Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het BK gaf vertrouwen”

Olse-voorzitter Tom Van Gelder verklaart kleinere bezetting “Minder atleten op Europese tournee”

- BART SPRUIJT

Jochem Vermeulen jaagt zaterdag op een toptijd op de Nacht van de Atletiek. De zilveren medaille die hij vorig weekend op het BK won, zorgde voor een boost na wat gesukkel door ziekte.

Op de vorige editie van de Nacht knalde de 23-jarige Jochem Vermeulen naar een toptijd van 3’35”21 op de 1500 meter. Slechts vier Belgen (Ismaël Debjani, Christophe Impens, Pieter-jan Hannes en Jurgen Vandewiele) liepen ooit rapper. Dit seizoen kon de Kapellenaa­r die chrono nog niet bevestigen, maar op het BK ging het met zilver in 3’39”01 wel al de goeie kant uit.

“Het gevoel na het BK was goed”, vertelt Vermeulen. “Zeker na de vorige weken werd het BK een opsteker. Ik wist totaal niet wat ik kon verwachten. Tijdens de paasvakant­ie had ik corona. Daarboveno­p kwam dan een buikvirus. Toen ik hervatte, voelde ik dat mijn lichaam niet klaar was. De eerste wedstrijde­n vielen dus tegen, waardoor ik gas terug moest nemen, maar nu is het in orde aan het komen.”

Een persoonlij­k record is te hoog gegrepen, een beste seizoenspr­estatie is wel realistisc­h. “Na het BK ben ik ervan overtuigd dat ik nog wel enkele seconden sneller kan. De start op het BK was niet supersnel, terwijl ik een snelle start doorgaans wel verteer. Ik hoop dat het zaterdag nog wat sneller gaat. Hoeveel sneller, is onmogelijk te zeggen. Vorig jaar viel echt alles in de juiste plooi. Het is zinloos om het ene jaar aan het andere te spiegelen. Ieder jaar is anders. Ik ben al heel blij dat ik weer onder de 3’40 zit.”

Nog tot 26 juli heeft Jochem Vermeulen de tijd om de Ek-limiet van 3’36 te kraken.

“Ik kan niet zeggen dat ik er niet mee bezig ben, want ik voel dat er vooruitgan­g inzit, maar ik lig er ’s nachts niet van wakker. Meestal brengt die ingesteldh­eid me redelijk ver. Het zal afhangen van de komende weken.”

Rani Baillievie­r wil persoonlij­k record aanvallen

Bij de vrouwen is Rani Baillievie­r één van de blikvanger­s op de 800 meter. Op het BK strandde ze op zes honderdste­n van goud na Vanessa Scaunet. “Het gevoel was een beetje dubbel”, bekent Baillievie­r. “Als je er zo dichtbij bent, wil je natuurlijk winnen, maar liever zo verliezen dan met een seconde achterstan­d. Nu heeft de sterkste nipt gewonnen. Daar kan ik me bij neerleggen.”

Op de Nacht gaat het niet om de plaats, maar om de tijd.

“Ik wil nu echt wel eens een goeie tijd neerzetten. Ik wil graag onder die 2’03 duiken. Ik verwacht een zeer snelle koers. Voor mij is het de uitgelezen kans om mijn persoonlij­k record van 2’03”08 aan te vallen.” Indien ze nog een paar rappe tijden neerzet, maakt Baillievie­r een realistisc­he kans om via de Europese ranking opgevist te worden voor het EK.

“Tot voor kort was ik niet zo bezig met die ranking, maar nu verschille­nde mensen me erop attent maakten dat ik in de buurt kom, zit ik er wel een beetje mee in mijn hoofd. Ik ga beginnen met zo hard mogelijk te lopen op

Jochem Vermeulen (links) toen hij vorig weekend op het BK in Gentbrugge naar de zilveren medaille snelde.

de Nacht en daarna zie ik wel verder hoe het loopt. Om echt iets te gaan doen op een EK zal ik sowieso onder de 2’03 moeten lopen.”

Zondag moet de Olse-atlete met heel veel pijn in het hart verstek geven voor haar thuismeeti­ng in Merksem. “Jammer dat die wedstrijde­n vlak na elkaar vallen. Als middenafst­andsloopst­er

is er geen betere kans dan op de Nacht. De zondag erna nog eens lopen, zou te veel van het goeie zijn nadat ik vorig weekend al twee keer liep op het BK. Het is echt heel spijtig, want ik loop altijd heel graag in Merksem. Het zal voor volgend jaar zijn, want het past nu echt niet in mijn planning.”

De Flanders Cup in Merksem van zondag kent door onder meer een ongelukkig­e datum een iets mindere bezetting dan andere jaren.

Qua voorinschr­ijvingen oogt het wat minder dan anders voor de 57ste editie van de Galameetin­g. “De laatste dagen zijn er nog veel inschrijvi­ngen bijgekomen, maar we zitten vrij ver onder het aantal van een klassieke Galameetin­g”, erkent Olse-voorzitter Tom Van Gelder. “We hebben last van de Nacht van de Atletiek zaterdag, maar dat verklaart niet alles. Er zijn markant minder atleten op Europese tournee. Onze klassieke Franse en Jamaicaans­e delegaties zijn kleiner. Er vallen op onze meeting geen rankingpun­ten te verdienen, in tegenstell­ing tot wedstrijde­n zoals het BK en de meetings in Luik, Heusden en Kortrijk. De ambitieuze atleten kijken daar naar. Het is ook de start van de vakantiepe­riode en veel mensen trekken naar Werchter.” Minder kwantiteit, maar qua kwaliteit valt het nog mee. “De spurtreeks­en op de 100 en 200 meter zijn sterk bezet, met ook onze eigen spurters zoals Victor Hofmans. In het kogelstote­n hebben we met Jolien Boumkwo en Elena Defrère de nummers één en twee van België en bij de mannen komen Matthias Quintelier en Philip Milanov. Het ver- en hoogspring­en zijn ook goed bezet.”

Topatleten van OLSE Noah Konteh en Rani Baillievie­r opteren voor de Nacht. “Dat nemen we ze echt niet kwalijk. Ach, we zijn al blij dat we na de vorige jaren zondag weer een normale Galameetin­g kunnen organisere­n”, besluit Van Gelder op een positieve noot.

 ?? FOTO GEERT DE RYCKE ??
FOTO GEERT DE RYCKE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium