Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Primeur: De Lijn mag zelf beslissen over ticketprij­zen

Vlaamse regering geeft meer ritten aan privé en onderaanne­mers

- TIMMIE VAN DIEPEN

De Lijn mag voor het eerst zelf haar ticketprij­zen gaan bepalen. Tegelijk krijgen privépartn­ers een grotere rol. Dat staat in de nieuwe beheersove­reenkomst met de Vlaamse regering.

“De focus ligt op de tevredenhe­id van de klanten”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

Het was al een tijdje uitkijken naar de nieuwe beheersove­reenkomst van De Lijn. Daarin worden afspraken rond reizigers, kwaliteit en prijzen vastgelegd. De vorige beheersove­reenkomst was al sinds eind 2020 verlopen. Het nieuwe akkoord loopt nu van

2023 tot 2027 en betekent een kleine revolutie in het Vlaamse openbaar vervoer. De Lijn krijgt veel meer autonomie. Zo mag de vervoersma­atschappij niet alleen haar aanbod flexibeler invullen, maar ook zelf de ticketprij­zen voor trams en bussen bepalen. Tot nu toe moest elke tariefwijz­iging worden voorgelegd aan de Vlaamse regering.

De Lijn vroeg al langer om die grotere vrijheid. De overheid eist al langer dat het vervoersbe­drijf meer eigen inkomsten genereert. De kostendekk­ingsgraad is anno

2021 toegenomen tot 27,55%, maar dat cijfer moet nog verder omhoog. Een concreet doel is er niet. “Deze nieuwe beheersove­reenkomst zal bepalend zijn voor de toekomst”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). “De focus ligt op de tevredenhe­id van de klanten. Alleen door daarop in te zetten kan De Lijn reizigers winnen.”

Stiefmoede­r

Ook bij De Lijn zelf zijn ze zich daarvan bewust. “Voorspelba­arheid is cruciaal”, zegt woordvoers­ter Anneliese Meynaerts. “Onze bussen en trams moeten stipter en betrouwbaa­rder worden.” Minister Peeters: “We moeten als Vlaamse overheid niet als stiefmoede­r optreden. De Lijn zal sneller nieuwe producten op de markt kunnen brengen en zo inspelen op nieuwe behoeftes. Dat alles gebeurt wel binnen bepaalde grenzen. Zomaar alle prijzen verdubbele­n om de kostendekk­ingsgraad op te trekken, kan natuurlijk niet.” De vervoersma­atschappij liet eerder al weten dat ze er bijvoorbee­ld aan denkt om de tickets in de spits duurder te maken en in de daluren goedkoper.

Die grotere vrijheid komt wel met een prijs. De Lijn zal de komende jaren zelf minder ritten mogen rijden, terwijl het aandeel van de privébedri­jven of pachters toeneemt van 29,3% van de totale contractwa­arde tot 33%. Het is niet de regering, maar De Lijn zelf die op die grotere rol voor de privésecto­r aandrong. In ruil bergt de regering haar plannen op om in een van de vervoersre­gio’s in

2023 een proefproje­ct te starten rond privatiser­ing. Het gevolg van die verschuivi­ng is dat chauffeurs van De Lijn die vertrekken of met pensioen gaan, niet per definitie worden vervangen.

De Lijn krijgt wel een nieuwe rol toebedeeld: die van ‘beheerder van het vervoerssy­steem’. “De Lijn wordt de spelverdel­er van het bus- en tramvervoe­r in Vlaanderen”, zegt Meynaerts. En dan is er nog de vergroenin­g. De ambitie van de Vlaamse regering blijft om tegen 2025 emissievri­j te rijden in de stadskerne­n van de centrumste­den. “Tegen 2035 moet dat in heel Vlaanderen het geval zijn”, zegt minister Peeters. Of dat ook kan, blijft de vraag. De Vlaamse regering komt nu wel te hulp met een extra investerin­gsbudget van

120 miljoen euro per jaar. Maar er zijn nog andere noden. Vooral de traminfras­tructuur is er slecht aan toe door gebrekkig onderhoud, met name in Antwerpen en Gent.

Lydia Peeters

Vlaams minister van Mobiliteit

“Deze nieuwe beheersove­reenkomst zal bepalend zijn voor de toekomst. De focus ligt op de tevredenhe­id van de klanten. Alleen door daarop in te zetten kan De Lijn reizigers winnen.”

 ?? FOTO TIM DIRVEN ??
FOTO TIM DIRVEN
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium