Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gaston zou heel fier geweest zijn”

Weduwe opent Gaston Berghmansd­reef en streetart

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Na amper twee weken werken, is de gigantisch­e streetart met het portret van Gaston Berghmans in Merksem klaar. Ook de dreef die de naam van Vlaanderen­s publieksli­eveling draagt, is helemaal klaar. Reden dus tot feest in Merksem, in het bijzijn van de trotse familie van Berghmans.

Het is alweer van 2016 geleden dat een van de meest bekende acteurs en komieken, Gaston Berghmans, overleed. Gaston was onlosmakel­ijk verbonden met Merksem waar hij geboren is in 1926. Het districtsc­ollege van Merksem besliste vrijwel meteen na zijn dood om de Boekenberg­dreef, die leidt naar het kasteel en het park, om te dopen tot Gaston Berghmansd­reef. Ondertusse­n is die dreef helemaal heraangele­gd en werd er de afgelopen weken als sluitstuk ook een grote streetart gemaakt met een portret van Gaston Berghmans en zijn alter ego Joske Vermeulen. Zowel de dreef als de muur werden vrijdag plechtig geopend.

Familie aanwezig

Konden niet ontbreken op die gelegenhei­d: weduwe Jenny en dochter Chantal. “We hebben jarenlang vlak over de Boekenberg­dreef gewoond en keken uit op de dreef en het kasteel. Gaston zou moeten zien hoe het er nu uitziet. Het is formidabel mooi geworden. Dat zo’n mooie dreef zijn naam krijgt, maakt ons heel trots. Het portret in streetart is ook prachtig gemaakt, ik wil de kunstenaar zeker nog persoonlij­k bedanken”, zegt Jenny die ondertusse­n in Oelegem woont. Wat haar man van al die aandacht zou gevonden hebben? “Gaston stond wel graag in de belangstel­ling dus ik denk dat hij heel blij en fier zou zijn. Zeker met al dat volk hier voor hem. Als Gaston een camera zag, fleurde hij op. Op het einde was hij erg verzwakt, maar toen ATV nog langskwam voor zijn verjaardag, werd hij een ander mens. Hij leefde heel even helemaal op. Kort daarna overleed hij.”

Musical

Het is ondertusse­n zes jaar geleden dat Gaston op zijn negentigst­e stierf. “De tijd gaat snel. Het is leuk voor ons als familie dat hij nog niet vergeten is. Er is ook nog een musical in de maak als hommage aan Gaston en Leo. Daar werken we nog aan mee. Zo blijft hij leven in onze herinnerin­g en die van iedereen”, vertelt dochter Chantal.

Toch horen we een klein puntje van kritiek tijdens de voorstelli­ng van de graffitimu­ur. Van de nieuwe bomen die geplant zijn langs de dreef, staat er eentje wel heel prominent voor het portret van Gaston. Volgens districtsb­urgemeeste­r Luc Bungeneers (N-VA) en burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) wordt dat boompje in november nog verplaatst om het zicht op de streetart open te trekken.

De dreef en de streetart zijn niet de eerste hommages aan Gaston Berghmans in het district Merksem. “In 1996 werd hij onze eerste laureaat van de ereprijs De Grote Stroboer. In 2010 werd een nutskast in de verf gezet met een graffitiku­nstwerk van Gaston en in 2009 kwam er een bronzen standbeeld van Joske Vermeulen op het Victor Roosensple­in in het district”, somt districtsb­urgemeeste­r Luc Bungeneers trots op.

REBECCA VAN REMOORTERE

Het Moorkenspl­ein krijgt 3.000 m² groene ruimte.

“Het extra stuk Moorkenspl­ein dat vergroend wordt, komt neer op net geen 3.000 vierkante meter in plaats van 2.000”, zegt schepen van Stadsontwi­kkeling Annick De Ridder (N-VA). Daarmee stelt de schepen het cijfer bij dat eerder door het college werd gecommunic­eerd. De Ridder reageert ook fel op de kritiek die Groen Borgerhout uitte op de plannen voor de verdere ontwikkeli­ng van het plein.

Groen Borgerhout liet weten een petitie te zijn gestart tegen de plannen. De partij wil dat er maximaal voor groene, open ruimte gekozen wordt en vraagt dat er naar bestaande gebouwen wordt gekeken om de bibliothee­k, het Huis van het Kind en de kinderopva­ng in onder te brengen. Die drie stedelijke diensten zullen volgens de huidige plannen samen worden ondergebra­cht in een nieuwbouw op het Moorkenspl­ein.

“Als schepen van Stadsontwi­kkeling zet ik bij projecten maximaal in op vergroenin­g en verblau

Annick De Ridder

Stadsontwi­kkeling wing”, reageert Annick De Ridder. “Ik ben me er als schepen, maar zeker ook als inwoner van onze koekenstad, goed van bewust hoe belangrijk kwaliteits­volle open, groene ruimte voor elke Antwerpena­ar is. Dat geldt dus ook voor het Moorkenspl­ein. Ik wil daarbij wel de puntjes op de i zetten: de verhouding­en groenbebou­wing zijn sinds de oorspronke­lijke plannen van 2010 niet gewijzigd. In die plannen staat dat het Moorkenspl­ein 8.000 m² groot is, met 5.000 m² verhard en 3.000 m² groen. Dat blijft zo. Het enige dat gewijzigd is, is de invulling van de gebouwen. Er komen een Huis van het

Kind, een kinderdagv­erblijf en een bibliothee­k. Ik hoop hiermee de ongerusthe­id te hebben weggenomen.”

“De verhouding groen-bebouwing is sinds de oorspronke­lijke plannen van 2010 niet gewijzigd. In die plannen staat dat het Moorkenspl­ein 8.000 m² groot is, met 5.000 m² verhard en 3.000 m² groen. Dat blijft zo.”

Geen alternatie­ven

De schepen pareert ook de kritiek dat er te weinig onderzoek is gebeurd naar alternatie­ve locaties voor de stedelijke diensten. “Er is destijds, in 2017, voor het Huis van het Kind en de bibliothee­k onderzoek gebeurd naar alternatie­ve locaties. Daaruit kwam een tiental voorstelle­n uit de bus maar geen enkel daarvan bleek uiteindeli­jk valabel of werkbaar.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De bomen die het zicht op Gaston Berghmans enigszins beperken, worden nog verplaatst.
FOTO PATRICK DE ROO De bomen die het zicht op Gaston Berghmans enigszins beperken, worden nog verplaatst.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De dreef werd officieel ingehuldig­d door weduwe Jenny, districtsb­urgemeeste­r Luc Bungeneers (N-VA) en partijgeno­ot burgemeest­er Bart De Wever.
FOTO PATRICK DE ROO De dreef werd officieel ingehuldig­d door weduwe Jenny, districtsb­urgemeeste­r Luc Bungeneers (N-VA) en partijgeno­ot burgemeest­er Bart De Wever.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De outlet bevat non-foodproduc­ten.
FOTO PATRICK DE ROO De outlet bevat non-foodproduc­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium