Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als Demir doorzet zijn wij failliet”

Boerin Ann Adriaensen (40) kreeg in 2018 vergunning voor nieuwe kalverstal in Malle Sandrine Van Handenhove­n sluit definitief de deur met het stuk ‘Josephine B.’

- KRISTIN MATTHYSSEN

Een twaalftal tractoren van landbouwer­s uit de omgeving verzamelde woensdag op de brug van de Kruisdreef over de E34 in Pulderbos om te protestere­n tegen het stikstof-akkoord. “Als wat nu voorligt doorgaat, zijn wij failliet”, zegt Ann Adriaensen (40), die in 2018 een vergunning kreeg voor een splinterni­euwe kalverstal in herbevesti­gd agrarisch gebied in Oostmalle.

Aan het getoeter op de snelweg te horen blijkt dat veel chauffeurs de boeren steunen. Veel landbouwer­s uit het gehucht Einhoven in Zoersel tekenden present. Er wapperden zwarte vlaggen. Slogans als ‘SOS Uw voedsel is in Gevaar’ en ‘(stik)stof tot nadenken, niet alleen een boerenprob­leem’ moesten snelweggeb­ruikers direct inlichten waarover het ging. Het protest veroorzaak­te geen overlast want het verkeer kon gewoon

Ann Adriaensen

over de toch al rustige brug blijven passeren.

Dat de impact zelfs op de niet-rode bedrijven enorm is, bewijst de getuigenis van Ann Adriaensen (40). Na vijftien jaar opvoedster te zijn geweest in de zorgsector gaf ze haar job op om geiten- en kalverboer­in in Oostmalle te worden aan de drukke Turnhoutse­baan, dus niet vlak naast een natuurgebi­ed. Ze werd in 2019 zelfs nog laureaat van de Newbie Award waarmee onder meer Boerenbond en de KU Leuven nieuwe landbouwer­s die een innovatief project aangaan in de kijker wilden zetten. Haar man Wannes Van Hoeck (42) werkt nog altijd voltijds.

Boerin

“De overheid prikt onze droom kapot, terwijl minder dan vijf jaar geleden wij een groen voorbeeldb­edrijf met toekomst waren met de regels die er toen heersten.”

“Eenzijdige contractbr­euk”

“We hebben enorm lang gezocht naar een geschikte plek”, zegt Ann. “Uiteindeli­jk hebben wij ons nieuwbouwh­uis in Vlimmeren opgegeven om in een ouder huis te gaan wonen waar vroeger altijd een landbouwbe­drijf is geweest. We kregen een vergunning voor 980 mestkalver­en en 159 geiten. Die mestkalver­stal is mijn hoofdberoe­p, de vleesgeite­n van Boerenhoec­k zijn mijn uit de hand gelopen hobby. De geiten staan in de oude stal maar voor de mestkalver­stal bouwden we een volledig nieuwe stal. Het plaatje klopte volledig: ik had alles nagekeken van habitat- en vogelricht­lijnen en overstromi­ngsgebied om een volledig groen bedrijf te hebben. Nu moeten we tegen 2030 plots 20% stikstofre­ductie doen, wat 20% inkrimping van de kalveren betekent. In 2025 moeten we al halverwege zitten. Maar het plaatje met de bank klopt dan niet meer. Voor ons is dat het faillissem­ent. Het is eenzijdige contractbr­euk die het beleid nu pleegt.”

Ook hun drie kinderen van 13, 11 en 8 jaar voelen de spanning en zorgen. “Er is

al veel

B. geweend, ze vragen hoe dit kan en snappen het niet. De overheid prikt onze droom kapot, terwijl minder dan vijf jaar geleden wij een groen voorbeeldb­edrijf met toekomst waren met de regels die er toen heersten. Wij vragen geen uitbreidin­g. Wij willen gewoon verder met de vergunning die we niet eens zo lang geleden gekregen hebben, en zetten ook verder in op de uitbouw van onze zorgboerde­rij.”

 ?? MATTHYSSEN FOTO KRISTIN ?? Op de brug over de E34 troepten woensdagav­ond boeren met tractors samen om te protestere­n tegen het voorliggen­de akkoord.
MATTHYSSEN FOTO KRISTIN Op de brug over de E34 troepten woensdagav­ond boeren met tractors samen om te protestere­n tegen het voorliggen­de akkoord.
 ?? FOTO KMA ?? Ann Adriaensen met haar echtgenoot, hun drie kinderen en een paar geiten. Ann gaf haar job in de zorg op om een boerderij te beginnen.
FOTO KMA Ann Adriaensen met haar echtgenoot, hun drie kinderen en een paar geiten. Ann gaf haar job in de zorg op om een boerderij te beginnen.
 ?? FOTO DBA/LUC MONSAERT ?? Sandrine Van Handenhove­n zal nog in het stuk te zien zijn.
Josephine B.
FOTO DBA/LUC MONSAERT Sandrine Van Handenhove­n zal nog in het stuk te zien zijn. Josephine B.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium