Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bomen blijven staan, maar hoe graaf je daarrond?

- (kba)

Er is de eik die Peters vader nog geplant heeft. “Hij is intussen overleden. Raar dat je zo gehecht raakt aan planten”, zegt Hilde. 3M beloofde de buurtbewon­ers dat bomen ouder dan tien jaar gewoon blijven staan. Een boomchirur­g zal bepalen hoe ver ze tijdens het graven van de stam af moeten blijven.

“De kruin van een boom geeft een idee: de wortels komen vaak twee tot drie keer verder dan de kruin”, zegt gecertific­eerd boomverzor­ger Jotie De Meyer van Landmax. “Sommige boomwortel­s zijn belangrijk om vocht en mineralen op te nemen, andere voor stabilitei­t. Je moet echt voorzichti­g zijn en niet zomaar met een graafmachi­ne aan de slag gaan. Elke boom is anders. Om echt zeker te zijn, controleer je ze best één per één grondig.”

Er bestaan ook oplossinge­n om te voorkomen dat er onder de boom te veel vervuilde grond blijft liggen. “Met een luchtdruks­puit kun je de aarde tussen de wortels uit spuiten, zonder die te beschadige­n.”

“Als de grond daarna weer wordt aangevuld, moet dat op hetzelfde niveau”, waarschuwt boomchirur­g Bruno Lambrechts. “Anders verdrinkt de boom omdat al het water ernaartoe stroomt. Of hij komt droog te staan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium