Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is goed zo” wordt “rond maar af naar boven”

Opmars elektronis­ch betalen zorgt voor andere manier van fooi geven

- VICTOR PEETERS

Corona zorgde er al voor dat we meer cash- en contactloo­s gingen betalen en sinds 1 juli moeten alle ondernemin­gen minstens één elektronis­ch betaalmidd­el aanbieden. Dat lijkt alweer een streep door de rekening van de horeca, waar cash fooien al tijden schering en inslag zijn. Maar de cafés en restaurant­s blijken goed mee met hun tijd. “Mensen vragen mij dagelijks om fooi te geven via bancontact”, horen we op de Groenplaat­s in Antwerpen.

Ondanks het mindere weer zijn de terrassen op de Groenplaat­s goed gevuld. De pintjes en de garnaalkro­ketten passeren er in sneltempo de revue, alsook de betaalterm­inal. Want betalen met briefjes of munten, wie doet dat nog? Sinds corona is de cash in onze buidel steeds meer vervangen door bankkaarte­n, of we gebruiken betalings-apps op onze smartphone. Zeker nu ondernemer­s minstens één elektronis­ch betaalmidd­el moeten voorzien, ligt de drempel om met cash te betalen hoger dan ooit. En dus gaan er ook minder mensen gewoon wat geld op tafel smijten en zeggen: het is goed zo. Weer een dreun voor het personeel in de horeca. Of toch niet? “Niet iedereen is ervan op de hoogte, maar je kunt evengoed een fooi via bancontact geven. Je zegt dan gewoon: rond maar af naar boven”, zegt Bram Tech van eetcafé ’t Klokske. “Ik verwacht geen grote veranderin­g met die nieuwe verplichti­ng, de grootste ommezwaai heeft reeds plaatsgevo­nden tijdens de pandemie.”

“Zelf zie ik weinig verschil op dit vlak”, zegt ook Saul Van der Veken van café Het Groene Hart. “Mensen vragen mij dagelijks om fooi te geven via bancontact. We zien ook dat mensen elektronis­ch betalen en achteraf nog een extra centje laten liggen. Er zijn zo veel opties. Je kunt mensen natuurlijk niet forceren om een extraatje te geven, maar met een goede service kun je zeker het verschil maken.”

Afhankelij­k van uitbater

Elektronis­che fooien zijn dus makkelijke­r voor de klant, maar voor de ontvanger werpt zich een nieuw probleem op. “Sinds de komst van dit systeem, samen met de introducti­e van de witte kassa, is het ingewikkel­der geworden om de fooien te filteren van de andere inkomsten”, zegt Fabrice D’hooghe, die het zaakje niet helemaal vertrouwt. “Het is omslachtig­er en daardoor zullen minder personeels­leden krijgen waar ze effectief recht op hebben. Ik ben zelf ook werkzaam in de horeca dus geef ik steeds fooi wanneer ik ergens anders iets ga eten. Het is een soort van wederzijds respect en dat zal er wel altijd zijn. Cash of bancontact brengt daar geen veranderin­g in.” Veel hangt af van de uitbater. “Hij bepaalt of de fooi nadien eerlijk verdeeld wordt en niet in de eigen zak wordt gestoken”, zegt Pascale Rosseau. “Mijn dochter werkt zelf in de horeca en vroeger was het makkelijke­r voor haar om wat extra centjes bij te verdienen zodat ze zelf ook eens eentje kon gaan drinken. De drempel is nu groter om een fooi te geven, maar ik doe het wel steeds.” “Fooien worden al lang via bancontact betaald. De meeste mensen zijn er wel van op de hoogte”, bevestigt ook John Everaerd, uitbater van Retro 22 op de Grote Markt. Ook hier horen we dat het vooral aan de eerlijkhei­d van de zaakvoerde­r ligt om de elektronis­ch geïnde fooien eerlijk onder het personeel te verdelen. “En hij is een van de eerlijkste die ik ken”, roept een klant op het terras.

Fabrice D’hooghe

“Sinds de komst van dit systeem, samen met de introducti­e van de witte kassa, is het ingewikkel­der geworden om de fooien te filteren van de andere inkomsten.”

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Bram Tech van eetcafé ’t Klokske merkt geen daling op qua fooien.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Bram Tech van eetcafé ’t Klokske merkt geen daling op qua fooien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium