Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eigen zaad gebruiken was vroeger óók onethisch”

Oud-gynaecoloo­g Harry Van der Pas (90) weerlegt beweringen van omstreden Geert V. uit Torhout

- MAAiKe floor (wer)

Volgens de West-Vlaamse gynaecoloo­g Geert V., die ervan verdacht wordt zijn eigen sperma te hebben gebruikt om de kinderwens van koppels te vervullen, was dat de gangbare praktijk in de jaren zeventig en tachtig. Onzin, zegt gynaecoloo­g Harry Van der Pas (90), destijds actief in Turnhout.

Harry Van der Pas volgt het nieuws over kunstmatig­e inseminati­e op de voet. “Of die gynaecoloo­g in Torhout eigen zaad gebruikte, daar kan ik niet over oordelen. Maar het was zeker geen algemeen gegeven, zoals hij beweert. Bijna niemand deed dat. Ik vind het ook onethisch en niet te begrijpen.”

Harry Van der Pas was een van de pioniers op het gebied van vruchtbaar­heidsbehan­delingen. Hij vroor semen in en deed de behandelin­gen alleen daarmee. “In die periode was het moeilijk om donoren te vinden, omdat de katholieke kerk masturbere­n als een zonde beschouwde. We vonden er wel, vaak mensen uit de dienstverl­ening: brandweerm­annen, agenten, leraars, priesters zelfs. Ik werkte ook met een codering, zodat ik niet wist welk semen aan welke vrouw werd gekoppeld. Per donor werden er maximaal drie succesvoll­e bevruchtin­gen gedaan.” Maar eigen sperma gebruiken, zoals de Nederlands­e vruchtbaar­heidsarts Jan Karbaat die zo zeker negentig kinderen verwekte, dat kan niet. “Zulke mensen moet je opsluiten.”

Van der Pas is er geen voorstande­r van om de anonimitei­t van de donoren af te schaffen

“Dan ga je nog (zie hiernaast).

moeilijk

donoren vinden. Zoeken naar de voorvadere­n vind ik onnodig. Alleen in het geval van erfelijke aandoening­en moet de geheimhoud­ing kunnen worden opgeheven. Dat kun je bij wet vastleggen en daarvoor kun je zaad koppelen aan het rijksregis­ternummer.”

Groen, CD&V en N-VA willen definitief af van anonieme spermadona­tie. “De huidige regeling is gewoon niet meer houdbaar. Ook ik ben daarin geëvolueer­d”, zegt Groen-vicepremie­r en fertilitei­tsarts Petra De Sutter. “Vroeger dachten we dat die anonimitei­t het beste was voor iedereen. Maar kinderen hebben het recht te weten hoe ze tot stand zijn gekomen”, zei ze in De drie partijen hebben wetsvoorst­ellen klaar waarbij de donor in eerste instantie anoniem blijft, maar het donorkind dat vanaf 16 jaar de keuze kan maken om meer te weten te komen over de donor. In Nederland is die regeling al sinds 2004 van kracht.

Terzake.

 ?? FOTO'S RR, JORIS HERREGODS ?? Volgens Geert V. die eigen sperma zou gebruikt hebben voor kunstmatig­e inseminati­e, gebeurde dat vroeger wel meer. “Onzin”, zegt oud-gynaecoloo­g Van der Pas, die toen ook actief was. (inzet),
FOTO'S RR, JORIS HERREGODS Volgens Geert V. die eigen sperma zou gebruikt hebben voor kunstmatig­e inseminati­e, gebeurde dat vroeger wel meer. “Onzin”, zegt oud-gynaecoloo­g Van der Pas, die toen ook actief was. (inzet),
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium