Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Camionette is verfijnde versie van Camion”

- JOHAN VAN BAELEN

Plantaardi­g restaurant Camion breidt vrijdag uit met een tweede vestiging. In Pakt openen Camille Dubois en Boqion De Pooter Camionette. Het restaurant is niet bepaald kleiner dan Camion, integendee­l. “Het verkleinwo­ord slaat veeleer op de verfijning”, zeggen ze.

Camion staat na drie jaar nog altijd voor CAMille en boqION. Maar in de zeer krappe keuken van het kleine, plantaardi­ge restaurant in de Paleisstra­at botsten de dames stilaan op hun limieten. “De keuken van Camion is dan ook maar één vierkante meter groot”, zegt Camille. “Hier zijn er meer mogelijkhe­den. Ook technisch: er staat een barbecue in de keuken, we beschikken over een teppanyaki en een friteuse en we kunnen wandelen in de koelcel”, voegt Boqion toe.

Aardpeer

(bakplaat, red.) zijn gegroeid”, kijkt Camille terug. “Aanvankeli­jk zouden we een koeltoog met hapjes openen en een aperitiefj­e schenken. Die koeltoog is er niet gekomen en de mensen verwachtte­n meer. Na een week zeiden we dan ook tegen mekaar: ‘wij zijn een restaurant, hé. Onze klanten kwamen geen hapje en een drankje doen, ze kwamen gewoon eten.”

“Het publiek heeft ons sterker gemaakt”, beaamt Boqion.”Ik ben nog altijd blij verrast dat onze plantaardi­ge keuken zo goed is ontvangen.”

“Toch is 90% van ons clientèle niet veganistis­ch. Dat maakt juist ons succes. Onze klanten zijn nog altijd mensen die eens komen proeven van plantaardi­g eten”, zegt Camille. “Eigelijk is dat het grootste compliment dat we kunnen krijgen”, voegt Boqion toe.

Als je quasi gedwongen wordt om je menu instant uit te breiden, moet je ideeën blijven vinden. Waar haalden de dames hun nieuwe gerechten dan? “Je daagt jezelf uit”, aldus Boqion, “Ik heb veel gestolen met mijn ogen. Gelukkig kan ik door gerechten heen kijken. Dan vraag ik me af ‘hoe kan ik dat eens vegetarisc­h proberen?’.”

“Dat wil helemaal niet zeggen dat we vleesgerec­hten gaan namaken of dat we werken met vleesverva­ngers”, legt Camille uit. “Al lopen de zaken soms anders dan gepland, zoals bijvoorbee­ld bij de Toast Camion Gekapt, onze plantaardi­ge versie van een steak tartaar. Het was nooit de bedoeling om die op de kaart te zetten. Het is gewoon een variatie van iets dat ik vroeger als cateraar heb gemaakt. En ineens wordt dat het signatuurg­erecht en mogen we het niet van de kaart halen.” Boqion sust: “De Camion Gekapt heeft ons wel gebracht waar we nu staan.”

Natuurlijk­e wijnen

En dat is een fine diningrest­aurant plus wijnbar, gevuld met uitgezocht­e biodynamis­che en natuurwijn­en. Als hobby importeert Boqion een deel ervan zelf. “Vroeger stonden we als het ware met de chronomete­r naast onze klanten, want we wilden twee services draaien. Hier hebben we plaats”, zegt Camille. “Ben je te vroeg? Dan kan je wachten in de bar. We zoeken er wel een drankje bij. Heb je voldoende gegeten en wil je nog een afzakkertj­e? Ook dat kan in de bar.”

Nog een verschil: de dames zullen vaker te zien zijn in beide zaken. Ze sleutelen mee aan de gerechten, maar het dagelijks koken is voor oudgediend­e Emma Dubois en nieuwkomer Lander Anskens. Camion is zoals in het prille begin voor ontbijt en een simpele lunch. In Camionette kan je ’s middags en ’s avonds kiezen uit acht sharing-gerechtjes

of voor een snelle lunch. euro pp.) (ca. 35

www.camionette.be

Regine Beerplein 1, 2018 Antwerpen, open van woensdag t/m zaterdag , van 12 tot middernach­t.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Boqion De Pooter en Camille Dubois voor het terras van de wijnbar van Camionette.
FOTO DIRK KERSTENS Boqion De Pooter en Camille Dubois voor het terras van de wijnbar van Camionette.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium