Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Omwonenden en uitbaters van padelvelde­n reageren gemengd op Brugs vonnis

- SONIA DE BOCK

“’s Avonds en ’s zondags geen padel meer”, zo luidt het vonnis van een Brugse rechtbank. Een goede zaak voor buurtbewon­ers of een slecht voorteken voor eigenaars van padelclubs? “Ik ben blij dat er rechters zijn die de argumenten rond geluidsove­rlast begrijpen en aanvaarden, maar het is wel jammer dat het zo ver is moeten komen”, reageert Ria Vertommen, die in Rumst vlak naast het padelveld van

TC De Zwaluw woont.

Een stevige uitspraak van de rechtbank in Brugge: door de geluidsove­rlast zal voortaan veel minder padel gespeeld mogen worden. Buren van de betrokken tennisclub stapten na lang onderhande­len in april dit jaar naar de kortgeding­rechter omdat de problemen niet opgelost geraakten. Daar werd donderdag beslist dat op weekdagen alleen nog padel gespeeld mag worden tussen 10 en 19u en op zaterdag al om 16u gestopt moet worden. Op zon- en feestdagen zal in afwachting van de uitspraak ten gronde voorlopig helemaal niet meer gespeeld mogen worden.

Het is niet de eerste keer dat padelclubs door buurtbewon­ers aangeklaag­d worden voor geluidsove­rlast. Zo deelde Ria Vertommen (57) een aantal maanden geleden al haar verhaal bij ons. Ze protesteer­de tegen de nieuwe padelterre­inen van TC De Zwaluw in Rumst die vlak naast haar tuin aangelegd waren. Zo’n 14 uur per dag hoorde ze het gebons van tennisball­en en geroep van spelers in haar tuin. Zij reageerde daarom ook opgelucht toen ze het nieuws over de beslissing in Brugge las.

“Begrijpen en aanvaarden”

“Ik ben blij dat er in Vlaanderen rechters zijn die de argumenten rond geluidsove­rlast begrijpen en aanvaarden”, zegt Ria. “Ik weet dat er andere mensen in hetzelfde schuitje zitten, maar geen juridische beslissing hebben gekregen. Alleen vind ik het heel jammer dat het zover is moeten komen. Als de Vlaamse regering wat vroeger regelgevin­gen had uitgeschre­ven voor de lokale besturen, dan hadden die mensen in Brugge misschien niet eens naar de rechtbank gemoeten.”

Bij Ronny Willemen, eigenaar van TC De Zwaluw, klonk het nieuws minder aangenaam in de oren. “Als weekends bij ons zouden wegvallen en speeluren in de week beperkt worden, zijn we binnen de kortste keren failliet. De rage rond padel is hier gedaald, dus zijn we al heel blij als we enkele velden kunnen vullen op zaterdag of zondag. Wij gaan nu zeker onze speeluren laten zoals het is, anders bestaat onze club binnen de kortste keren niet meer.”

Willemen begrijpt dat de mensen in Brugge naar de rechtbank gestapt zijn, maar benadrukt wel dat padelclubs altijd inzetten op minimale geluidsove­rlast. “Ik snap dat omwonenden last kunnen hebben van geluid. Wij zijn zelf ook gaan informeren bij de buren om de impact van onze padelvelde­n minimaal te houden, maar hier hebben veel minder mensen er last van dan in Brugge, denk ik.”

Geen Vlaamse regelgevin­g

Het grootste knelpunt voor padeluitba­ters, buren en gemeenten is dat er momenteel geen Vlaamse

In het eerste halfjaar van 2022 zijn in heel België 5.139 faillissem­enten uitgesprok­en. Het gaat om een stijging van

56,4% tegenover het eerste semester van vorig jaar, zo becijferde handelsinf­ormatiekan­toor Graydon. Vooral de toename in de provincie Antwerpen (+124%) is spectacula­ir. Dit komt neer op een recordcijf­er van 1.165 uitspraken in de eerste helft van het jaar.

En dat is een teken aan de wand voor de rest van het land, zo waarschuwt Graydon. “Historisch bleek de provincie Antwerpen steeds opnieuw de voorloper met betrekking tot faillissem­entsevolut­ies.” In Vlaanderen was de stijging het sterkst in de zesde maand van het jaar. Het gaat om een toename met 89% tot

618 uitspraken. Antwerpen, Oost-vlaanderen en Limburg tekenen maandrecor­ds op.

Ria Vertommen

Buurvrouw TC De Zwaluw wetgeving rond padelclubs bestaat. Tennnis Vlaanderen heeft daar in samenwerki­ng met Sport Vlaanderen veranderin­g in gebracht door een studie op te stellen om geluidsove­rlast rond padelclubs vast te leggen. Die studie zit in haar laatste fase en is nog niet gepublicee­rd, maar de richtlijne­n worden ondertusse­n wel al toegepast door enkele nieuwe projecten.

“We wilden de klachten rond padelclubs op een objectieve manier onder de loep nemen, zodat clubs en gemeentes de juiste tools krijgen om te zien wat wenselijk is. De twaalf richtlijne­n die we nu uitgeschre­ven hebben, zijn zelfs al een paar keer toegepast. Op die manier hebben enkele nieuwe projecten op basis van het onderzoek aanpassing­en gedaan, zodat ze minder geluidsove­rlast produceren”, vertelt Gijs Kooken, CEO van Tennis Vlaanderen.

“Geval per geval bekijken”

Wat de uitspraak van de Brugse rechtbank betreft, wil Kooken zich vooral neutraal houden. “Als we iets kunnen leren uit het vonnis, dan is het vooral belangrijk om alle problemen geval per geval te bekijken. Ik begrijp dat sommige buren geluidsove­rlast hebben, maar in 95% van de gevallen loopt alles wél goed. Lokale besturen hebben dus zeker een verantwoor­delijkheid die ze moeten dragen. Niet alleen naar de padelclubs toe, maar ook naar de omwonenden, want zij maken vooral gebruik van hun sportfacil­iteiten.”

Ria is blij dat er eindelijk richtlijne­n zijn op Vlaams niveau, maar rekent er vooral op dat buurtbewon­ers meer in het beslissing­sproces betrokken geraken. “Ik heb zelf geproteste­erd tegen het padelveld naast mijn huis, maar alles was al beslist en ik kreeg geen inspraak meer. Ik hoop dat die maatregele­n vanuit Tennis Vlaanderen duidelijk uitgeschre­ven zullen worden en dat nieuwe

Ronny Willemen

Eigenaar TC De Zwaluw

“Als de Vlaamse regering wat vroeger regelgevin­gen had uitgeschre­ven voor de lokale besturen, dan hadden die mensen in Brugge misschien niet eens naar de rechtbank gemoeten.”

“De rage rond padel is hier gedaald. Als weekends bij ons zouden wegvallen en speeluren in de week beperkt worden, zijn we binnen de kortste keren failliet. Wij gaan nu zeker onze speeluren laten zoals het is.”

clubs geen padelvelde­n in een woonkern of op 1 meter van een huis aanleggen. Anders blijft elke gemeente doen waar ze zin in hebben en zullen er zeker meer buren naar de rechtbank stappen.”

De Vlaamse regering heeft een nieuw Werkgelege­nheidsakko­ord om eindelijk aan 80% werkzaamhe­idsgraad te komen. Cruciaal daarbij is de krapte op de arbeidsmar­kt aanpakken en de vele langdurig zieken terug aan een al dan niet aangepaste job helpen. Het akkoord moet 33.000 extra mensen aan de slag krijgen. “Alleen door samen te werken en uit onze comfortzon­e te treden, kunnen we de situatie omzetten in kansen”, zegt Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V).

“We moeten die 80% werkzaamhe­idsgraad kunnen bereiken”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). “De strijd tegen krapte op de arbeidsmar­kt en activering is daarbij één van de belangrijk­ste prioriteit­en van de regering.” Zijn regering sloot daarom samen met de Vlaamse sociale partners een nieuw Vlaams Werkgelege­nheidsakko­ord onder de vlag “Iedereen nodig, iedereen mee”.

Een eerste groot luik is een steviger activering­sbeleid. VDAB moet haar contactstr­ategie bijsturen om nieuwe werkzoeken­den sneller te bereiken en op maat te ondersteun­en. Maar nog belangrijk­er is de grote groep inactieven, velen langdurig zieken, terug aan een job te helpen. Dit jaar moeten er 7.500 trajecten terug naar werk opgezet worden, volgend jaar 10.000 en tegen 2024 12.000. Niet louter uit economisch­e overweging­en, maar omdat de Vlaamse regering vindt dat werk ook een oplossing is voor de gezondheid van de werknemer.

Knelpuntop­leidingen

Om de werkgevers te stimuleren om iemand die al lang zonder job zit toch aan te nemen, komt er een Rsz-korting gericht op iedereen die al twee jaar niet actief is op de arbeidsmar­kt. Op kruissnelh­eid heeft de Vlaamse regering daar 17 miljoen euro voor veil. Een tweede ambitie is dat er een permanente leercultuu­r moet komen in Vlaanderen. Tegen 2030 zou elke Vlaming zich moeten bijscholen. Het Vlaams opleidings­verlof wordt daarom uitgebreid en er komt extra budget voor knelpuntop­leidingen bij VDAB. Wie daarop intekent kan op een financiële aanmoedigi­ng rekenen.

Ten derde gaat er veel aandacht naar werkbaar werk. Naar de strijd tegen burn-outs, “de ziekte van de 21ste eeuw” zoals de

Vlaamse regering het zegt. Daarnaast noemt minister van Werk Jo Brouns (CD&V) werknemers boven de 55 jaar, niet langer oud, maar “ervaren”.

Arbeidsmig­ratie

En als laatste wil Vlaanderen de krapte op de arbeidsmar­kt ook oplossen door buiten de gewestelij­ke grenzen te kijken. Samenwerki­ngsakkoord­en met Wallonië en Brussel moeten werknemers van daar naar hier lokken. Jaarlijks minstens 2.000 Walen en 2.000 Brusselaar­s. Die zoektocht naar geschikte werknemers moet zelfs verder gaan buiten de landsgrenz­en, met arbeidsmig­ratie van hooggescho­olde profielen en knelpuntbe­roepen.

“Ik wil een ambassadeu­r zijn van mensen die werken en ondernemen, maar ook van die mensen die dat even niet kunnen of nog op zoek zijn naar werk”, zegt Brouns. “We hebben de kans om met dit akkoord meer dan 33.000 extra mensen in Vlaanderen aan de slag te krijgen én de 2.915.100 mensen die vandaag al aan de slag zijn, duurzaam aan de slag te houden.”

 ?? ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO BELGA ?? Het akkoord moet 33.000 extra mensen aan de slag krijgen.
FOTO BELGA Het akkoord moet 33.000 extra mensen aan de slag krijgen.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium