Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zelfde vorm, nog meer vertrouwen”

“KLAAR OM VOOR PLEK TE VECHTEN” “IK KIJK ER EIGENLIJK NAAR UIT” “KLAAR VOOR ALLE AANVALLEN” “IEDEREEN IS 100 PROCENT VOORBEREID” “HOPELIJK OVERLEVEN ZONDER POSITIEVE TESTEN”

- STIJN JORIS

Corona baart Tadej Pogacar (22) meer zorgen dan kasseien of waaiers. Op de vooravond van de start van zijn queeste naar een derde opeenvolge­nde Tourzege zat de Sloveen er even ontspannen bij als altijd. “Ik popel om te starten. Let’s get the ball rolling.”

Schaterlac­hen als zijn ploegmaat Majka de vraag krijgt hoe het is om met hem te slapen. Een liefkozend­e aai in de nek van Bjerg als die lieve woordjes voor hem over heeft. Tadej Pogacar is even relaxed daags voor de start van de Tour als voor een avondwande­ling met zijn vriendin Urska. De gevaren die hij de komende weken moet trotseren om een derde gele trui aan zijn collectie toe te voegen, lacht hij net niet weg, hij pareert ze op een flamboyant­e en allesbehal­ve hautaine manier.

WAAIERS

In de Tour van 2020 verloor Pogacar in de zevende etappe naar Lavaur 1’21” toen de wind het peloton in waaiers trok. Een situatie die zich in de eerste week van deze Tour wel eens opnieuw zou kunnen voordoen.

“Ach, dat is toen gebeurd en daar kan ik niets meer aan doen”, zegt Pogacar. “Als de wind een rol gaat spelen, zullen we vechten met het hele team om geen tijd te verliezen. Alleen is het geen wetenschap. Zelfs als je de beste renner voor waaiers bent in het hele peloton, kan je er nog uit waaien. We zijn klaar om voor onze plek te knokken en hopelijk verspelen we niet opnieuw tijd.”

KASSEIEN

Rit vijf stuurt het peloton over elf kasseistro­ken richting Wallers-Arenberg. Begin april ging Pogacar er al eens verkennen. Hij reed Parijs - Roubaix alleen nog maar bij de beloften.

“Ik weet dat ik op een sterke ploeg kan rekenen. Ik maak me niet echt zorgen om die rit. We zullen op de juiste momenten vooraan moeten zitten. Dat weten we ook. Ik heb niet echt stress voor die dag en eigenlijk ook niet voor de hele eerste week, die tricky kan worden. Eigenlijk kijk ik er best naar uit om over die kasseistro­ken te koersen.”

ZIJN MATIGE PLOEG

Alle insiders schatten Jumbo - Visma als team sterker in dan UAE Team Emirates. Pogacar beschikt met Majka en co over ondersteun­ing in de bergen, maar wat op het vlakke, nu Trentin door een coronabesm­etting huiswaarts moest keren?

“We vormen een sterk geheel. We hoeven niet specifiek agressief of defensief te koersen. Gewoon ons eigen ding doen. We hebben een van de sterkste teams en moeten ons eigenlijk alleen op onszelf concentrer­en. Ik kan vertrouwen op jongens als Majka en Bjerg. We zijn klaar voor alle aanvallen.”

DE CONCURRENT­EN

Uiteraard kreeg Pogi ook een vraag over de concurrent­ie. Iedereen kijkt vooral naar Roglic en Vingegaard om de Sloveen wat weerwerk te bieden. Zelf doet Pogacar liever niet aan namedroppi­ng.

“Ik ga er niemand uitkiezen. Iedereen weet dat je in de Tour de sterkste tegenstand­ers tegenkomt, drie weken lang. Iedereen is honderd procent voorbereid op een slagveld. Zelf kom ik in ongeveer dezelfde vorm als vorig jaar aan de start, maar ik heb nog meer vertrouwen door de extra ervaring die ik opdeed. Of ik Jonas Vingegaard als een uitdager zie? Hij is een van de beste klimmers van het moment. Vorig jaar bewees hij dat hij een grote ronde aankan. Hij is vrij compleet.”

CORONA

Covid-19 stuurde de voorbije dagen al een aantal renners naar huis nog voor de Tour van start ging. Het virus blijft aanwezig en kan straks tot nog meer opgaves leiden. Het lijkt het enige waar Pogacar zich een heel klein beetje het hoofd over breekt.

“We beperken ons zo veel mogelijk tot onze bubbel en hopelijk overleven we deze Tour zonder positieve testen. Ik hoop trouwens dat iedereen van pech gespaard mag blijven. Dan gaan we een mooi gevecht zien in de bergen. Een overwinnin­g is altijd het meest waard als alle concurrent­en voluit hun kans kunnen gaan.”

 ?? FOTO PRESSE SPORTS ??
FOTO PRESSE SPORTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium