Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zaterdag druk, zondag weinig tot geen files”

Jaarlijkse trek naar het zuiden is begonnen

-

Met de start van de vakantie staan ook de eerste zomerfiles richting zon op de kalender. Wij bieden je een overzicht van de belangrijk­ste knelpunten richting Zuid-europa dit weekend.

“Zaterdag wordt voornameli­jk druk verkeer met kleinere files verwacht richting het zuiden. “Rond Parijs en Lyon kan het weleens drukker worden”, zegt Joost Kaesemans van Touring. Zondag zal er weinig tot geen verkeersdr­ukte zijn. Voor de terugkeer worden dit weekend alleen op zondag in Zwitserlan­d problemen verwacht.

Vooral eind juli worden lange files verwacht. “Op dat moment vertrekken heel wat mensen, en komen heel wat mensen terug”, zegt Kaesemans. Dat geldt zowel voor Belgen als voor buitenland­se vakantiega­ngers. Het weekend van 30 en 31 juli zal in België en in zowat alle landen van bestemming heel erg druk worden. Zaterdag 9 juli zal het uitzonderl­ijk druk worden in Frankrijk, met lange files.”

Maar terug naar dit weekend. “De uittocht op vrijdag viel tot nu goed mee op de luchthaven, maar ook mogelijke nieuwe stakingen bij luchtvaart­maatschapp­ijen zoals eerder in juni, kunnen invloed hebben op het autoverkee­r.” Hoe groot die impact zou zijn, valt volgens Kaesemans nog niet te voorspelle­n. “Maar we houden rekening met extra drukte.”

Knelpunten in Europa

In België wordt het vooral zaterdagvo­ormiddag druk, met kans op file in de richting van de kust. In mindere mate wordt drukte verwacht op de E411 in de richting van de Ardennen en op de E19 en de E17 richting Parijs. In Frankrijk zal het zaterdag erg druk zijn op de A10 Parijs-poitiers en in de Rhônevalle­i op de A7 Lyon Orange. Zondag zal het erg druk zijn op de A7 Lyon-orange. Elders worden geen problemen verwacht.

In Duitsland en Oostenrijk worden zaterdag wat kleinere files verwacht. Op zondag zou het verkeer vlot verlopen. Drukke assen in Duitsland: de A5 Karlsruheb­asel, de A8 Karlsruhe-stuttgartm­ünchen-salzburg, de A9 Nürnberg-münchen, de ring (A99) van München, de A3 Frankfurt-nürnberg-passau en de grensoverg­angen met Oostenrijk in Kufstein, Füssen en Passau. In Oostenrijk verwacht Touring vooral druk verkeer met lichte vertraging­en op de A10 Salzburg-villach-slovenië, op de A9 Wels-graz-maribor en op de A12/A13 Kufsteinin­nsbruck-brenner-italië. In Zwitserlan­d zouden er vooral lange files zijn op zaterdag en zondag. Zaterdag wordt het aanschuive­n aan de Zwitserse Gotthardtu­nnel. Voor de terugkeer wordt op zaterdag en zondag druk verkeer met files verwacht. Op zondag zal het voor de terugkeer waarschijn­lijk lang aanschuive­n zijn aan de Gotthardtu­nnel. In Italië en Spanje verwacht Touring alleen zaterdag heel moeizaam verkeer met lange files.

 ?? FOTO AFP VIA GETTY IMAGES ??
FOTO AFP VIA GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium