Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We stoppen voor we slechte programma’s beginnen te maken”

- WOUT DESMYTERE BENJAMIN PRAET

Einde verhaal voor Shelter. Het productieh­uis van televisiem­akers Tim Van Aelst (44) en Sofie Peeters (34), dat internatio­nale successen als Benidorm Bastards en Wat Als? op zijn naam heeft staan, houdt na dertien jaar op te bestaan. “We voelen al een tijdje dat we dit pad niet langer willen bewandelen.”

“Het is een lang en gevoelig proces geweest”, zegt Tim Van Aelst. Gistereb, vrijdag, brachten hij en Sofie Peeters, zijn partner in het zaken- en gezinsleve­n, werknemers, collega’s en acteurs op de hoogte van het einde van hun productieh­uis Shelter. Na dertien jaar gooit één van, zo niet dé succesvols­te televisiem­achine van Vlaanderen de handdoek in de ring. “Het afgelopen jaar hebben we onszelf de vraag gesteld: willen we nog een bedrijf leiden? Het vuur uit de beginjaren is stilaan gedoofd. Wij hebben de zakelijke kant in handen genomen omdat we een eigen ruimte wilden creëren om mooie dingen in te doen. Maar wij zijn geen ondernemer­s pur sang. Wij zijn en blijven in de eerste plaats televisiem­akers. En we hebben beseft dat we andere paden willen bewandelen.”

Drie Emmy Awards

De nalatensch­ap van Shelter is, met zeven programma’s en één film, kort maar krachtig. Het productieh­uis werd in 2009 opgericht door Van Aelst, comedian Bart Cannaerts en tv-maker Tom Baetens. Shelter gaf kijkend Vlaanderen ‘de Smos’, het hyperpopul­aire typetje van Matteo Simoni uit Safety

First, en lanceerde de televisiec­arrière van comedian Jens Dendoncker. Drie keer wisten Van Aelst en co. zelfs een Internatio­nale Emmy Award in de wacht te slepen, voor Benidorm Bastards (2011), Hoe Zal Ik Het Zeggen (2018) en het sketchprog­ramma Wat Als? (2014). En dan hebben we het nog niet over de Gouden Rozen gehad. “Het zijn veel prijzen voor zeven programma’s”, zegt hun bedenker nog steeds een beetje ongelovig. Ondanks het succes bleef Shelter altijd een kleinschal­ig productieh­uis, met een kleine groep vaste medewerker­s. “Ik ben enorm dankbaar voor alles wat we hebben mogen doen, en het enthousias­me waarmee dat altijd onthaald werd. Precies daarom willen we stoppen op een hoogtepunt, voor we slechte programma’s beginnen te maken. We hebben alles uitgehaald wat erin zat. “Het tweede seizoen van Billie vs. Benjamin, de tragikomis­che fictieseri­e over de liefde tussen een links meisje en een rechtse jongen, wordt het laatste wapenfeit. Wat Van Aelst daarna gaat doen? “Ik heb echt geen idee”, antwoordt hij. “Ik wil even naar een nulpunt, om weer volledig opnieuw te beginnen. Ik heb vast nog ideeën en verhalen in mij, maar die zijn nu nog niet aan de orde. Ik wil eerst, hoe beladen dat ook mag klinken, dit rouwproces doorlopen.”

Benidorm Bastards.

Wat Als?

Studio Tarara.

Hoe Zal Ik Het Zeggen?

Da’s Liefde.

Billie vs. Benjamin.

 ?? FOTO AFP ?? Sofie Peeters en Tim Van Aelst stoppen na dertien jaar en zeven programma’s met Shelter.
FOTO AFP Sofie Peeters en Tim Van Aelst stoppen na dertien jaar en zeven programma’s met Shelter.
 ?? ??
 ?? FOTO'S RR ??
FOTO'S RR
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium