Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waar komt al die verse aarde vandaan?

- (kba)

Met 1.900 vierkante meter is de tuin van Peter en Hilde wat groter dan gemiddeld. Omdat ze bovendien erg dicht bij de fabriek zitten, is de kans groot dat de PFAS tot dieper dan zeventig centimeter zit. Als de vervuiling er zoals in Willebroek tot twee meter diep zou zitten, moet 3M alleen al voor deze tuin ruim 3.000 kubieke meter grond afvoeren – goed voor 120 vrachtwage­ns afgraven, en nog eens zoveel om weer op te vullen.

Voor alle tuinen samen heeft 3M gemakkelij­k 240.000 kubieke meter grond nodig. Voor de landbouwgr­onden nog eens minstens zo veel. Niet evident om die te vinden, waarschuwd­e 3M al. Je kunt moeilijk diepere zandlagen als toplaag gaan gebruiken, want die zijn niet vruchtbaar.

“Omdat het over de toplaag gaat, spreken we over teelaarde”, zegt Ulrich Eijzermans van Aertssen, een van de grootste spelers in ons land op het vlak van graafwerke­n. “Je zal tijd nodig hebben om die te verzamelen. Bij een handelaar kan je wel aarde kopen, maar geen honderddui­zenden kuub in één keer.”

De vervuilde grond gaat naar de site van 3M en wordt daar gewassen. Maar dat is een proces van lange adem, waardoor die niet zomaar hergebruik­t kan worden. Ook daarover moet 3M nog een voorstel op tafel leggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium