Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“10 à 15 seconden verliezen in de tijdrit zou een goede prestatie zijn”

- (sfj)

Dark horse nummer één in de tijdrit Mathieu van der Poel (27) heeft er zin in. Hij wil net als vorig jaar een gooi doen naar geel, maar becijfert zelf dat het niet zo eenvoudig wordt.

13,2 kilometer en all-out gaan: Mathieu van der Poel schept er sinds de Tour van vorig jaar plezier in én maakt werk van tijdritten. Eerst speciale wielen, een roze tijdritfie­ts in de Giro en nu dus een op maat gemaakt pak. Alleen de windtunnel­test ontbreekt nog.

“Ik denk dat ik zeker de power output heb voor een tijdrit. Alleen moet je om echt bij de besten te horen een heel jaar lang met marginal gains bezig kunnen zijn. De ultieme aeropositi­e hebben we in mijn geval nog niet kunnen bepalen. We hebben wel al een paar stappen gezet en dat zie je ook in de resultaten. Dat pak is weer iets nieuws en ook aan het stuur hebben we nog kleine dingetjes gewijzigd, maar ik geloof niet dat ik in staat ben om de echte specialist­en te kloppen. Ik hou wel van tijdrijden, met al die technische

stoempen details begint het een beetje op Formule 1 te lijken.”

Van der Poel zomaar afschrijve­n omdat hij zichzelf niet in staat acht Ganna en co te kloppen, zou een tikkeltje naïef zijn. De Nederlande­r heeft al vaker iedereen – inclusief zichzelf – verbaasd.

“Een plek in de top tien zou al mooi zijn. Mocht ik het verlies tot 10 à 15 seconden kunnen beperken, zou dat al een goede prestatie zijn die nog perspectie­ven biedt om het geel te pakken. Dat zal alleen een stuk moeilijker zijn dan vorig jaar, maar als ik de schade kan beperken, liggen er kansen tot en met de Roubaixrit van de Tour, red.).”

Lead-out voor Philipsen

(op dag 5

Vanaf morgen zijn er ook mogelijkhe­den voor Jasper Philipsen in de spurt. Van der Poel voelt zich niet te beroerd om de rode loper voor zijn ploegmaat uit te rollen.

“We bekijken dat dag per dag. Als ik me goed voel, wil ik helpen bij de lead-out voor Jasper. Zelf ga ik niet meedoen in vlakke sprints.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium