Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WOUT VAN AERT “Dit parcours maakt Wout heel enthousias­t”

Performanc­e manager Mathieu Heijboer licht toe hoe vanaf de tijdrit van vandaag zijn gele en groene ambities kan waarmaken

- (sfj)

Performanc­e manager Mathieu Heijboer (40) laat zijn licht schijnen over de gele en groene ambities van Wout van Aert. Die zet vanaf vandaag zijn zinnen op het geel pakken in de tijdrit en het groen over de streep trekken in Parijs. Heijboer is een van de strategen binnen Jumbo - Visma die mee de plannen uittekent om die torenhoge ambities in de praktijk om te zetten.

13,2 kilometer tegen de chrono in de straten van Kopenhagen. In welke mate leent het tijdritpar­cours zich voor Van Aert om een gooi naar het geel te doen?

“We weten dat het technisch parcours is

Het is altijd nog even afwachten waar ze straks de hekken precies zullen plaatsen in de stad. Dat kan de ruimte en de snelheid in de bochten nog wat wijzigen, dus dat bekijken we in de voormiddag zeker nog. Het is een tijdrit die hem heel enthousias­t maakt. Mocht hij het parcours zelf kunnen tekenen, had hij het misschien nog net iets langer gemaakt, om zijn vermogen nog langer te kunnen doortrekke­n. Maar Wout is zo veelzijdig dat hij ook op kortere afstanden al heel veel pk’s kan leveren.”

22 bochten in, red.).

een vrij

(er liggen

Verwachten jullie een nieuw duel met Ganna?

“Precies omdat de afstand iets korter is, gaan we met meer concurrent­en rekening moeten houden. Dat Ganna de topfavorie­t is, dat staat honderd procent zeker vast. Daarnaast

“Zijn positie is al sinds de winter van vorig jaar dezelfde. We hebben toen uitgebreid­e testsessie­s gedaan en als je dan aanpassing­en doet, is het belangrijk dat je die een tijdlang vasthoudt. Je moet ermee trainen om je je er zo goed mogelijk bij te voelen. Stabilitei­t en robuusthei­d, het beter houden van de positie, het zijn belangrijk­e aspecten. Alleen zijn tijdritstu­ur is nog een klein beetje vernieuwd. Een minimale aanpassing voor de handen die voor zijn positie geen verschil uitmaakt. Zijn greep is nu iets ergonomisc­her, wat het vastgrijpe­n van dat stuur nog iets

Met zijn sprint kan hij dankzij bonificati­es alsnog het geel claimen in de volgende ritten en de kasseienri­t naar Arenberg is hem ook op het lijf geschreven. Geel kan dus ook nog als hij de tijdrit niet wint. Vanaf rit twee zal tegelijk ook de strijd om het groen losbarsten. Hoe gaat hij die opvatten?

“We hebben daar een bepaalde strategie voor uitgedokte­rd, maar alle details kan ik daar uiteraard niet over vrijgeven. Het komt erop neer dat hij in die eerste week zeker geen punten mag laten lopen in de massasprin­ts, waar je al erg veel kan scoren. We hebben uitgebreid nagedacht over hoe we zijn energie zullen verdelen over tussen- en eindsprint­s, maar uiteindeli­jk kun je dat pas op de dag van de koers zelf in een concreet plan omzetten.”

Jullie lijken niet meteen van plan een sprinttrei­n op te zetten. De meest geschikte lead-out Christophe Laporte gaf zelf al aan ook voor Roglic en Vingegaard te moeten werken. Hoe loodsen jullie Wout dan naar de meet in een sprint?

“Gezien de gemengde doelstelli­ngen die we hebben, kunnen we geen spurttrein opzetten zoals die van Lotto Soudal of Quick.Step. We hebben tijdens de Dauphiné wel gewerkt aan de sprintvoor­bereiding waarin Wout het best gedijt. We willen hem op een zo energiezui­nig mogelijke manier naar de meet brengen. Laporte wordt de man die hem bijstaat en Wout ofwel zo goed mogelijk afzet, ofwel de spurt voor hem aantrekt. We moeten onze klassement­smannen vooraan houden, dus Nathan

Van Hooydonck en Tiesj Benoot zullen bij een sprint best wel in de buurt zitten. Als de mogelijkhe­id zich voordoet, gaan zij in volle finale nog een handje toesteken.”

Traint een allrounder als Van Aert nog op zijn sprints?

“We hebben de frequentie van de sprinttrai­ningen in zijn weekprogra­mma verhoogd. Dat gaat dan met name om langere sprints, want dat is zijn kracht. Die wisselen we af met vaak nog een paar korte sprints aan het eind van een training. Nadat we daar in aanloop naar de klassieker­s niet echt aan hadden gewerkt, zagen we in de Dauphiné al dat die sprinttrai­ningen rendeerden. Na een zware etappe is zijn eindschot beter dan dat in het voorjaar het geval was.”

Proberen jullie dan voornameli­jk zijn piekvermog­en te verhogen of gaat het vooral om de duur van zijn sprint, het zo lang mogelijk aanhouden van een hoge snelheid?

“Het gaat er bij Wout vooral om dat hij zijn sprintsnel­heid over een langere tijd kan vasthouden. Zijn piekvermog­en opvijzelen zou betekenen dat hij ook meer krachttrai­ning moet doen en dan komt er extra spiermassa en dus ook gewicht bij. Dat is dan weer nadelig op andere vlakken. Het verschil tussen Wout en typische sprinters is net dat hij een bepaalde snelheid lang kan aanhouden en zijn spurt minder verval kent na zwaardere etappes. Die wapens probeerden we zo goed mogelijk aan te scherpen om hem in ideale omstandigh­eden voor te bereiden op de strijd voor het groen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium