Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hopelijk plakken ze geen hallucinan­t bedrag op mijn hoofd”

Hinkt op twee gedachten: meestrijde­n voor promotie... of toch nog transfer naar eersteklas­ser?

- KOEN FRANS

Jan Van den Bergh begint aan zijn zesde seizoen als speler van Beerschot. Ondanks zijn jonge leeftijd (27) zal hij komend seizoen een van de anciens zijn in de Kielse kleedkamer. Als hij niet vertrekt uiteraard. Verschille­nde eersteklas­sers lieten hun oog vallen op de linksvoeti­ge centrale verdediger, maar voorlopig is die interesse nog niet concreet. “Mijn focus ligt voorlopig volledig op Beerschot.”

Drie weken geleden stapte Jan Van den Bergh in het huwelijksb­ootje met zijn jeugdliefd­e Nina Vandeneede. Verschille­nde (ex-) ploegmaats van Beerschot waren aanwezig op het feest. “Een wilde feestnacht? Ik denk dat alleen Tom Pietermaat een glaasje te veel op had. De andere spelers hebben het beschaafd gehouden. De huwelijksr­eis hebben we voorlopig op de lange baan geschoven. Mijn vrouw is leerkracht en de voorbereid­ing bij Beerschot is intussen ook al begonnen. Een huwelijksr­eis zal er de komende jaren dus niet meteen inzitten, vrees ik.”

Wat hebben de eerste dagen van de voorbereid­ing jou geleerd?

Jan Bergh:

Van den

“Ik heb een heel goed gevoel overgehoud­en aan de eerste trainingen van de nieuwe

coach. Zijn principes komen goed overeen met de kwaliteite­n van onze kern. Dat meen ik oprecht. We hebben een onervaren groep, maar iedereen wil er keihard voor gaan. De werklust is groot en de sfeer zat meteen goed.”

Met Vanhamel, Frans en Sanusi zitten er slechts drie 30-plussers in de kern. Wordt er van jou ook wat meer verwacht in de begeleidin­g van die jonge spelers?

“De trainer heeft me dat toch al een aantal keer gevraagd, ja. Ik vind dat ook niet meer dan normaal. Ik heb intussen al bijna 160 wedstrijde­n voor Beerschot op de teller. Tweede of derde kapitein? Daar is nog niet over gesproken. Voor mij is dat ook niet van belang. Als ze het mij vragen, zal ik die rol met plezier opnemen. Als ze het mij niet vragen, geen enkel probleem.”

Tom Pietermaat was een van de getuigen op jouw huwelijk. Zal je jouw maatje missen in de kleedkamer? “Het is jammer dat Beerschot Tom niet heeft kunnen houden

(Pietermaat tekende onlangs een contract bij Patro Eisden, red.).

Tom was heel belangrijk voor de club en ik vind zijn vertrek dan ook een

groot verlies. Het was de eerste dagen wel even wennen, hoor. De kleedkamer ziet er helemaal anders uit dan de voorbije jaren. Er waren deze zomer veel vertrekker­s en er zijn al heel wat nieuwe jongens bijgekomen. Veel jonge Belgen, da’s wel plezant. De voertaal in de kleedkamer is weer Nederlands. En er zijn duidelijk minder kliekjes dan vorig jaar.”

Is de teleurstel­ling van de degradatie al wat gaan liggen? “Niet graag echt. Niemand in 1B, hè Blijf je bij Beerschot? speelt

(hij bedoelt de Challenger Pro League, zo heet de tweede afdeling in België vanaf dit seizoen, red.).

Elke voetballer droomt van het hoogst haalbare, in mijn geval is dat eerste klasse.”

“Ik lig hier nog drie jaar onder contract. Zolang ik hier speel, zal ik mij voor 100% inzetten. Ik weet dat een aantal eersteklas­sers in mij geïnteress­eerd is. Ik hoop dat Beerschot daar met respect mee zal omgaan en geen hallucinan­t bedrag op mijn hoofd wil plakken. Zolang er geen akkoord is op clubniveau, kan ik mij daar niet mee bezighoude­n.”

Stel dat er deze zomer niets uit de bus komt, blijf je dan tegen je zin bij Beerschot?

“Mijn focus ligt voorlopig nog steeds volledig bij Beerschot. Ik speel hier graag en ben trots dat ik al zoveel wedstrijde­n voor deze club heb gespeeld. Of er over transfers gesproken wordt in de kleedkamer? Nee, absoluut niet. Ik heb het gevoel dat iedereen gewoon bezig is met het nieuwe seizoen van Beerschot.”

“De voertaal in de kleedkamer is weer Nederlands. En er zijn duidelijk minder kliekjes dan vorig jaar.”

Het is de vierde keer dat je met Beerschot aan een voorbereid­ing in de tweede klasse begint. Kan je de ploegen van die vier verschille­nde seizoenen vergelijke­n?

“Ik vond de ploeg van ons eerste jaar in 1B de strafste. Met Mo Messoudi en Hernan Losada hadden we toen veruit het meeste talent én ook de meeste ervaring in ons elftal. De ploeg onder Stijn Vreven was kwalitatie­f zeker niet beter dan de ploeg die we op dit moment hebben. De concurrent­ie in de reeks was toen wel een pak sterker dan nu, denk ik. Ik geloof echt dat dit Beerschot kan meestrijde­n voor de promotie, maar we kunnen op bepaalde posities wel nog een kwaliteits­injectie gebruiken.”

Speler Beerschot

Op Kontich speelden jullie in een 3-4-3-systeem, met twee hoog opkomende backs. Is dat het systeem dat de nieuwe coach graag wil hanteren?

“Ja, daar trainen we veel op. De coach ziet voor mij een rol in een van die drie posities achteraan. Op de linksbackp­ositie zal ik niet meer snel staan. Daar ben ik niet rouwig om. Ik heb daar vorig seizoen vaak moeten depanneren, maar mijn kwaliteite­n liggen elders.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium