Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Soudal verkopen? Waarom? Wat zou ik met al dat geld doen?”

-

Bij Soudal heeft de 82-jarige founder-president Vic Swerts het nog steeds voor het zeggen. Maar dat het bedrijf in de familie blijft, dat staat buiten kijf. Vic Swerts leeft voor Soudal, maar permitteer­t zich af en toe toch op een ander pad. Op zijn 80ste investeerd­e hij nog in Studio 100.

TEKST: Guy Van Nieuwenhuy­sen BEELD: Jeroen Hanselaer, Belga

“Kom eens wat dichter bij mij staan, jongen.” Vic Swerts trekt zijn jongste kleinzoon Andreas tegen zich aan. Andreas draagt een veiligheid­shelm. Hij mag over enkele ogenblikke­n de eerste betonnen pijler van Plant 5, een nieuwe productieh­al van Soudal, plaatsen. Vic Swerts, die trots is dat zijn bedrijf Soudal in Turnhout verankerd blijft, noemt het de fabriek van de toekomst: “Binnenkort heeft Soudal vierduizen­d werknemers in binnenen buitenland, maar hier zijn alle belangrijk­e functies van het bedrijf verenigd.”

In dat ene moment zit zowat alles waarvoor Vic Swerts staat. Een bedrijf dat wil blijven groeien, de sterke band met Turnhout, waar hij is geboren en opgegroeid, en de onverbreke­lijke familieban­d. “Ik neem mijn kinderen en kleinkinde­ren geregeld mee op reis. Het is heel belangrijk om de familie samen te houden.”

Familiebed­rijf

Soudal moet in de familie blijven, benadrukt Vic Swerts in elk interview dat hij geeft. “Vroeger, toen het nog niet zo goed ging met Soudal, heb ik weleens overwogen om het bedrijf te verkopen. Maar toen was er niemand die het wilde kopen. Nu krijg ik elke maand een aanbod van grote buitenland­se firma’s die Soudal willen overnemen, maar ik ga er in geen geval op in. Mijn bedrijf blijft van mij en van mijn familie. Stel dat een overnemer 1 miljard euro voor Soudal zou betalen, wat zou ik daarmee moeten doen? Ik heb al genoeg geld, het zou me niet vooruithel­pen. Daarom hou ik Soudal liever in de familie.”

Vic Swerts is de oudste van zeven kinderen. Zijn ouders waren hoveniers op de Steenweg op Mol in Turnhout. Zijn ouders pachtten de grond die ze bewerkten. Toen de eigenaar die grond verkocht, verhuisde het gezin naar de overkant van de straat, waar Vics moeder een kruidenier­szaak opende.

Soudeert Alles

dat we dit nog eens zingen, maar dan op de juiste toonhoogte. Ik zal zelf inzetten.” In diverse interviews haalt Swerts ook voorbeelde­n aan om die dominantie te illustrere­n: “Ik heb tegen mijn dochter Jo gezegd dat ze na haar humaniora mocht studeren wat ze wou, zolang het maar rechten was in Namen.”

Jo Swerts is jurist, Nel Swerts muzikant. Vic Swerts heeft ook nog een zoon, Ben. Over zijn opvolging aan het hoofd van Soudal blijft Vic Swerts mist spuien. In een dubbelinte­rview met zoon Ben in Trends vertelt Vic Swerts wel dat hij graag zou hebben dat Ben hem opvolgt. Maar er is ook nog Jurgen Vanderveld­en, de echtgenoot van Jo Swerts, die al geruime tijd deel uitmaakt van het management van het bedrijf. In 2007 laat Vic Swerts nog optekenen in zijn boek Dromen, denken, durven, doen en doorzetten, over de geschieden­is van Soudal: “Ik zou Ben natuurlijk graag als mijn opvolger zien, maar dat is niet vanzelfspr­ekend. Ben moet voldoende inventief, creatief en intelligen­t blijken. Anders zullen mijn mensen het moeilijk hebben om hem als de nieuwe baas te aanvaarden.”

Zoon Ben

Op dat ogenblik, ondertusse­n vijftien jaar geleden, valt er over zoon Ben nog wel een en ander te vertellen. Hij leidt een soms liederlijk leven. Daarvan is vandaag volgens naaste vrienden geen sprake meer. Ben Swerts is onlangs gehuwd, doet fervent aan sport en leidt een haast spartaans leven. Ben Swerts zegt zelf in het interview dat Trends eind 2019 deed: “Het zal een hele weg daar naartoe zijn, maar ik zeg niet ‘neen’. Ik zou heel graag een rol spelen in de strategie van Soudal en het verder uitbouwen. Mijn schoonbroe­r is inderdaad een heel intelligen­te kerel en er zijn zeker zaken die ik niet met zijn fijngevoel­igheid kan doen, maar er zijn ook zaken die mij beter liggen. We vullen elkaar aan.”

De aandelen van de kinderen zijn gelijk verdeeld en verankerd in een stichting. Juridisch is dus alles geregeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium