasper, Abigail en Toon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium