Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nog snel een bikini scoren alvorens op reis te vertrekken”

Solden in Antwerpen zijn met koopzondag nu echt begonnen: aangename drukte op de Meir

- REBECCA VAN REMOORTERE

Op de eerste zondag van de maand, traditione­el in Antwerpen koopzondag, zijn de solden nu echt van start gegaan.

Het was het hele weekend druk op de Meir, maar het was er wel nog aangenaam winkelen zonder al te lange wachtrijen. Vooral vakantiega­ngers hadden nog een lijstje inkopen af te vinken alvorens op reis te vertrekken.

Wie niet op de wei van Rock Werchter zat, of voor de televisie voor de Tour, was het afgelopen weekend misschien wel aan het shoppen om te profiteren van de eerste zomerkorti­ngen. De eerste koopjesjag­ers tekenden al op tijd present om hun slag te slaan op de Meir. Nog niet de grote massa, maar het was toch al druk genoeg. Dat vinden ook de verkoopste­rs bij Cotton Club. “Het is al heel het weekend druk en we zijn heel blij met de omzet, maar het is nog geen echte overrompel­ing”, zeggen Lirie en Neda in koor.

“Af en toe is het iets hectischer in de winkel, maar zo gaat nu eenmaal in de solden.” Volgens Neda zijn het vooral mensen die op vakantie vertrekken die nog koopjes op de kop willen tikken. “De bikini’s en badpakken doen het heel goed. Die komen vakantiega­ngers nog snel kopen voor ze vertrekken. Voor de rest doet al de zomerkledi­j het goed. Het mooie weer doet er natuurlijk ook goed aan”, zegt de verkoopste­r.

Winkelen als uitstap

Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen gaan we, nu er geen coronamaat­regelen meer gelden, weer meer met het gezin of de familie samen winkelen en maken we er opnieuw echt een uitstap van. Dat is ook zo bij Jonathan (30), Yentl (33) en Matthieu (6) uit Lippelo. “We zijn hier met een vriend vandaag. Hij vertrekt binnenkort naar Ibiza en had nog wat kleren nodig voor die vakantie. We wisten eigenlijk niet dat de solden al begonnen waren. We kwamen vooral omdat het nog eens koopzondag is in Antwerpen en om nog eens te genieten van de stad”, zegt Yentl.

Het gezin heeft, zoals heel veel passanten op de Meir vooral zakken van de goedkope keten Primark bij. “Voor de kortingen moet je het daar niet echt doen. Of iets nu 2 euro of 2,30 euro kost, daarvoor ga ik het niet laten. Solden zijn voor mij pas echt een meer

Lirie en Neda waarde in de winter, als je een duurdere jas of goede schoenen moet hebben.”

Verkoopste­rs bij Cotton Club

“Het is al heel het weekend druk en we zijn heel blij met de omzet, maar het is nog geen echte overrompel­ing.”

Winkelen met de collega’s

Wie ook niet per se voor de solden kwamen, zijn collega’s Neil Pormento (37) en Roger Martinez (33), die werken bij Katoennati­e. Ze wachten op een bank op hun vier andere collega’s die nog in een winkel zijn. “We dachten dat het wel eens gezellig zou zijn om met de mannen van het werk te gaan winkelen, maar we wisten niet dat de solden al begonnen waren. Ik woon nog maar een paar maanden in België en ontdekte Primark een maand geleden. Daar is het zo goedkoop dat kortingen eigenlijk niet nodig zijn”, zegt Neil.

Een van hun vrienden kwam gisteren vanuit de Filipijnen aan in België. Hij krijgt vandaag meteen een vuurdoop op de Meir. “In de Filipijnen heb je niet heel veel echt grote winkels. Als je wilt gaan winkelen, kan dat ook alleen maar in winkelcent­ra en niet echt buiten. Ook het concept van solden is niet zo populair daar. Hier is het leuk winkelen, vinden we”, aldus Roger.

Niet overal solden

Er zijn ook meer en meer (vooral kleinere) ondernemer­s die er bewust voor kiezen om niet mee te doen aan de solden en de consumptie­drang die daarmee gepaard gaat. Bij Jacob’s Conceptsto­re, waar vier lokale ondernemer­s samen hun producten verkopen, zijn er geen koopjes te vinden. “Wij zijn allemaal kleinschal­ige ondernemin­gen onder één dak en hebben geen overproduc­tie of veel stock. Daarom is het ook niet interessan­t voor ons om onze producten heel goedkoop van de hand te doen”, zegt Usra Ouzayou (24) die geurkaarse­n verkoopt in de conceptsto­re.

“Ik heb als student bij Kruidvat gewerkt. Daar waren de solden enorm hectisch. Zo gaat dat in grote ketens. Zij moeten hun overstock kwijt en daar komt een enorme drukte op af. Ik vind het beter zo, in onze conceptsto­re. Wij kunnen profiteren van de grotere passage op de Meir door de solden, maar kunnen onze producten toch nog tegen correcte prijzen verkopen. Ideaal.”

 ?? ??
 ?? ?? Jonathan, Yentl en Matthieu uit Lippelo kwamen af op de koopjeszon­dag en wisten niet eens dat de solden al begonnen waren.
Jonathan, Yentl en Matthieu uit Lippelo kwamen af op de koopjeszon­dag en wisten niet eens dat de solden al begonnen waren.
 ?? ?? Usra Ouzayou van Jacob’s Conceptsto­re, waar vier lokale ondernemer­s samen hun producten verkopen. Geen solden hier.
Usra Ouzayou van Jacob’s Conceptsto­re, waar vier lokale ondernemer­s samen hun producten verkopen. Geen solden hier.
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Het was aangenaam druk op de Meir tijdens de eerste koopzondag van de zomersolde­n.
FOTO'S JORIS HERREGODS Het was aangenaam druk op de Meir tijdens de eerste koopzondag van de zomersolde­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium