Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Winkelkar 6,5% duurder in halfjaar tijd

Huismerken steeds interessan­ter

- SYLVIA MARIËN

Zoals voorspeld wordt onze winkelkar stelselmat­ig duurder. Voor de vierde keer sinds het einde van vorig jaar vulden wij onze winkelkar met exact dezelfde producten in dezelfde supermarkt. En het is de eerste keer dat onze rekening een duidelijke sprong heeft gemaakt. Waar we zes maanden terug nog 101 euro betaalde, is dat 107,74 euro geworden. Dat is een toename met ruim 6,5%. De hogere kosten voor grondstoff­en, energie, transport en verpakking sijpelen door naar de consument. Wat ook opvalt is dat er een huismerken­offensief gaande is: er wordt volop reclame gemaakt voor merken van eigen huis. Zo proberen warenhuisk­etens het verschil te maken en een alternatie­f te bieden voor de duurdere A-merken die je overal vindt.

Het is de vierde keer dat ik eenzelfde kar producten vul in dezelfde supermarkt en het is de eerste keer dat mijn rekening een duidelijke sprong heeft gemaakt. Waar ik eind 2021 nog 101 euro betaalde, is dat 107,74 euro geworden. Dat is een toename met ruim 6,5%. Ik heb dit keer wel in een totaal vernieuwde winkel mijn boodschapp­en kunnen doen, lichter, luchtiger, waar mij opviel hoe het huismerk mijn aandacht probeerde te trekken. Vlak boven mijn Bostobuilt­jes, stond de Basmati van Carrefour in promo (wat kennelijk werkte, want hij was op). En boven mijn duurdere Lay’s lagen de paprikachi­ps van Carrefour, ook 120 gram, dik de helft goedkoper. Er is een huismerken­offensief gaande.

Het was mij ontgaan dat Carrefour Market Pulhof in Berchem een week dicht was geweest voor verbouwing­swerken en dus ben ik blij verrast wanneer ik op 27 juni een nieuwe supermarkt betreed. Ik heb het er nooit aangenaam winkelen gevonden: te veel waren op elkaar, te weinig manoeuvree­rruimte, lelijk tl-licht, koud door de open koelkasten en onlogisch ingedeeld. Dus wat een verademing nu. De verlichtin­g is nieuw, de winkel lijkt veel properder en groter, de koeling heeft glazen deuren en er staat duidelijk aangegeven waar wat te vinden is. De indeling is ook intuïtieve­r. Ja sorry, ik vind dat fijn, dat iets van moetens zoals boodschapp­en doen toch een soort uitstapje is. Het helpt als supermarkt­en hun best daarvoor doen.

In de buurt zijn er recent twee gloednieuw­e warenhuize­n bij gekomen, Colruyt en Albert Heijn. Is het de hete adem van die twee prijsbreke­rs die Carrefour de aanzet gaf te vernieuwen, vraag ik aan Ariane Goossens, de woordvoers­ter van Carrefour. “Nee”, zegt zij. “De remodeling was al langer gepland, gezien de vetusteit van de winkel en de wil van de groep om te werken aan het verlagen van de Co2-uitstoot.” Ik moest even opzoeken wat vetusteit betekent, geef ik toe, en nu weet ik dat het slijtage is. De geupdatete winkel is er nu één naar het nieuwste “marketconc­ept”, zegt Goossens.

“Onze oude koelcentra­les zijn vervangen door nieuwe Co2-centrales”, geeft ze nog mee. Co2koeling schijnt vandaag het van het te zijn voor winkels, leert het internet. Volgens Frigomil, een Belgisch bedrijf in winkelinri­chting en koeling, is koeling met

CO2 “goed voor het milieu en nog beter voor uw portefeuil­le”. “Naast de mogelijkhe­id om milieusubs­idies te krijgen voor hun Co2-koelsystee­m”, schrijft Frigomil, “zijn onze klanten vooral gecharmeer­d door het feit dat er op CO2 geen milieuwetg­eving geldt en dat blijft zo in de toekomst.” De “winkelier van morgen” weet dus wat te kiezen.

Ooghoogte

Enfin, mijn winkelkar, die is nog dezelfde gebleven, in vorm en inhoud. Opnieuw haal ik mijn 29 producten bijeen om ze in prijs te gaan vergelijke­n.

Wat valt mij tijdens mijn ronde door de nieuwe winkel fel op? Prominent, op ooghoogte, bieden de huismerken van Carrefour een alternatie­f voor de A-merken. Zo staan in het schap boven mijn Bostorijst (2,35 euro) bijvoorbee­ld de Basmatikoo­kbuiltjes van Carrefour zelf, in promo, voor

1,09 euro. Correctie: ze staan er niet, want ze zijn allemaal op. De tactiek heeft gewerkt, denk ik. Ook bij de paprikachi­ps van Lay’s

(1,29 euro) liggen de even grote zakken van het Carrefourm­erk een schap hoger en tegen de milde prijs van 0,55 euro. Bij de chips heb ik nog mijn twijfels en denk ik terug aan de Piratochip­s van de Aldi vroeger, als ‘concurrent’ – niet! – voor echte chips. Bij de rijst zou ik makkelijke­r durven te gaan voor het huismerk, want witte rijst is witte rijst, toch?

Dat die huisproduc­ten aan een merkelijk offensief bezig zijn, blijkt te kloppen. Nieuw is het niet, zegt Ariane Goossens: “De plaatsing van Carrefourp­roducten op ooghoogte binnen de productfam­ilies is twee jaar geleden al begonnen, vlak voor corona. Sindsdien wordt het gamma voortduren­d uitgebreid, met nutrien ecolabels. Dat was een strategisc­he beslissing van onze nieuwe global CEO toen (Alexandre Bompard, red.) en heeft niets te maken met de huidige prijsstijg­ingen.”

Macht

Maar de tendens die al een paar jaar geleden werd ingezet, wordt nu eens zo relevant. Er wordt vandaag volop reclame gemaakt voor huismerken van supermarkt­en, niet alleen die van Carrefour. “De uitbreidin­g van het gamma huismerken was en is voor de supermarkt­ketens een manier om een stukje terug te pakken van de macht van de leverancie­rs”, legt professor Nathalie Dens uit, van het departemen­t marketing van de Universite­it Antwerpen. “Kijk, de frietjes van Mccain vind je overal, maar met een huismerk kan een supermarkt zich onderschei­den. Als de consument tevreden is over prijs-kwaliteit van het huismerk, kan het een reden zijn om voor die supermarkt te kiezen.”

“In de context van vandaag zijn de huismerken, die we vroeger de witte producten noemden en die je ergens onderaan op het schap moest gaan zoeken, inderdaad extra relevant geworden. Colruyt profiteert daar bijvoorbee­ld twee keer van, met het goedkoopst­e Everydayga­mma, en met Boni, voor de mensen die juist niet het goedkoopst­e product willen kiezen. Dat is slim gezien”, zegt Dens. “Je ziet dat het aanbod van de huismerken bij alle ketens sterk is uitgebreid en dat er wordt ingezet op nutri- en ecoscore.” Die context van vandaag is er een van stijgende levensduur­te – dat weten we onderhand wel. “We zien vandaag een samenloop van factoren, waardoor we nu echt de effecten beginnen op te merken”, legt Dens nog eens uit. “De grondstofp­rijzen stijgen, er is schaarste doordat de productie in China door corona heeft stilgelege­n, de Suezblokka­de heeft ook een enorme impact gehad en nu dan de oorlog in Oekraïne. De prijzen in de supermarkt zijn eigenlijk een uitvergrot­ing van de waardekete­n, want men moet op elk moment voorspelle­n wat de markt gaat doen om tot een prijs te komen. Dat we in België veel concurrent­ie onder supermarkt­en hebben, komt ons alleszins ten goede.”

Zuivelprij­s

Aan de kassa blijkt inderdaad dat mijn kasticket voor het eerst een duidelijke sprong maakt, vooral omdat ik erboven op zit. Ik vergelijk bewust in functie van dit artikel, maar ik denk niet dat ik het door zou hebben in het gewone leven.

“De meeste mensen merken kleine prijsschom­melingen niet op, wel zij die altijd heel prijsbewus­t kopen”, zegt Dens. “Als verschille­nde fabrikante­n tegelijk hun prijzen verhogen, zoals nu aan het gebeuren is, dan kan het wel gaan opvallen. En dan zullen er mensen zijn die hun

Sylvia Mariën

Auteur

“Ook de prijzen van de huismerken kunnen stijgen. Ik merk het aan mijn Carrefourm­elk, meer dan 1 euro duurder dan vorige keer.”

Nathalie Dens

Professor marketing aan Universite­it Antwerpen

“Met een huismerk kan een supermarkt zich onderschei­den. Als de consument tevreden is over prijs-kwaliteit, kan het een reden zijn om voor die supermarkt te kiezen.”

gedrag aanpassen. Let op: niet zo gauw met boodschapp­en zelf, omdat die bedragen niet enorm zijn. We hebben in België ook een grote middenklas­se die op dit moment wellicht – nog? – geen groot verschil voelt en prijsstijg­ingen aanvaardt. Van supermarkt wisselen, gebeurt ook niet zo heel snel. Oké, je weet dat Colruyt de goedkoopst­e is, maar misschien ligt die winkelerva­ring je helemaal niet, of is er geen Colruyt dicht bij huis. Wat die mensen misschien wel zullen doen, is een extra vakantie schrappen, voor Airbnb kiezen in plaats van voor een hotel, de aankoop van een nieuwe auto uitstellen. Mensen die al een krap winkelbudg­et hadden, dat zijn degenen die nu het verschil op een winkelkar echt voelen.”

Met zijn strategie rond huismerken heeft Carrefour aandacht voor “de onder druk staande koopkracht van onze klanten”, zei de woordvoers­ter mij nog. Maar voor de duidelijkh­eid: ook de prijzen van de huismerken kunnen stijgen. Ik merk het aan mijn Carrefourm­elk, meer dan 1 euro duurder dan vorige keer. Mijn smeerkaas is ook een pak duurder geworden – stijgende zuivelprij­zen in het algemeen zijn een ding. Boeren krijgen momenteel historisch hoge prijzen voor hun melk, nu meer dan 50 cent per liter, ruim 40% meer dan vorig jaar, omdat veevoeder en energie zoveel duurder zijn geworden.

Ethiek

Maar roepen we dat ook niet allang, dat boeren beter vergoed moesten worden voor hun melk? Zoals nu ook over vlees wordt getoeterd dat het duurder moet voor de consument? “Ja, als burger kunnen we principes hebben, maar als koper is het soms een ander verhaal”, zegt professor Dens. “Het ethische van voeding krijgt de jongste vijf jaar meer aandacht, en als een product goed in de markt wordt gezet, zijn er ook wel mensen die meer willen betalen voor iets dat zich met een bepaalde waarde verbindt. Kijk naar Tony’s Chocolonel­y, wat duurdere chocolade die staat voor een slaafvrije cacaohande­l. Het merk is begonnen als underdog en nu heel succesvol.” Verwacht wordt dat de voedselpri­jzen nog verder zullen stijgen, omdat nog niet alles aan de consument doorgereke­nd is. Nathalie Dens waagt zich niet graag aan voorspelli­ngen. “Het zal er wat van afhangen hoe hard consumente­n op de rem gaan staan.” Maar dat de supermarkt­en het niet makkelijk zullen krijgen, lijkt duidelijk. “De ketens die erbij komen zijn allemaal prijsvecht­ers, denk aan de Russische warenhuisk­eten Mere en het Nederlands­e Jumbo. Zeker Colruyt zal het daarbij moeilijk krijgen. Er zijn wel alternatie­ve strategieë­n die je bij producente­n ziet opduiken. De prijs niet opslaan, maar de verpakking wel verkleinen, bijvoorbee­ld. Of gerichte promoties, zoals bij Delhaize, afhankelij­k van de klantenkaa­rt. Als je niet iedereen korting moet geven, is dat efficiënte­r.”

 ?? ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? ??
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium