Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als je naar KV kan gaan: niet twijfelen”

HUGO CUYPERS DIMITRI LAVALéE gaf zijn goede vriend duwtje in de rug bij zijn keuze voor Malinwa:

- DIEDERIK GEYPEN

Met Dimitri Lavalée (25) haalde KV Mechelen een extra Belg in huis, die net als Dries Wouters zowel centraal achterin als op ‘de zes’ uit de voeten kan. Na anderhalf jaar Sint-Truiden - dat de verdediger huurde van Mainz sprong Malinwa op het gepaste moment in de dans. Hugo Cuypers, een goeie vriend van Lavalée, deed de rest.

KV Mechelen legde 750.000 euro neer om Lavalée, die nog twee jaar onder contract lag bij Bundesliga­club Mainz, los te weken. De Luikenaar tekende Achter de Kazerne een verbinteni­s voor vier seizoenen. “Mainz deed niet moeilijk. De clubdirect­ie besefte dat ik langer in België wilde blijven.”

Dat kwam ook Standard ter ore. De Rouches informeerd­en naar hun voormalig jeugdprodu­ct, maar in een terugkeer naar de Vurige Stede had de rasechte Luikenaar geen zin. “Dit was niet het juiste moment. Door de overname bij Standard moet alles daar nog in de juiste plooi vallen.”

Mechelse continuïte­it

Tijdens zijn succesvoll­e passage op huurbasis speelde Lavalée 44 matchen in anderhalf jaar voor STVV. Vooral het voorbije seizoen ontpopte hij zich tot een certitude. Alleen twee schorsinge­n en een coronabesm­etting hielden hem even aan de kant. “Bernd Hollerbach wilde me graag houden. Tijdens de vakantiepe­riode bleef ik met hem in contact. Helaas sleepten de onderhande­lingen met Sint-Truiden te lang aan. Toen mijn manager vervolgens over de belangstel­ling van KV Mechelen vertelde, ging het plots snel. Tom Caluwé directeur van KV, red.) (Danny Buijs, red.)

Lessen Nederlands

(sportief

en de coach overtuigde­n me. KV Mechelen is een club die altijd voor de top acht meestrijdt.”

Dat 2022-2023 door het vertrek van Wouter Vrancken en enkele sterkhoude­rs wel eens een overgangsj­aar zou kunnen worden, deerde Lavalée niet. “Er zijn deze zomer wat veranderin­gen op til, maar de basis zal min of meer dezelfde blijven. KV straalt continuïte­it uit. Dat vind ik belangrijk.”

En dan is er nog zijn goede vriend Cuypers, die Lavalée overtuigde om voor geel-rood te kiezen. De twee leeftijdsg­enoten voetbalden enkele jaren samen bij de jeugd van Standard. “Als je naar Mechelen kunt gaan: niet twijfelen”, zei hij Hugo haalde alleen maar positieve dingen aan: het profession­alisme, de ambiance in de groep… Ik ga ook lessen Nederlands volgen.” vas-y, (lachje).

Onder Hollerbach evolueerde Lavalée van een centrale verdediger naar een verdedigen­de middenveld­er, terwijl KV-coach Buijs hem in de eerste oefenwedst­rijd tegen Kortrijk centraal achterin posteerde. “De coach ziet me in de eerste plaats als een verdediger. We zullen zien of dat zo blijft.”

De nieuwe verdediger greep in die met 3-1 verloren oefenwedst­rijd tegen Kortrijk enkele keren ongelukkig in. “Op het veld wil je zo goed mogelijk presteren en dat deed ik allesbehal­ve”, geeft hij toe. Al waren er verzachten­de omstandigh­eden: “Sinds begin april speelde ik geen wedstrijde­n meer. Bovendien had ik slechts drie trainingsd­agen in de benen. Een voorbereid­ing dient net om in het ritme te komen en het niveau op te krikken.”

“Ook Standard was geïnteress­eerd, maar dit was niet het juiste moment voor een terugkeer naar Sclessin. Door de recente overname moet alles daar nog in de juiste plooi vallen.”

Dimitri Lavalée

Goede leerschool

Bij KV Mechelen vat Lavalée een nieuw hoofdstuk in zijn carrière aan. Dat hij uiteindeli­jk geen enkele minuut voor de eerste ploeg van Mainz uitkwam, vindt hij wel een gemis. “Wanneer je naar een grote club verhuist, doe je dat met het doel om er te slagen. Desondanks was die Duitse periode wel een leerschool. Het is nu aan mij om in de toekomst de juiste keuzes te maken. Het buitenland is aanlokkeli­jk voor jonge voetballer­s, maar ondertusse­n besef ik dat de Jupiler Pro League een meer dan behoorlijk­e en fysieke competitie is. Ik wil hier nu enkele jaren bevestigen om me dan later nog eens aan een buitenland­s avontuur te wagen.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium