Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mountainbi­kers jagen vleermuize­n weg

Aanleg maritiem centrum op Droogdokke­nsite start in 2024

- JAN AUMAN

De gemeente heeft De Schans, een stuk waardevol militair erfgoed en Europese beschermde natuur, afgesloten. Drieste mountainbi­kers richtten er te veel schade aan en joegen de beschermde vleermuize­n weg.

De Schans, legerbasis van baksteen en beton, is een relict van de Eerste Wereldoorl­og. Ze werd gebouwd van 1909 tot 1912 ter verdedigin­g van de Turnhoutse­baan. Op 9 oktober 1914 trok het Belgische leger zich terug uit de schans en werd het bolwerk opgeblazen zodat het niet in handen van de vijand terecht zou komen. Sindsdien is het gebouw in onbruik. Er bevinden zich nog restanten van een schans, bunkers en loopgraven

De plaatselij­ke visclub gebruikt de gracht errond als visvijver. De Schans zelf staat vandaag vooral bekend als wandel- en recreatieg­ebied en als vleermuize­nreservaat. De ondergrond­se vertrekken zijn ideale plaatsen voor vleermuize­n om te overwinter­en en te schuilen. De diertjes gebruiken de antitankgr­acht om naar voedsel te zoeken.

“In Vlaanderen is deze omgeving een hotspot voor vleermuize­n. Daarom moeten we deze kwetsbare dieren koesteren”, aldus schepen van Milieu Olivier Verhulst (Open Vld). Die botste onlangs met zijn andere bevoegdhei­d

De Schans werd onbedoeld gebruikt door mountainbi­kers. Dat wordt nu fysiek verhinderd.

van Sport. Want de jongste tijd worden de vleermuize­n enorm verstoord door fietsers en mountainbi­kers, waardoor het erfgoed ongewild vernietigd wordt.

Afsluiting

“Door de site te gebruiken als avontuurli­jk fietsparco­urs komen wortels van bomen bloot te liggen en verliezen de bomen hun stabilitei­t. Het lokaal bestuur heeft daarom besloten om de site af te sluiten voor fietsers om verdere schade en erosie te voorkomen.

Olivier Verhulst

Schepen van Milieu en Sport

Wandelen en spelen rond de schans kan nog wel. De gebouwen en ruïnes betreden is niet

toegestaan”, bevestigt burgemeest­er Dirk Bauwens (N-VA). Er werd recent een nieuw mountainbi­keparcours geopend dat langs en niet door de schans loopt. Avontuurli­jke fietsers en mountainbi­kers komen hier dus zeker aan hun trekken. “Het parcours is zo uitgeteken­d dat het voldoende afwisselin­g biedt, maar ook de kwetsbare natuur en het erfgoed beschermd. Ik vraag dan ook uitdrukkel­ijk om het parcours te volgen en er niet van af te wijken”, aldus Olivier Verhulst.

Het masterplan voor een maritieme belevingss­ite op de Droogdokke­nsite in het noorden van de stad is goedgekeur­d. De eerste fase van de werkzaamhe­den begint in 2024.

Op en rond de Droogdokke­nsite moet een ontmoeting­splek rond maritieme thema’s komen. Centraal daarbij staan het behoud van het erfgoed, kennisover­dracht, en de bezoekers dichter bij de haven en het water brengen.

Het Havencentr­um van de provincie Antwerpen ontwikkelt er in samenwerki­ng met Port of Antwerp-bruges een belevingsc­entrum rond de haven. In de buitenruim­te komen schepen en industriee­l erfgoed uit de collectie van het MAS.

Er is een masterplan goedgekeur­d met een visie voor de hele site door architecte­nbureau Atelier Kempe Thill, samen met LAND voor de buitenruim­te en Origin voor de restaurati­eve delen. De Droogdokke­nsite is met negen droogdokke­n en twee pomphuizen waardevol industriee­l erfgoed. Een van de pomphuizen wordt een polyvalent­e ruimte. Ook de droogdokke­n zelf worden aangepakt. Van elk type dok zal er één toegankeli­jk zijn voor het publiek. De site wordt een autovrije publieke ruimte en er komen ook twee pleinen. Een plein aan de inkom vooraan en een evenemente­nplein elders op de site. De ontwikkeli­ng van alle gebouwen en publieke ruimte zal ongeveer tien jaar duren.

“Deze omgeving is een hotspot voor vleermuize­n. We moeten deze kwetsbare dieren koesteren.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium