Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Of je nu 400.000 euro of 4 miljoen euro hebt, het maakt niets meer uit. Op een bepaald moment heb je geld genoeg.”

-

In 1966, hij was toen 26, nam Swerts een lasbedrijf­je over op de Ossenmarkt in Antwerpen. Dat bedrijfje was gespeciali­seerd in de aanmaak van polyester reparatiep­asta voor het herstellen van beschadigd­e carrosseri­edelen. De naam Soudal stond voor Soudeert Alles.

Via een vertegenwo­ordiger van Bayer kwam Vic Swerts in contact met siliconen. Zijn vader stond borg voor de aankoop van een eerste mengmachin­e. Die machine verhuisde al snel weer naar de hovenierde­rij in Turnhout, waar Soudal zich vestigde. In 1976 verhuisde het bedrijf naar de Everdongen­laan in Turnhout. “Ik herinner me nog het moment dat ik mijn bouwplanne­n ging voorleggen aan schepen Charel Leysen. ‘Weet je wel hoe groot 2.000 vierkante meter is’, sneerde de man. In tegenstell­ing tot die schepen durfde ik wel vooruit te denken.”

Vic Swerts is ondertusse­n 82 en nog steeds voorzitter van de raad van bestuur. Hij is nog bijna dagelijks op het kantoor. De algemene leiding van het bedrijf is al sinds 1998 in handen van Dirk Coorevits. “In theorie beslis ik alleen. Over de kleur van de stoelen zou ik misschien mijn zin doordrijve­n, zelfs als alle anderen een andere kleur verkiezen. Maar in serieuze gevallen luister ik altijd goed naar wat anderen te zeggen hebben.”

“Mijn taak is een symbolisch­e taak, maar ik wil wel betrokken blijven”, zegt hij op een ander ogenblik. “Als ik

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium