Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Plantjes worden gestockeer­d, maar overleven die dat wel?

- (kba)

Peter en Hilde koesteren hun taxus, buxus, klimhorten­sia, vetplantje­s, citroenger­anium, olijfboomp­jes … 3M vertelde op de bewonersve­rgadering dat het de planten en kleinere struiken zou weghalen, stockeren en nadien weer terugplaat­sen.

“Of dat lukt, zal afhangen van het seizoen”, zegt plantkundi­ge Koen Es van de plantentui­n in Meise. “Tussen Allerheili­gen en Kerstmis, is de stelregel. Dan is de plant in rust en kun je ze met naakte wortel verplaatse­n. In de zomer mag je dat zeker niet doen. Voor kruidachti­ge planten is de periode wat breder, tot vroeg in het voorjaar. Die moet je wel goed water geven terwijl je ze stockeert.”

In het algemeen geldt: hoe groter de kluit, hoe beter. “Maar dan heb je natuurlijk vervuilde grond mee”, zegt groenexper­t Marc Verachtert. “Na het terugplaat­sen moet je gedurende twee jaar nazorg doen door extra water en bemesting te geven. Voor heel veel planten kan 3M beter de kosten-batenanaly­se maken: is het niet goedkoper om ze te vervangen door nieuwe, via kwekerijen in niet-vervuilde grond?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium