Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Meer dan alleen nostalgie”

- PATRICK VAN DE PERRE

Gazet van Antwerpen heeft in de loop der decennia vele honderddui­zenden foto’s gepublicee­rd en bewaard. Die collectie wordt sinds een aantal jaar beheerd en ontsloten door het stadsarchi­ef. Deze maand toont uw krant iedere maandag een selectie.

Marie Juliette Marinus is sinds vorig jaar stadsarchi­varis en is vertrouwd met de fotocollec­tie van Gazet van Antwerpen. “De beelden zijn een toegevoegd­e waarde bovenop onze eigen collectie. De foto’s van de krant geven onder andere een mooi beeld van hoe het straatbeel­d in al die jaren veranderd is.”

De stadsarchi­varis schat de fotocollec­tie van Gazet van Antwerpen op 850.000 items. “Er zijn momenteel 295.037 foto’s gedigitali­seerd en 141.380 beschreven. Dan hebben we het enkel over de foto’s die op papier zijn afgedrukt. Aan de negatieven die in de collectie zitten zijn we nog niet begonnen.” Marie Juliette Marinus rekent uit dat mensen de afgelopen twee jaar ongeveer 55.000 krantenfot­o’s digitaal bekeken hebben. “Dat is een hoog cijfer. Niet in het minst omdat veel van de foto’s van de krant

Marie Juliette Marinus

Stadsarchi­varis alleen ter plaatse in het stadsarchi­ef bekeken kunnen worden. Mensen moeten er zich dus speciaal voor verplaatse­n.”

“Gemeenscha­ppelijk verhaal”

Sinds het stadsarchi­ef de honderddui­zenden beelden van Gazet van Antwerpen beheert, is de collectie in goede handen. “De foto’s worden in speciale ruimten met een ideale temperatuu­r bewaard. Dat zorgt ervoor dat de conditie van de foto’s goed blijft.”

Dat er bij de Antwerpena­ar veel interesse is voor oude foto’s verrast Marie Juliette Marinus niet. “Het zijn tijdsdocum­enten die niet

Een beeld van de oude redactielo­kalen en drukkerij van Gazet van Antwerpen in de Nationales­traat. Ook van daaruit vertrokken dagelijks fotografen om beelden te maken.

“Er zijn momenteel 295.037 foto’s gedigitali­seerd en 141.380 beschreven. Dan hebben we het enkel over de foto’s die op papier zijn afgedrukt.”

alleen een beeld geven van het verleden. De foto’s vertellen vaak ook een gemeenscha­ppelijk verhaal van evenemente­n of plekken, die mensen met elkaar gedeeld hebben. Een oude foto is meer dan louter nostalgie.”

https://felixarchi­ef.antwerpen.be

 ?? VAN PAESSCHEN ??
VAN PAESSCHEN
 ?? ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium