Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een zorgeloze zomer

- Kris Vanmarseni­lle Opiniërend hoofdredac­teur brieven@gva.be

Vakantie! Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik ben zelden meer mensen tegengekom­en die er dringend aan toe zijn. We willen er even tussenuit, weg van de wereld die er het voorbije jaar niet mooier op geworden is.

Na twee zomers die werden beheerst door corona, kan ook deze niet zonder zorgen beginnen. De inflatie, de hoge brandstofp­rijzen, de oorlog in Oekraïne … In het licht daarvan lijkt corona stilaan een mineur probleem.

Het is ooit anders geweest. In de zomer van 2020 kon je wel reizen, maar beperkt en met risico. De meeste mensen waagden zich er niet aan. We waren na die ellendige lockdown al blij dat we een terrasje konden doen. Na opnieuw een barre winter leefden we in de zomer van 2021 in de euforie van de vaccins en het Corona Safe Ticket (CST). Met dat certificaa­t konden we reizen en feesten en van cultuur genieten. Tot een volgende golf ook een extra prik nodig maakte en er ineens een betoging van 30.000 mensen tegen de coronamaat­regelen door Brussel trok. De vele coronageva­llen die er nu zijn, baren veel minder zorgen. Zelfs de virologen laten het even los, dus waarom wij niet?

Maar vorige zomer hadden we geen inflatie, geen torenhoge brandstofp­rijzen, geen stijgende rente, geen oorlog in Oekraïne. Het lerarentek­ort in het onderwijs konden we nog relativere­n. We vertrouwde­n er nog op dat iedereen nu wel begrepen had waar #Metoo voor staat – het schandaal in The Voice en de uitspraken van Johan Derksen moesten nog komen. En we durfden nog geloven dat de Vivaldireg­ering toch een paar beslissing­en zou nemen die onze toekomst veiligstel­len.

We zijn een hoop illusies armer aan het begin van deze zomer. Niemand weet hoe de oorlog in Oekraïne zal evolueren, maar zeker is dat hij de wereld heeft ingedeeld in twee grote machtsblok­ken die zwaarbewap­end tegenover elkaar staan. Niemand weet hoe we de energiecri­sis onder controle kunnen krijgen, maar dat veel landen aan afschakelp­lannen voor het najaar werken, klinkt onheilspel­lend. Niemand weet hoe de scholen volgend jaar voldoende leerkracht­en zullen vinden. En niemand weet of we tegen het einde van het jaar nog een regering hebben. Het geruzie tussen de coalitiepa­rtijen is niet meer om aan te zien, het geld is op en er wordt nauwelijks nog iets beslist. We kunnen ons dus maar beter voorbereid­en op een moeilijk najaar. Maar eerst is er de zomer. Laten we er een rustige, plezierige en vooral zorgeloze van maken. Daarna zien we wel weer.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium