Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klein Veerle neemt afscheid van wijkschool­tje

Slechts twaalf kinderen zaten er nog op de banken

- ELKE LAMENS

Het doek is gevallen over wijkschool op de Vel, zoals Klein Veerle wordt genoemd. Donderdagn­amiddag namen zo’n honderd oud-leerlingen, leerkracht­en, directie, ouders en grootouder­s en kleuters afscheid.

De wijkschool die op 19 april 1965 de deuren opende voor achtentwin­tig kleuters, is definitief einde verhaal. Terwijl er in 1993 nog zevenenzes­tig leerlingen de klasjes van zuster Eutima bevolkten, dunde dat aantal de voorbije jaren uit tot twaalf leerlingen. Vijf ervan zijn nu afgezwaaid. Voor de overige zeven kinderen de wijkschool openhouden, was niet langer houdbaar.

Kleuters van de Vel konden zich er zevenenvij­ftig jaar uitleven op een groen terrein van dertig are, dat in 1964 door de Zusters van Vorselaar werd aangekocht voor een slordige 300.000 Belgische frank (7.500 euro). Het was toen eigendom van het COO (vroegere OCMW) van Sint-Lenaarts. Voor het gebouw telden ze nog eens 1,3 miljoen Belgische frank neer (32.500 euro). Nu besliste de Donché Stichting, die het patrimoniu­m van de Zusters van Vorselaar beheert, om het domein te verkopen.

Hechte gemeenscha­p

“Hopelijk wordt onze hoofdschoo­l Sint-Leonardus, in het centrum van Sint-Lenaarts daarbij niet vergeten. Want daar zijn ook grote noden zoals een nieuwe gymzaal en speelplaat­s”, benadrukt directeur Koen Van Echelpoel. Hij heeft een dubbel gevoel bij de sluiting van de wijkschool. “Enerzijds was er altijd de zorg voor de juf die de wijkschool openhield. De bezorgdhei­d valt nu weg. Anderzijds verdwijnt hiermee ook een geweldig leuke locatie. Klein Veerle is een hechte gemeenscha­p met een open cultuur. Ik werd hier meteen goed opgenomen, hier is geen drempelvre­es”, zegt de directeur.

“Het zal varen dat de school hier verdwijnt”, menen de zussen Marijke en Miranda Crynen, geboren en getogen op het Vel. Marijke was in september 1965 een van de eerste kleuters in de wijkschool. Twee jaar later volgde zus Miranda. Al die jaren zijn ze bij de wijkschool betrokken geweest, door de organisati­e van Vel Kermis. Dit jaar wordt de grote feesttent er voor een laatste keer opgetrokke­n. “Wij zijn hier thuis, ken

Zussen

‘‘We houden pas echt ons hart vast als de school wordt gesloopt en het open terrein verdwijnt.’’

nen hier elk hoekje en kantje”, vertellen ze. “We houden pas echt ons hart vast als de school wordt gesloopt. Het was altijd een mooi groen rustpunt. Hopelijk krijgt het een leuke, nieuwe bestemming en blijft het groene karakter zo veel mogelijk bewaard. De kleuterjuf­fen van de hoofdschoo­l starten met het sorteren en verhuizen van het klasmateri­aal en de speeltoest­ellen.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Zo’n honderd aanwezigen groot en klein komen nog een laatste keer herinnerin­gen ophalen en ravotten in de wijkschool van kleine Veerle.
FOTO ELKE LAMENS Zo’n honderd aanwezigen groot en klein komen nog een laatste keer herinnerin­gen ophalen en ravotten in de wijkschool van kleine Veerle.
 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Miranda Crynen, Herman Vingerhoet­s en Marijke Crynen, De zussen waren zowat de eerste kleuters in de wijkschool.
FOTO ELKE LAMENS Miranda Crynen, Herman Vingerhoet­s en Marijke Crynen, De zussen waren zowat de eerste kleuters in de wijkschool.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium