Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aanval op wildgroei deelfietse­n-en steps

Wie vervoersmi­ddel achteloos achterlaat, riskeert sanctie

- JAN AUMAN

Vanaf 1 juli mag je je deelfiets of deelstep niet langer zomaar ergens achterlate­n. Wie dat toch doet, riskeert een boete of een hogere afrekening. De dropzones zijn de enige plekken waar je nog mag afstappen.

De deelfietse­n van Mobit doken in 2019 ook op in het Schotense straatbeel­d. De honderd groene tweewieler­s worden intensief gebruikt. En werden intussen nog uitgebreid met vijftig e-deelsteps.

Vanaf 1 juli komen daar dankzij de nieuwe partner Go Sharing nog vijftig e-deelfietse­n en vijftig e-scooters bij. Eind september voegt Donkey Republic aan dat aanbod nog eens achttien e-deelfietse­n toe. Met die laatste fietsen zal je voor het eerst ook verder dan de Schotense grens en meteen zelfs tot in Kalmthout en Kruibeke kunnen rijden. De deelmobili­teit in Schoten piekt. Lang niet alleen jonge mensen maken gretig gebruik van het aanbod tegen betaalbare tarieven. “We stellen maar één groot nadeel vast: sommige gebruikers laten hun fiets of step achteloos achter. Dat leidt tot een slordig straatbeel­d, maar soms is het nog erger. Zo gebeurt het zelfs dat ze een hindernis vormen op de looplijnen voor blinden of slechtzien­den”, aldus schepen voor Duurzaamhe­id Walter Brat (N-VA).

Boete?

“Daar willen we nu paal en perk aan stellen”, aldus Brat. “We stappen af van het ‘free floating’. Je wordt als gebruiker voortaan verplicht om je fiets of step weg te zetten in één van de achtentwin­tig officiële dropzones of aan een bushalte, als de situatie het daar toelaat. Doe je dat niet, dan zal je het vervoermid­del niet correct kunnen afsluiten. Of je krijgt een boete.”

Navraag leert dat het niet respectere­n van de nieuwe regel voorlopig nog niet is opgenomen in het gemeenteli­jk GAS-reglement. Een GAS-boete hoef je dus nog niet te vrezen. De politie kan wel optreden, maar dan moet ze de slordige gebruiker kunnen betrappen. De bal lijkt dus vooral in het kamp van de aanbieders te liggen. Mobit kondigt boetes van vijf euro aan. Dat lijkt niet echt afschrikwe­kkend. Bird, Go Sharing en Donkey Republic laten de rekening van de gebruiker gewoon verder oplopen. Dat lijkt effectieve­r. In de toekomst zullen belangrijk­e dropzones omgevormd worden totpunten waar het gecombinee­rd gebruik van vervoersmo­di wordt gestimulee­rd.

Schepen voor Sport Olivier Rul (Open Vld) liet op de gemeentera­ad van Zoersel verstaan dat de huidige meerderhei­d in Ranst bereid is om een intergemee­ntelijk zwembad mee te financiere­n. De zenuwen staan alvast gespannen.

Wouter Bollansée (Vlaams Belang) begrijpt niet dat Schilde ongeveer vijftiendu­izend euro mee betaalde (zestigduiz­end euro gedeeld door Zoersel, Zandhoven, Schilde en Ranst) voor de haalbaarhe­idsstudie, maar nu al afhaakt nog voor de eindconclu­sies bekend zijn. Het rapport werd uitgesteld naar september.

Derde partner

“Wij hebben eigenlijk altijd het gevoel gehad dat Schilde er niet volledig wou voor gaan”, zegt schepen Rul. “Ranst daarentege­n wél. Samen met Zandhoven betalen we Igean jaarlijks ongeveer 300.000 euro voor de exploitati­e van het zwembad in Pulderbos. Met een nieuw intergemee­ntelijk zwembad zal dat bedrag nog hoger worden. Daarom is het zo belangrijk dat we een derde partner vinden die mee de kosten wil dragen. Het schepencol­lege in Ranst wil die inspanning leveren om het schoolzwem­men te verzekeren.

Tom Sleeuwaert (H-eerlijk Zoersel) wou weten welke locaties dan nog wel in aanmerking komen. Ranst schuift voormalig militair domein Moervelden naar voren. Zoersel had eventueel ’t Zonneputte­ke, de Rodendijk, KFCE Zoersel, de Kapelstraa­t, Antonia of de grond aan het vroegere Van Aerde in Halle in gedachten. “Maar geen enkele van die locaties is echt geschikt voor een intergemee­ntelijk zwembad”, zegt Rul. “’t Zonneputte­ke is woongebied en de grond aan de voetbal in Zoersel is geen volledige eigendom van de gemeente.” Zandhoven blijft vasthouden aan de site van het huidig revalidati­ecentrum in Pulderbos. “Maar die grond moet toch ook nog verworven worden en is heel duur”, zegt Sleeuwaert.

Geen voorstande­r van studie

Op de vraag waarom Schilde afhaakt en of die gemeente misschien al meer wist, wou schepen Rul niet uit naam van de buurgemeen­te spreken. Ook op de gemeentera­ad van Zandhoven kwam vorige week het dossier ter sprake. Daar liet burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V) verstaan dat hij geen voorstande­r is van deze haalbaarhe­idsstudie. “Omdat er finaal niets zal uitkomen wat we nog niet wisten, en het dan toch een dure oefening is die voor vertraging zorgt”, besloot de burgemeest­er.

 ?? FOTO JAA ?? Een officiële dropzone, met voorlopig alleen Mobit-deelfietse­n, aan de Lariksdree­f.
FOTO JAA Een officiële dropzone, met voorlopig alleen Mobit-deelfietse­n, aan de Lariksdree­f.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Ontbijtzwe­mmen in Pulderbos.
FOTO PATRICK DE ROO Ontbijtzwe­mmen in Pulderbos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium