Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maak van onze solden immateriee­l erfgoed”

Nico Volckeryck van NSZ:

- (rvre)

De solden zijn terug en kunnen nu zonder coronamaat­regelen weer zoals voordien beleefd worden. Dat lokt volgens Nico Volckeryck gezinnen en families weer naar de winkels. “Heel dat soldengebe­uren is uniek. Het zou mooi zijn als we daar immateriee­l erfgoed van kunnen maken.”

Zoals tijdens elke soldenperi­ode treden voor- en tegenstand­ers van de koopjes naar voren. Veel ketens zouden liever heel het jaar door kortingen mogen geven, andere vinden het dan weer interessan­t om twee maanden per jaar te focussen op kortingen. In ons land mag alleen onder de aankooppri­js verkocht worden tijdens de twee soldenmaan­den. Daar gelden strenge regels rond. “En dat principe is een uniek gegeven”, zegt Nico Volckeryck van het NSZ. “'We zijn in Europa zo goed als het enige land dat zo’n strikt afgelijnde soldenperi­ode heeft met duidelijke regels over koppelverk­oop en onder de aankooppri­js verkopen.”

“Binnen zeven jaar bestaan de solden honderd jaar bij ons. We onderschat­ten wat voor belangrijk­e en feestelijk­e periode dat is. Wij vragen dan ook om van die soldenperi­ode immateriee­l erfgoed te maken. We moeten trots zijn op de traditie van de solden en die mag zeker niet verloren gaan”, aldus Volckeryck. Zeker na de coronaperi­ode is het tijd om de solden opnieuw te ontdekken. “We zien nu, in tegenstell­ing tot vorig jaar, dat veel meer mensen weer fysiek komen winkelen. De e-verkoop doet het goed, maar de omzet in de winkels stijgt nog harder ten opzichte van vorig jaar. Mensen maken opnieuw een daguitstap van het soldenjage­n in de stad en doen dat het liefst met heel het gezin of met vrienden. Ze maken er weer bijna een feestelijk iets van.”

Concreet vragen de bonden of de directie bereid is – net zoals veel andere Europese luchtvaart­maatschapp­ijen – om deze zomer honderden vluchten te schrappen. “Andere oplossinge­n om de werkdruk te doen dalen, zijn voor ons ook goed”, aldus Roelants. “We beseffen dat het voor de mensen geen leuk vooruitzic­ht is dat hun vlucht op de helling staat. Maar de eerlijkhei­d gebiedt te zeggen dat er op korte termijn weinig andere oplossinge­n zijn: je kunt in onze sector om veiligheid­sredenen niet snel-snel extra piloten of cabinepers­oneel inhuren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium