Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aannemer creëert ‘ijsvlakte’ onder restaurant Het Pomphuis

- JOHAN VAN BAELEN

Een jaar voor de tijdelijke verhuizing viert restaurant Het Pomphuis deze zomer zijn twintigste verjaardag. Volgend jaar ondergaat het historisch­e gebouw enkele hoogtechno­logische bouwkundig­e ingrepen, terwijl ernaast de Oosterweel­tunnel wordt gegraven.

Vanaf het ontstaan in 1920 lag Het Pomphuis op een strategisc­he plaats in de haven. Daar pompten de goed bewaarde installati­es droogdok n° 7, naast Het Pomphuis, in twee uur leeg. Zo konden oceaanstom­ers snel in onderhoud gaan. De Belgenland van de Red Star Line was een vaste klant na zijn reizen naar New York. Eind vorige eeuw gingen stemmen op om Het Pomphuis af te breken. Het droogdok ernaast was al gesneuveld voor de verbreding van het Albertkana­al.

Gelukkig besloot het havenbedri­jf het gebouw te bewaren en te klasseren. Na een grondige renovatie werd Het Pomphuis in mei

2002 een restaurant. Twee jaar later namen Sabine en Gunther Dieltjens Het Pomphuis over. “De Ark, de omgebouwde duwbak die naast de parking in het Albertdok ligt, is een overblijfs­el van Antwerpen

’93, toen de stad Europese hoofdstad was”, herinnert Gunther zich. “bob van Reeth had er een theatersch­ip van gemaakt. Na omzwerving­en werd De Ark van de sloop gered en belandde hij naast Het Pomphuis als evenemente­nlocatie. Vijftien jaar geleden hebben wij hem gekocht en aangepast aan de noden van deze tijd.”

Raad van State

Ook Het Pomphuis werd deels gerenoveer­d, zoals een nieuwe verlichtin­g en in 2007 een moderne inductieke­uken. “In die periode hebben we ook chef-kok Christophe De Koninckx aangetrokk­en. Hij gaf de mooie keuken een hedendaags­e

Gunther Dieltjens

Het Pomphuis toets.” Maar die nieuwe keuken was geen vrijgeleid­e voor een onbekommer­d bestaan. Volgens de plannen van de Oosterweel­verbinding zou de Lange Wapperbrug, die het Noordkaste­el met het Sportpalei­s zou verbinden, rakelings langs Het Pomphuis lopen. Gedaan dus met gezellig tafelen op het terras. “Als enige particulie­r stapte ik naar de Raad van

State, in de hoop mijn zaak te redden. De burgerbewe­ging deed hetzelfde, maar keerde zich tegen het hele project”, legt Gunther Dieltjens uit. “Ik kreeg gelijk van de auditeur omdat de alternatie­ven niet waren onderzocht. De Raad van State volgde niet. Maar het referendum stemde de Lange Wapper alsnog weg.”

Grond wordt bevroren

Dat was 2009, maar op oudjaar

2021 zat er alweer een gedwongen verhuizing aan te komen. “Eind

2023 moeten we inderdaad uit Het Pomphuis, vermoedeli­jk tot

2028”, beaamt Gunther Dieltjens. “De kade naast Het Pomphuis en De Ark en verderop tot aan het Straatsbur­gdok wordt deel van de werf van de Oosterweel­verbinding. Ze gaan een groot deel van het Albertkana­al afdammen en drooglegge­n. In die droge sleuf bouwen ze dan de nieuwe Oosterweel­tunnel. De werfzone komt tot tegen Het Pomphuis en tegen ons terras”, klinkt het. Natuurlijk moeten de aannemers zorg dragen voor Het Pomphuis. “Dat mag tijdens de werken niet in de bouwput zakken of zo. Daarom gaan ze de grond onder Het Pomphuis bevriezen, zodat de structuur intact blijft, terwijl ze ernaast de bouwput voor de tunnel graven.”

Een alternatie­ve tijdelijke locatie voor Het Pomphuis is nog niet gevonden. Tenminste, ze is nog niet bekend. “Daar verneem je pas iets over als het laatste detail is geregeld”, zegt Gunther. “Wat wel vaststaat, is dat we nadien terugkeren naar Het Pomphuis.”

Bestemming ver-van-de-stad

Dat is opvallend, omdat ooit vragen werden gesteld bij zo’n bestemming ver-van-de-stad. “Klopt, maar van in het begin was Het Pomphuis een schot in de roos. Dat heeft te maken met het iconische gebouw zelf, de eigen parking, het terras en natuurlijk een degelijke keuken. We liggen ook aan de drukke weg, niet aan het eind van een bospaadje of zo”, besluit Gunther.

“Ze gaan de grond onder Het Pomphuis bevriezen, zodat het gebouw niet in de bouwput zakt terwijl ze er een tunnel graven.”

 ?? FOTO RR ?? Al sinds zijn ontstaan lag Het Pomphuis in de haven.
FOTO RR Al sinds zijn ontstaan lag Het Pomphuis in de haven.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Gunther Dieltjens en zijn zoon Thibaut.
FOTO JORIS HERREGODS Gunther Dieltjens en zijn zoon Thibaut.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium